Πόλεμος ή Ειρήνη;

Με αφορμή τα γεγονότα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 που αυτές τις μέρες συζητούμε και στο δικό μας σχολείο,τα δύο ολοήμερα τμήματα επεξεργάστηκαν τις έννοιες του πολέμου και της ειρήνης.

Με τη βοήθεια του βίντεο OSCURO CARDINAL που μπορείτε να δείτε εδώ προβληματιστήκαμε και προσεγγίσαμε τι είναι πόλεμος.Τις σκέψεις μας τις γράψαμε και τις ζωγραφίσαμε στο διαδραστικό πίνακα. Κατόπιν ομαδικά ζωγραφίσαμε πώς φανταζόμαστε ότι θα έμοιαζε ο πόλεμος αν ήταν άνθρωπος και στα ρούχα του κολλήσαμε ζωγραφιές που έγιναν σε ζευγάρια και απεικονίζουν τον πόλεμο….γκρεμισμένα σπίτια,φωτιά,όπλα,άνθρωποι με αίματα….

Την επόμενη μέρα μιλήσαμε για την ειρήνη..Αφόρμηση πήραμε από το βιβλίο “Ο Σπόρος της Ειρήνης” ,το αντιπολεμικό παραμύθι  που αναζητήσαμε στο διαδίκτυο.

Η αλήθεια είναι ότι τα πρόσωπα των παιδιών φωτίστηκαν όταν ζωγράφισαν την Ειρήνη σαν μια όμορφη κοπέλα με λουλούδια στα μαλλιά και περιστέρια στην ποδιά που απεικόνιζαν παιχνίδια,δέντρα,χαρούμενα πρόσωπα…

Και στο τέλος γελάσαμε με το τραγούδι Γιούπι Για Για Γιούπι  Γιούπι Για…Δε χρειάζεται να σας πούμε τι προτιμάμε από τα δύο…

Untitled design

 

 

EU Code Week 2023-24

Οι δραστηριότητες κωδικοποίησης συνεχίζονται στο σχολείο μας κάθε χρόνο, για όλη την σχολική χρονιά. Και φέτος η αφορμή είναι η έναρξη της ευρωπαϊκής εβδομάδας κώδικα που επισήμως διαρκεί από 7 έως 22 Οκτωβρίου, όμως δεν τελειώνει εκεί…Είναι η έμπνευση για να εμπλέκονται τα παιδιά στις δράσεις προγραμματισμού και κωδικοποίησης όλο το χρόνο.

Στο σχολείο μας φέτος, η ενασχόληση με το θέμα “Φθινόπωρο” μας έδωσε την αφορμή. Αφού παρακολουθήσαμε την αφήγηση του παραμυθιού “Ο Φλέτσερ και τα φθινοπωρινά φύλλα” μας επισκέφτηκε ο ήρωας και ζήτησε τη βοήθειά μας…Πώς μπορεί να φτάσει στο αγαπημένο του δέντρο χωρίς να πατήσει στα ξερά φύλλα; Τα αγαπάει πολύ και δε θέλει να τους κάνει κακό

Αναζητήσαμε πρώτα στην αυλή το φθινόπωρο…Δεν έχει έρθει ακόμα για τα καλά στην γειτονιά μας αλλά κάτι βρήκαμε…

collage14

collage12 1

Έπειτα, ο Φλέτσερ ήρθε στην τάξη , μας ανακοίνωσε το πρόβλημα του και ζήτησε τη βοήθειά μας. Φυσικά του τη δώσαμε….και εμείς διασκεδάσαμε πολύ!

Και οι προσπάθειά μας ανταμείφθηκε με μία  ακόμα βεβαίωση συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα:

βεβαίωση συμμετοχής

Το ταξίδι και η εμπλοκή των παιδίων στο κόσμο του προγραμματισμού, της κωδικοποίησης  και συλλογιστικής συνεχίζεται……Ο οπτικός προγραμματισμός μέσω της τεχνικής του Pixel Art είναι πολύ διασκεδαστική μέθοδος εισαγωγής της υπολογιστικής σκέψης.Με  αφορμή λοιπόν  το φθινόπωρο, οι μαθητές καλούνται να ζωγραφίσουν τα κουτάκια (pixels), σύμφωνα με το χρώμα και τη θέση που υποδεικνύει ο κώδικας…Όταν η εργασία ολοκληρωθεί ανακαλύπτουμε το κρυμμένο σχέδιο!!!!

collage

 

4

Και φέτος οι προσπάθειές μας αναγνωρίστηκαν και λάβαμε το εξής πιστοποιητικό αριστείας code week 2023

