Την σχολική χρονιά 2024-2025 συμμετείχαμε στο Αeiforum ,Δίκτυο Αειφόρου Σχολείου .
Αναπτύχθηκαν συνεργασίες μεταξύ των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, δηλαδή όλης της μαθητικής κοινότητας , προκειμένου οι δράσεις μας να είναι όσο γίνεται περισσότερο αποτελεσματικές αλλά ,επιπλέον, να γίνουμε εξωστρεφείς, να προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα προς την ευρύτερη κοινότητα ,το οποίο ξεκινάει με την ενεργή εμπλοκή των γονέων τόσο σε επίπεδο σχολείου όσο και σε επίπεδο σπιτιού και συνεχίζεται μέσα από τη συνεργασία μας με φορείς.
Δράσεις περιβαλλοντικές υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο σχολείο μας. Μέσα από τη συμμετοχή μας στο Δίκτυο Aeiforum όμως μπορέσαμε να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα προς ένα χαρούμενο, συμπεριληπτικό και δημοκρατικό σχολείο, όπου τα μέλη του θα συνεργάζονται για να παίρνουν αποφάσεις ,θα συμμετέχουν ισότιμα, θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, θα ευαισθητοποιούνται σε θέματα περιβαλλοντικά, μέσα σε ένα ολιστικό πλαίσιο που ορίζεται από τρία πεδία:1)Παιδαγωγικό,2)Κοινωνικό-Οργανωσιακό και 3)Περιβαλλοντικό.
Τη σχολική χρονιά 2024-2025 κατατέθηκε και ως Καινοτόμο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα με τίτλο “Ανοίγουμε την πόρτα στην Αειφορία” και υλοποιήθηκε και από τα δύο τμήματα του σχολείου:
Η Επιτροπή Αειφόρου Σχολείου που αποτελείται από όλα τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων συνεδρίασε και συνέταξε:
1)Το Σχολικό Πρόγραμμα Δράσης Αειφόρου Σχολείου καθώς και
2)ερωτηματολόγια για τους γονείς προκειμένου να διερευνηθούν οι τρόποι συνεργασίας σχολείου και γονέων για τον κοινό αυτό σκοπό.
Συγκεκριμένα αρχικά ζητήθηκε από τους γονείς να συμμετάσχουν στη δράση απαντώντας σε αυτό το εισαγωγικό ερωτηματολόγιο
Από τη φόρμα των απαντήσεων συμπεραίνουμε ότι οι γονείς είδαν θετικά την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα κοινωνικά και περιβαλλοντικά, στην ελεύθερη έκφραση της γνώμης τους και στο δικαίωμα να συναποφασίζουν, για την υλοποίηση των στόχων του αειφόρου σχολείου. Παράλληλα όσοι απάντησαν δήλωσαν πρόθυμοι να συνεισφέρουν στις δράσεις του σχολείου. Τις απαντήσεις μπορούμε να τις δούμε εδώ
Η εμπλοκή των γονέων και στην μαθησιακή διαδικασία επιδιώχτηκε και κατά την ενασχόληση μας με τα εργαστήρια δεξιοτήτων που υλοποιήθηκαν. Σε αντίστοιχους ψηφιακούς τοίχους που δημιουργήθηκαν για το εργαστήριο δεξιοτήτων “ο Ρούλης ο Τροφούλης και η περιπέτεια του στον κόσμο της υγιεινής διατροφής” και “Τα ρομποτ στην υπηρεσία της ανακύκλωσης” οι γονείς συνεργάστηκαν με τα παιδιά τους και ανήρτησαν τις δημιουργίες τους, επεκτείνοντας έτσι την γνώση που αποκτήθηκε στο σχολείο και στο σπίτι. Η συμβολή τους στην μεταφορά των ανακυκλώσιμων συσκευασιών στα σπιτάκια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης ήταν καθοριστική για να αποκτήσουν τα παιδιά τη συνήθεια να ανακυκλώνουν, με βιωματικό τρόπο.
Στα πλαίσια του 4ου εργαστηρίου δεξιοτήτων “ΘάλαSoS-α χωρίς πλαστικά” δόθηκε στα παιδιά το παρακάτω αρχείο με τίτλο “Ερευνα για το οικολογικό μας αποτύπωμα “,το οποίο συμπληρώσανε με τους γονείς τους στο σπίτι έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούν ως οικογένεια και να αναστοχαστούν. Τον ίδιο στόχο είχε και το ερωτηματολόγιο με τίτλο “Το πλαστικό μου αποτύπωμα” που μοιράστηκε διαδικτυακά.
ερευνα για το οικολογικο μας αποτυπωμα
Το σχολείο μας επιπλέον συμμετείχε σε δράσεις ευαισθητοποίησης των παιδιών ώστε να εντοπίσουν τις τραγικές συνέπειες της πλαστικής ρύπανσης στο περιβάλλον και στους ανθρώπους, μέσα από τον οργανισμό Plastic Clever Schools,που εμπνέει τα σχολεία να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό.Μπορείτε να δείτε τις δράσεις που υλοποιήσαμε εδώ
Οι φετινές δράσεις ενίσχυσης ενεργού πολιτειότητας των παιδιών υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του Αειφόρου Σχολείου και αφορούσαν την καλλιέργεια σεβασμού και ενσυναίσθησης για τα δικαιώματα των αδέσποτων ζώων. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το σχέδιο ανάπτυξης των δράσεων μας :
Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συνεργαστούμε με διάφορους φορείς: την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το φιλοζωικό και πολιτιστικό σωματείο Παλαιού Φαλήρου, την Πανελλήνια Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και τον εθελοντή της κ. Μιχάλη Βιλιώτη,την Περιφέρεια Αττικής και το πρόγραμμα ανακύκλωσης “Τhe Green City”,τα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης του Δήμου Αγ.Δημητρίου, τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Αγ.Δημητρίου , την εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών ΑΦΗΣ, την εταιρεία ανακύκλωσης τηγανέλαιου oil 4 life,το σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας “Αρχέλων”,τον Οργανισμό “Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος“, το δήμο Παλαιού Φαλήρου για τον καθαρισμό της παραλίας Μπάτης, την οργάνωση Plastic clever schools που προάγει δράσεις μείωσης χρήσης του πλαστικού στα σχολεία,την ActionAid και την μαθητική εβδομάδα δράσης.