pyrgos_anipsosisΗ λειτουργία του σχολείου εντάσσεται οργανικά στην κοινωνική πραγματικότητα που το περιβάλλει. Θεμελιώδες στοιχείο της κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας του Αλιβερίου ήταν το Λιγνιτωρυχείο, η λειτουργία του οποίου σημάδεψε τη ζωή του τόπου, το μοντέλο οικονομικής και οικιστικής ανάπτυξης και την κοινωνική του διαστρωμάτωση.

oryxeio_xioniΜε σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές το χώρο, την ιστορία αλλά και τη σημασία του λιγνιτωρυχείου για τη ζωή του τόπου, να έρθουν σε επαφή με αυθεντικές εμπειρίες μάθησης και αφηγήσεις ζωής από τους παλαιούς εργαζόμενους σε αυτό και να εκτιμήσουν τη σημασία της εργασίας και της αξιοποίησης των πρώτων υλών για την εκβιομηχάνιση και την οικονομική πρόοδο τόσο του τόπου όσο και της χώρας γενικότερα, προγραμματίζουμε την επίσκεψη των μαθητών των Ε & Στ τάξεων την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 στις εγκαταστάσεις του λιγνιτωρυχείου στο Μπρινιά Αγίου Λουκά. Στο πλαίσιο του ίδιου σκοπού είχε προηγηθεί η επίσκεψη των μαθητών των ίδιων τάξεων στον ΑΗΣ Αλιβερίου.

liginorixiΗ επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί εντός των ωρών του ωρολογίου προγράμματος. Οι μαθητές θα  προσέλθουν κανονικά στο σχολείο και στη συνέχεια με λεωφορείο θα μεταβούν στο χώρο της επίσκεψης. Εκεί, σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο του Κλιμακίου Μεταλλικών Κατασκευών της ΔΕΗ θα ξεναγηθούν στο μουσείο και στους χώρους των εγκαταστάσεων.  Μετά το πέρας της ξενάγησης θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος υπό την επίβλεψη των συνοδών εκπαιδευτικών για ξεκούραση στο χώρο έμπροσθεν της Αγίας Βαρβάρας. Οι μαθητές θα επιστρέψουν στο σχολείο στις 12.30.

Για τη συμμετοχή των μαθητών στην επίσκεψη αυτή απαιτείται η συμπλήρωση του εγκριτικού σημειώματος που τους έχει δοθεί, το οποίο πρέπει να επιστραφεί στο σχολείο μέχρι αύριο Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016.

oryxeio_xioni2Με σκοπό τη μεγιστοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων της επίσκεψης θα προηγηθεί η προβολή στους μαθητές του ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΑΛΙΒΕΡΙ – ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ» , το οποίο εξετάζει τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο οικοσύστημα, μέσω της βιομηχανοποίησης της περιοχής, εξαιτίας της εξόρυξης του λιγνίτη, που βρέθηκε εκεί από το 1897. Παρουσιάζεται η διαδρομή της μετατροπής της τοπικής αγροτικής οικονομίας σε βιομηχανική, με την εκμετάλλευση του λιγνίτη αρχικά από ιδιώτες και μετέπειτα από τη ΔΕΗ, και στη σημερινή αστική, μέσα από μαρτυρίες κατοίκων που εργάστηκαν στα ορυχεία. Το ντοκιμαντέρ μπορείτε να το παρακολουθήσετε κατευθείαν από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ ή από το YouTube.

Επίσης θα αξιοποιηθεί υλικό που παρήχθη από τα Δημοτικά Σχολεία Αγίου Λουκά και Αγίου Ιωάννη κατά τα έτη 2003-2004 και υπάρχει αναρτημένο εδώ.

Πατώντας στην ακόλουθη εικόνα, μπορείτε να δείτε ένα μέρος από τη συλλογή σχεδίων του Δ. Μεγαλίδη με θέμα την εξόρυξη και την αξιοποίηση λιγνίτη στο Αλιβέρι. Η έκδοση έγινε για λογαριασμό της ΔΕΗ το 1960 και μας παρασχέθηκε για το σκοπό αυτό.

Και στην ακόλουθη εικόνα για μια συλλογή ελαιογραφιών από την ίδια έκδοση.