Κι επειδή αγαπάμε την bee bot και τις δραστηριότητες καλλιέργειας αλγοριθμικής σκέψης που μας βοηθάει να αναπτύσσουμε, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος E Twinning “How to become an Olympian”που υλοποιούμε φέτος ,εκμεταλλευτήκαμε τον τεράστιο παγκόσμιο χάρτη που περιείχε η μουσειοβαλίτσα του Ολυμπιακού Μουσείου και προγραμματίσαμε την μελισσούλα να γνωρίσει τις ηπείρους και τον αντίστοιχο ολυμπιακό κύκλο. Επίσης με την τεχνική pixel art δημιουργήσαμε  την ολυμπιακή δάδα:

coding 2023 24

coding activities 2023-24

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2023-2024

«Ο ΓΑΙΓΛΑΡΟΣ»

Με αφορμή την θεματική των εργαστηρίων δεξιοτήτων, που υλοποιούνται από την αρχή της χρονιάς, επιλέξαμε το σημερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου μας. Υποδεχτήκαμε την ομάδα κουκλοθεάτρου ΠΑΝΤΑ ΦΙ  με τις φανταστικές της  κούκλες και τον Γαϊγλάρο με την παρέα του!!!!!! Η ιστορία πραγματεύεται το θέμα της διαφορετικότητας, την ανάγκη για ένταξη στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στην αξία του να βρεί κανείς τη δύναμη να ανοίξει τα δικά του φτερά.Περάσαμε υπέροχα!!!και στο τέλος γνωρίσαμε τους πρωταγωνιστές από κοντά!!!!

Collage 2

«ο δρόμος από το σιτάρι στο αλεύρι»

Σήμερα είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στον χώρο του σχολείου μας τον πολιτιστικό σύλλογο «ΗΛΙΔΑ – ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ». Οι μαθητές μας παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα: «ο δρόμος από το σιτάρι στο ψωμί». Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι μεταξύ άλλων η καλλιέργεια και διάδοση του παραδοσιακού ελληνικού τρόπου ζωής και διατροφής. Μέσα από βιωματικές αναπαραστάσεις, παιχνίδια ρόλων (δραματοποίηση), χρήση πλούσιου εποπτικού υλικού (φωτογραφίες, αντικείμενα, παραδοσιακά εργαλεία), παρακολουθήσαμε το ταξίδι  από τον σπόρο μέχρι το τελικό στάδιο, αυτό της παρασκευής αλευριού!!!!!

Φορέσαμε ποδιές και  σκούφους, εκτελέσαμε την συνταγή και φτιάξαμε ζυμαράκι, το ζυμώσαμε και το ψήσαμε ……Μοσχομύρισε το σχολείο μας φρέσκο ψωμί!!!!!!Τα παιδιά βίωσαν όλη τη διαδικασία παραγωγής ψωμιού από το όργωμα και τη σπορά, έως το ζύμωμα και το ψήσιμο. Πιάσαμε στάχυα, αλωνίσαμε, λιχνίσαμε, γυρίσαμε τον αλευρόμυλο, είδαμε την πινακωτή και φύγαμε από το σχολείο με όμορφες εικόνες, εμπειρία πρωτόγνωρη και με ζεστό ψωμάκι!!!!περάσαμε πολύ όμορφα!!

ιλιδα 2 ιλιδα 1 ιλιδα 3

«ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ.ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;»

Υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας την ομάδα Χρόνος- δράσεις πολιτισμού,  που μας παρουσίασε την βιωματική παράσταση «ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ.ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;» Ο Στίβεν, ένα παιδί πρόσφυγας έφτασε στη χώρα μας με το νέο κύμα προσφύγων. Από τη χώρα του φέρνει ό,τι πολυτιμότερο είχε, τον σάκο του, ο οποίος και χάνεται μέσα στη μακρινή αυτή διαδρομή. Ο σάκος είχε μέσα τα δικαιώματά του. Τα παιδιά βοηθούν τον  Στίβεν να βρει τα χαμένα του αντικείμενα, ταξιδεύουν μαζί του,  περνούν βουνά, λίμνες, θάλασσες  και ανακαλύπτουν τα δικαιώματα του νέου φίλου τους και τα δικά τους. Καλούνται  να πάρουν αποφάσεις, να αναλάβουν ευθύνες, αλλά και να αναγνωρίσουν τις υποχρεώσεις τους….

1 22 μ

Στο τέλος, ζωγραφίσαμε το δικό μας πολύτιμο αντικείμενο, πρόσωπο κτλ που δεν θα αποχωριζόμασταν σε ένα αντίστοιχο ταξίδι…..

