Στο πλαίσιο εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με ειδικές ανάγκες (3 Δεκεμβρίου), με τους μαθητές της Β τάξης (τμήματα Β1 & Β2) συζητήσαμε την παρουσία των μαθητών αυτών στο σχολείο. Αφόρμηση για τη συζήτηση δόθηκε από την ταινία μικρού μήκους “Cuerdas”,  ένα animation του Ισπανού Pedro Solis, το οποίο απέσπασε τον τίτλο του καλύτερου φιλμ μικρού μήκους για το 2014 στο διαγωνισμό Goya® 2014!

Λίγα λόγια για την ταινία:  Η εγκεφαλική παράλυση είναι η πάθηση του αγοριού, ενός από τους δύο μικρούς πρωταγωνιστές του «Cuerdas». H Μαρία είναι το κορίτσι που αυθόρμητα γίνεται φίλη με το αγόρι, περνά ατελείωτες ώρες μαζί του, μοιράζεται το παιχνίδι, την ανάγνωση βιβλίων και σκαρφίζεται ένα σωρό τρόπους για να κάνει την καθημερινότητά του πιο ευχάριστη. Ένα πολύ συγκινητικό φιλμάκι όχι μόνο κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά που προβάλλει με τον πιο γλυκό τρόπο την αξία της φιλίας, τη δύναμη της αγάπης, της αποδοχής και της ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Με τους μαθητές της ΣΤ τάξης (τμήμα γερμανικών) και τους μαθητές του Ε1, εκτός από το παραπάνω θέμα ασχοληθήκαμε και με την εμπειρία που βιώνουν τα ΑΜΕΑ στις καθημερινές δραστηριότητές τους στην πόλη. Αφορμή για τη συζήτηση δόθηκε από την παρακολούθηση της ταινίας μικρού μήκους «Ο αδελφός μου», του Θοδωρή Παπαδουλάκη, που αποτυπώνει με σκληρό τρόπο τις δυσκολίες που έχουν οι άνθρωποι με αναπηρία, καθώς και οι συγγενείς τους ακόμα και να κινηθούν στις σύγχρονες πόλεις.

Στις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουμε την προσέγγιση του θέματος αυτού και με μαθητές άλλων τάξεων/τμημάτων του σχολείου.