Με αφορμή την Ημέρα κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού προτείνουμε τις ακόλουθες δραστηριότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στην τάξη:

Ανάγνωση του παραμυθιού “Το Κάτι Άλλο” της Κάθριν Κέιβ. Το παραμύθι μπορείτε να το διαβάσετε σε μορφή Flip Book, πατώντας την ακόλουθη εικόνα*:

Το Β’΄μέρος του παραμυθιού υπάρχει εδώ και το Γ΄ μέρος εδώ.

* Σημείωση: Η παράθεση αποσπασμάτων γίνεται  σύμφωνα με όσα ορίζονται από το Ν. 2121/1993, άρθρο 19 περί παράθεσης αποσπασμάτων, άρθρο 21 περί αναπαραγωγής για διδασκαλία και άρθρο 27 για δημόσια παράσταση στο πλαίσιο της δραστηριότητας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η ανάρτηση εδώ εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο λόγους αξιοποίησης ως διδακτικού υλικού για τις ανάγκες συγκεκριμένης εκπαδευτικής δραστηριότητας που εκτείνεται πέραν του σχολικού διδακτικού χρόνου.

Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού μπορεί να αξιοποιηθεί το ακόλουθο φύλλο εργασίας.

Για μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να διαβαστεί το παραμύθι ΣΙ ΣΟΥ ΝΤΟ.

Τι γίνεται όταν τα μαύρα και τα άσπρα πλήκτρα ενός παλιού πιάνου μαλώνουν για το ποια είναι τα πιο χρήσιμα; Θα μπορέσουν άραγε να συμφιλιωθούν και να ξανακουστεί έτσι η μελωδία;
Αυτά κι άλλα πολλά εκτυλίσσονται στην ιστορία: «Sisoudo: ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα» που εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Νεότητας (ΕΣΥΝ) με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Για μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού είναι κατάλληλη η ταινία “Το κόκκινο μπαλόνι”. Ένα μικρό αγόρι βρίσκει δεμένο σ’ ένα στύλο, στους δρόμους του Παρισιού του 1950, ένα κόκκινο μπαλόνι. Το παίρνει μαζί του κι από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα το μπαλόνι ακολουθεί το αγόρι παντού. Κάτι που προκαλεί τον φθόνο των άλλων αγοριών που παίζουν στους δρόμους. Η ταινία έχει βραβευτεί με όσκαρ σεναρίου και χρυσό φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών.

Τη γαλλική έκδοση της ταινίας σε ψηφιακά επεξεργασμένη κόπια μπορείτε να δείτε εδώ. Η ταινία έχει πολύ λίγα διαλογικά στοιχεία, έτσι η απουσία υπότιτλων δεν αποτελεί εμπόδιο στην παρακολούθησή της. Βέβαια κυκλοφορούν και υποτιτλισμένες εκδοχές της.

Εξαιρετική επίσης θεωρούμε και την ταινία κινουμένων σχεδίων “Chromophobia” , μια δημιουργία του Raoul Servais για το γαλλικό υπουργείο παιδείας.

Η υπόθεση της ταινίας:

Στρατιώτες καταλαμβάνουν μια πόλη, και αφαιρούν όλα τα χρώματα, τα κατοικίδια ζώα, και τα έργα τέχνης. Οι κάτοικοι φυλακίζονται. Ένα διακοσμητικό κτίριο γίνεται πύργος φρουράς.  Ο κόκορας στην κορυφή του τρούλου αποκαθηλώνεται και αντικαθίσταται  με ένα κοράκι. Αλλά ασυγκράτητα ερεθίσματα παραμένουν, ιδιαίτερα σε ένα παιδί με το ποτιστήρι του και σε έναν καλλιτέχνη με το πινέλο του. Ένα λουλούδι δημιουργεί ένα γελωτοποιό που αντεπιτίθεται. Είναι ο σπόρος ισχυρότερος από το ξίφος;

Τέλος επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για το τραγούδι “Stand By Me”  από το Playing for Change“, μια συλλογική προσπάθεια που δείχει πως η μουσική μπορεί να ενώσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πέρα από φυλή, χρώμα, θρησκεία και κοινωνική θέση.