3 1

 

                                                    Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ

Στις 29 Φεβρουαρίου υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας το θέατρο σκιών του Στάθη Λαγκάδα και τις φιγούρες του. Αφού μάθαμε για την ιστορία του θεάτρου σκιών, τις φιγούρες και τα μυστικά της  κατασκευής τους,  παρακολουθήσαμε την παράσταση  «Ο καραγκιόζης τραγουδιστής». Η κόρη του Πασά θέλει να κάνει ένα γλέντι για τις Απόκριες στο Σεράι και ο ξυπόλητος ήρωας μας αναλαμβάνει δράση για την διασκέδαση των καλεσμένων. Μια παράσταση που σκόρπισε κέφι, γέλια  και χαρά στο σχολείο μας…..Περάσαμε πολύ όμορφα!!!!!!

ΒΒΒ

 

                         « PENNY’ S LIGHT  SEMINAR ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ»

 

Σήμερα είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο χώρο του  σχολείου μας την κα Πέννυ Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη,  σχεδιάστρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων και  διαδραστικών εργαστηρίων με το φως. Κάναμε ένα ταξίδι, στο διάστημα και τους πλανήτες! Παίξαμε με το φως και τη σκιά, την μίξη των χρωμάτων και μάθαμε βιωματικά μέσα από τη διάδραση. Περάσαμε υπέροχα!!!!!

 

PENY

 

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΕ ΜΕΝΕΙ ΠΙΑ ΕΔΩ

Στις 16 Απριλίου, πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας έξοδο από το σχολείο!! Νωρίς το πρωί, επιβιβαστήκαμε σε πούλμαν και επισκεφτήκαμε το Θέατρο κάτω από την Γέφυρα, για να παρακολουθήσουμε το  έργο Το πράσινο δε μένει πια εδώ.   Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, τόσο με την εμπειρία της μεταφοράς στο χώρο του θεάτρου, όσο και την παρακολούθηση την παράστασης!!!!!

θεατρο

ΕΚΛΟΓΕΣ

Με αφορμή τις εκλογές, συζητήσαμε με τα παιδιά για την εκλογική διαδικασία,  τον τρόπο διεξαγωγής αυτής και τη σπουδαιότητα του θεσμού. Η ψηφοφορία, η ελεύθερη επιλογή ως  διαδικασία λήψης αποφάσεων που μας αφορούν είτε ως ομάδα, ή ατομικά, έρχεται στο σχολείο. Επεξεργαστήκαμε έννοιες όπως δημοκρατία, ελευθερία, πλειοψηφία. Αναδείχτηκε το θέμα του σεβασμού και της αποδοχής  των διαφορετικών απόψεων,των απόψεων που υπερτερούν ή μειοψηφούν αντίστοιχα.

Αρχικά διαβάσαμε το παραμύθι ….Στο δάσος, της Σοφίας Ζαραμπούκα

.στο δασοσ

Ο ελέφαντας, θεωρώντας ότι είναι καταλληλότερος λόγω μεγέθους και δύναμης  εκτοπίζει την κουκουβάγια από την αρχηγεία του δάσους, αναλαμβάνει ο ίδιος και τα προβλήματα δεν αργούν να φανούν…..Ποιος είναι ο κατάλληλος  για αρχηγός της περιοχής;;;;;Ο πιο δυνατός;;; ή ο σοφότερος;;;;; Ακούστηκαν πολλές απόψεις και επιχειρήματα!!!! Δεν άργησε να έρθει η ιδέα να κάνουμε εκλογές στην τάξη. Αποφασίσαμε να ψηφίσουμε το αγαπημένο χρώμα της τάξης!!!!Τον αρχηγό των χρωμάτων!!!!!

 

1 1φωτο2

 

 

 

“Η τελεία” στην αρχή της νέας χρονιάς μας οδηγεί στις γραμμές κι από κει στα σχήματα

Λατρεμένο βιβλίο στα νηπιαγωγεία μας, αγαπημένη Λία που δεν μπορούσε να ζωγραφίσει…ή έτσι νόμιζε…και με τις τελείες της δημιούργησε αριστουργήματα! Το βιβλίο του Peter H.Reynolds “The Dot” ,που στα ελληνικά μπορείτε να ακούσετε εδώ, εκτός από μια υπέροχη  ιστορία σχετικά με το  τι μπορούμε όλοι να καταφέρουμε όταν ο δάσκαλος μας πιστέψει σε μας, είναι και μια καταπληκτική εισαγωγή στα χέρια του εκπαιδευτικού για να δουλέψουμε με τα παιδιά την έννοια του σημείου και κατόπιν να εισάγουμε τις γραμμές και τα είδη τους…

Αρχικά γνωρίσαμε την Γιαγιόι Κουσάμα, Γιαπωνέζα γλύπτρια και ζωγράφο ,τα έργα της οποίας είναι επηρεασμένα από τα όνειρα που έβλεπε ως παιδί, που ήταν πλημμυρισμένα με βούλες κάθε είδους…Μήπως η βούλα είναι μια τελεία;

Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και συνεργαστήκαμε σε ζευγάρια ώστε να αποτυπώσουμε τις δικές μας τελείες σε χαρτί του μέτρου…Μεγάλη μπλε τελεία, χωράει μέσα της μια κόκκινη, μια πράσινη και με ακτίνες γίνεται ένας πολύχρωμος ήλιος…Ατέλειωτες ιδέες, ατέλειωτες δημιουργίες!

