Την Παρασκευή 23-03-2012 πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση για την 25η Μαρτίου 1821 που την παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου μας, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 3ου Νηπιαγωγείου Αλιβερίου με το οποίο βρισκόμαστε σε μια εταιρική σχέση στα πλαίσια του προγράμματος μετάβασης από το δημοτικό στο νηπιαγωγείο καθώς και πλήθος γονέων.

Η εκδήλωση περιλάμβανε θεατρικά και τραγούδια από τους μαθητές των τμημάτων Ε1, Ε2 & Ε3. Μετά την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τη δασκάλα του Ε2 κ. Μακρύγιαννη Παρασκευή άρχισε η παράσταση με το πρώτο θεατρικό δρώμενο που είχε ως τίτλο «Το μεγάλο χρέος«, του συγγραφέα τον Αντώνη Δελώνη. Το πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται το θεατρικό είναι το ακόλουθο:

1453 και εξής… Το σκοτάδι της μακραίωνης σκλαβιάς απλώνεται παντού. Τετρακόσια χρόνια η λευτεριά αλυσοδεμένη. Τετρακόσια χρόνια πολιτιστικού μεσαίωνα. Την ώρα που οι άλλοι λαοί στην Ευρώπη και τον κόσμο προοδεύουν ο Ελληνικός λαός υποφέρει από τους Οθωμανούς κατακτητές που του στέρησαν τα πιο βασικά του δικαιώματα και κόντεψαν να εξαφανίσουν τον πολιτισμό του.

     Όμως η αθάνατη ελληνική ψυχή κρατά δυνατά. Δεν το βάζει κάτω. Με χίλιους τρόπους οι Έλληνες προσπαθούν και πετυχαίνουν να κρατούν όσο πιο ζωντανές μπορούν τις παραδόσεις και τη γλώσσα τους.

Από τα πρώτα χρόνια της σκλαβιάς εκδηλώθηκαν διάφορα επαναστατικά κινήματα σε διάφορες περιοχές όπου ζούσαν Έλληνες. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη δίψα είχαν για να αποκτήσουν την ελευθερία τους.

Στις αρχές του 19ου αιώνα οι συνθήκες για ένα οργανωμένο επαναστατικό κίνημα έδειχναν να είναι ωριμότερες από ποτέ παρ’ ότι οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις ήταν αντίθετες σε κάθε αλλαγή του διεθνούς σκηνικού που επικρατούσε τότε. Έτσι αρκετοί πατριώτες με πρωτεργάτες τους Αθανάσιο Τσακάλωφ, Εμμανουήλ Ξάνθο και Νικόλαο Σκουφά ιδρύουν την Φιλική Εταιρεία στην Οδησσό.

Στις αρχές του 1821 ορίζεται ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αρχηγός της Ελληνικής Επαναστάσεως και αρχίζει το Μάρτη του ίδιου χρόνου αφού προηγήθηκαν αρκετές μεμονωμένες μάχες, ο οργανωμένος ένοπλος αγώνας στην Πελοπόννησο, στη Στερεά, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Μολδοβλαχία και στα νησιά. Ένας αγώνας που τελικά θα δημιουργήσει πολλούς Φιλέλληνες στο εξωτερικό μα προ πάντων θα οδηγήσει στην εθνική ανάταση, στην εθνική παλιγγενεσία ύστερα από τέσσερις αιώνες βάρβαρης και σκοτεινής Τουρκικής υποτέλειας. Ένας αγώνας που πρέπει να τιμούμε όσο τίποτε άλλο γιατί χάρη σ’ αυτόν ζούμε σήμερα ελεύθεροι, γιατί χάρη σ’ αυτόν δεν έσβησαν από τον κόσμο τα αιώνια Ελληνικά ιδεώδη.

     Εκείνες τις δύσκολες ώρες λοιπόν σε κάποιο ορεινό χωριό της Πελοποννήσου… [ η συνέχεια επί της οθόνης για όσους θελήσουν να ξαναδούν την παράσταση, αρκεί να προμηθετούν ένα αντίγραφο του dvd της γιορτής από το σχολείο]

 Στη συνέχεια ακολούθησε το θεατρικό «Ξύπνα, Ραγιά» μια προσαρμογή από την παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλη.

Λίγα λόγια για το ίδιο το έργο…

Στις 22 Ιουνίου του 1973, η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ανεβάζουν στο θέατρο «Αθήναιον» το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη «Το Μεγάλο μας Τσίρκο». Στο έργο, μέσα από σατιρικά και δραματικά νούμερα και τραγούδια γινόταν μια αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας από την Τουρκοκρατία, τον Όθωνα και τους υπόλοιπους κυβερνήτες της ανεξάρτητης Ελλάδας ως την Μικρασιατική καταστροφή, τον πόλεμο του ’40 και το –τότε– σήμερα… Η μουσική του έργου ήταν του Σταύρου Ξαρχάκου και τα τραγούδια της παράστασης απέδιδαν ο Νίκος Ξυλούρης και τα μέλη του θιάσου. Τα σκηνικά της παράστασης ήταν του Ευγένιου Σπαθάρη και στο θίασο πρωταγωνιστικούς ρόλους είχαν ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Στέλιος Κωνσταντόπουλος, ο Νίκος Κούρος, ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος.

