Στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος αγωγής υγείας που υλοποιείται από τους μαθητές της Β τάξης με θέμα τη διαχείριση της διαφορετικότητας, σήμερα δεχτήκαμε την επίσκεψη των μαθητών της ομόλογης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου με την οποία συνεργαζόμαστε στην πορεία του προγράμματος.
Στον περιορισμένο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας είδαμε ορισμένες από τις δραστηριότητες που έχουμε υλοποιήσει στην πορεία του προγράμματος, μέσω ανάγνωσης, συζήτησης και εικαστικής έκφρασης επί συγκεκριμένων παραμυθιών και κινηματογραφικών ταινιών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουμε διαβάσει στην τάξη όλοι μαζί, με τη βοήθεια ψηφιοποιημένων μορφών των βιβλίων, τα ακόλουθα παραμύθια:
- Δώσε την αγάπη
- Το ασχημόπαπο
- Το Κάτι Άλλο
- Όποιος κοροϊδεύει
- Ο Τριγωνοψαρούλης
- Ο Τριγωνοψαρούλης- ο κόσμος των παράξενων ψαριών
- Ο Τριγωνοψαρούλης εναντίον του μεγάλου καρχαρία
Τα παραμύθια αυτά έγιναν αφορμή για συζήτηση με τους μαθητές στο θέμα της διαχείρισης της διαφορετικότητας. Η προσέγγιση συνεχίστηκε με δραστηριότητες εικαστικής έκφρασης, όπου οι μαθητές αποτύπωσαν με δικές τους ζωγραφιές πτυχές των ιστοριών, έκαναν κολλάζ με θέμα την ιστορία του βιβλίου, επιζωγράφισαν την εικονογράφηση των βιβλίων συμπληρώνοντας με δικά τους παραθέματα, αφηγήθηκαν οι ίδιοι τα παραμύθια και ηχογράφησαν την αφήγησή τους.
Παράλληλα παρακολούθησαν αποσπάσματα από την παιδική ταινία “Νέμο”* και προχώρησαν σε μια “διακειμενική” συνομιλία μεταξύ του περιεχομένου της ταινίας και των ιστοριών του Τριγωνοψαρούλη, ψάχνοντας να βρουν ομοιότητες και διαφορές στο ίδιο θέμα.
Στη σημερινή μας συνάντηση οι μαθητές είδαν από κοινού την ταινία “Το κόκκινο μπαλόνι”, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο για συζήτηση και έκφραση σε σχέση με τα συναισθήματα που βίωνε ο μικρός πρωταγωνιστής κατά την εξέλιξή της. Στο τέλος της ημέρας κάθε μαθητής πήρε το δικό του κόκκινο, μπλε, πράσινο… μπαλόνι και ανανεώσαμε το ραντεβού μας μετά τις πασχαλινές διακοπές όπου θα πραγματοποιηθεί η δική μας επίσκεψη στο σχολείο τους.
* Σημείωση: Η προβολή αποσπασμάτων κινηματογραφικών έργων γίνεται σε πλήρη συμφωνία με όσα ορίζονται από το Ν. 2121/1993, άρθρο 19 περί παράθεσης αποσπασμάτων, άρθρο 21 περί αναπαραγωγής για διδασκαλία και άρθρο 27 για δημόσια παράσταση στο πλαίσιο της δραστηριότητας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.