Το «μεγάλο μας τσίρκο» είχε μεγάλη απήχηση στο αθηναϊκό κοινό, και λόγω της μεγάλης προσέλευσης των θεατών οι παραστάσεις στο «Αθήναιον» χαρακτηρίστηκαν εκ των υστέρων ως οι » μαζικότερες — μέχρι το Πολυτεχνείο — πολιτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας». Σύντομα οι λογοκριτές της χούντας κατάλαβαν ότι το έργο δεν ήταν μια απλή κωμωδία αλλά περνούσε στον κόσμο αντιδικτατορικά μηνύματα και-αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν- σταμάτησαν τις παραστάσεις. Οι πρωταγωνιστές του έργου συνελήφθησαν και η Τζένη Καρέζη κλείστηκε στη φυλακή για τρεις μήνες.. Το έργο ανεβαίνει ξανά από τον ίδιο θίασο μετά την πτώση της χούντας σε Αθήνα και επαρχία και γνωρίζει και πάλι τεράστια επιτυχία.

Για το έργο αυτό σημειώνει ο ίδιος ο Ιάκωβος Καμπανέλης

… η παράσταση μόλις που έχει τελειώσει.

Νοιώθω ένα χέρι να με τραβά.

Βρίσκομαι μπροστά σε ένα αντρόγυνο.

Με κοιτάζουν κι οι δυο μ’ ένα πολύ γεμάτο βλέμμα.

Και σε λίγο ο άντρας λέει…

«εσείς δεν μας γνωρίζετε,
αλλά εμείς όποτε θέλουμε
να νιώσουμε άλλοι άνθρωποι ερχόμαστε δω…»

Αυτό μαρτυρούσε πως είχαν έρθει
στο «Μεγάλο μας Τσίρκο»

Τουλάχιστον για δεύτερη φορά.

Και δεν ήταν οι μόνοι.

 

Χτυπά το τηλέφωνο, το σηκώνω και
μια άγνωστη φωνή με πληροφορεί
πως είναι ο γείτονας εκείνος του θεάτρου
που ενοχλημένος από τις βραδινές παραστάσεις
έκαμε τόσες απειλές…

Τώρα θέλει να μου πει
πως είδε το «Μεγάλο μας Τσίρκο»
και λυπάται πολύ για τα πριν…
«δεν ήξερα, συνεχίζει, δεν ήξερα τι σημαίνει
αυτή η παράσταση, τι σημαίνει για μένα για όλους…»

 

Μια ομάδα ξαναμμένοι νέοι με σταματάνε
στην είσοδο του Θεάτρου.

Δείχνουν να’ ναι φοιτητές και φοιτήτριες.

Με κυκλώνουν, μου σφίγγουν το χέρι
και λένε «ευχαριστούμε… ευχαριστούμε…»

Τίποτα άλλο.

Το έργα αυτά ήταν «βιβλία ιστορίας». Με την παραδοσιακή αποτύπωση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα το ένα και ως ένα «εναλλακτικό» βιβλίο ιστορίας το δεύερο, με διαλόγους καταπληκτικούς και χιούμορ που «τσακίζει», πέρασαν μηνύματα και αξίες διαχρονικές. Τα παιδιά μας απόλαυσαν την όλη διαδικασία, κάνοντας ταυτόχρονα μάθημα ιστορίας με τρόπο βιωματικό. Το αποτέλεσμα θεωρούμε πως ήταν εξαιρετικό.

Και οι δύο παραστάσεις ήταν πλαισιωμένες με μουσική και τραγούδια της χορωδίας των μαθητών που είχε επιμεληθεί η μουσικός του σχολείου μας κ . Κατσαρού Πέγκυ.

 Για την παράσταση αυτή εκ μέρους της Διεύθυνσης του σχολείου ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και ενεπλάκησαν δημιουργικά καθώς και όλους αυτούς που βοήθησαν με τον τρόπο του ο καθένας. 

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση του σχολείου μας, όσο και από την αρχική παράσταση του έργου.

 Η παράσταση μαγνητοσκοπήθηκε για λογαριασμό του σχολείου.  Όποιος από τους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες των μαθητών επιθυμεί, μπορούμε να του δανείσουμε για να αντιγράψει τα δύο (2) dvd ή,  εφόσον υπάρχει ανυπέρβλητη δυσκολία να το αντιγράψει ο ίδιος, να μας προσκομίσει δύο (2) άδειους δίσκους, ώστε να τα αντιγράψουμε εμείς.

Σας ενημερώνουμε πως η διάθεση των αντιγράφων των εκδηλώσεων γίνεται αποκλειστικά και μόνο στους γονείς/ κηδεμόνες των μαθητών για προσωπική και όχι δημόσια χρήση και υπό την τήρηση των ακόλουθων προϋποθέσεων, που περιλαμβάνονται στα περιεχόμενα των οπτικών δίσκων.

Το παρόν υλικό σε μορφή οπτικού δίσκου (DVD) αποτελεί ιδιοκτησία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλιβερίου και προορίζεται αποκλειστικά για το αρχείο του σχολείου. Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε διαφορετική χρήση, αναπαραγωγή, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, του περιεχομένου αυτού χωρίς την προηγούμενη έγγραφη  άδεια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλιβερίου. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η αντιγραφή αυτού αποκλειστικά και μόνο από τους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες των συμμετεχόντων μαθητών για αυστηρά προσωπική χρήση, χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και χωρίς τη δυνατότητα της δημόσιας προβολής αυτού και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του, χωρίς αυτό να σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Για κάθε περαιτέρω πληροφορία επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση του σχολείου.

Για το συγκεκριμένο θέμα επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση του σχολείου.