Τέλος, αποτυπώσαμε τελείες στο χαρτί :μικρές, μεγάλες, με τα δάχτυλά μας, με μπατονέτες…Κατόπιν ζωγραφίσαμε τον εαυτό μας με μαύρο μαρκαδόρο και τον προσθέσαμε στη δημιουργία μας με τις τελείες…Ευκαιρία να δούμε πώς αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας και να δημιουργήσουμε και ένα υπέροχο ζωγραφικό πίνακα!

collage 2

Ε ,να μην παίξουμε και λίγο με την τελεία; Το παιχνίδι μας ,το κλασσικό Twister,μας ξετρέλανε…Το σώμα μας έγινε  “κόμπος” καθώς πηδούσαμε στις τελείες που μας ζητούσαν οι φίλοι μας. Γελάσαμε πολύ!!

collage4 1

Και που μας οδηγούν οι κόκκινες τελείες όταν φύγουν από τη γη; μήπως στον κόκκινο πλανήτη; Τι συμβαίνει με τις μωβ, τις πράσινες και τις μπλε;…Το ανακαλύψαμε στο χαρτί του μέτρου που γέμισε με πολύχρωμες τελείες και την Γη μας:

collage4

……«κάνε με θάρρος την αρχή και όπου βγεί»…..είπε η δασκάλα στο παραμύθι…..και αφού βρήκαμε το θάρρος φτιάξαμε κι εμείς τις δικές μας τελείες……και τις υπογράψαμε…..

teleia 2     teleia

Μέσα από τα ταξίδια της τελίτσας  που γνωρίσαμε στο βιβλίο “Μια τελίτσα μια φορά” της Μ. Βασιλειάδου και της Σ. Μαντούβαλου, γνωρίσαμε τα είδη των γραμμών….Τα περπατήσαμε και τα σχεδιάσαμε στην εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης scribble diffusion…

 

Αρχικά γνωρίσαμε τον ζωγράφο Μontrian και εμπνευστήκαμε από τους πίνακές του για να δημιουργήσουμε δικούς μας ,τοποθετώντας στο χαρτί μας μαύρες οριζόντιες και κάθετες γραμμές και βάφοντας τα σημεία που επιθυμούμε με τα χρώματα που χρησιμοποιούσε κυρίως ο ζωγράφος. Το ίδιο δοκιμάσαμε και στο διαδραστικό, ακολουθώντας προφορικές οδηγίες …μια γνωριμία με τη δημιουργία pixel art:

Untitled design 2

Αφήσαμε τη φαντασία μας και τη δημιουργικότητά μας να οδηγήσουν τα χρώματα και τις γραμμές στο χαρτί…Τι μπορείς να δημιουργήσεις με γραμμές ήταν το ερώτημα:

Untitled design 1

Και σε τι μπορεί να μετατραπεί άραγε ένας κύκλος;

Κατόπιν, μέσα από την παρακάτω παρουσίαση γνωρίσαμε τα βασικά σχήματα κύκλο, τεράγωνο, τρίγωνο, ορθογώνιο παραλληλόγραμμο…



Λήψη αρχείου

…και φυσικά εμπνευστήκαμε από τον V.Kandinsky και τους κύκλους του:

collage 2 1

Γνωρίσαμε και την εφαρμογή Τεχνητής Νoημοσύνης scribble diffussion  ….

Πώς φαίνεται ένας κύκλος όταν μετατρέπεται σε χταπόδι; Ένας ρόμβος αν γίνει ουράνιο τόξο;….

Untitled design 1 1

Σταδιακά η γνώση μας για τα σχήματα μας βοήθησε με τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές μας….Ξεκινήσαμε με το δέντρο των σχημάτων: Με μολύβι όρισαν τρία σημεία στο χαρτί τα οποία ένωσαν μεταξύ τους με γραμμές..η χρήση του χάρακα βοήθησε πολύ.Για στολίδια χρησιμοποιήθηκαν κύκλοι ή ημικύκλια τα οποία τοποθέτησαν όπου ήθελαν…Και για μπορντούρα στο έργο τους τα τετράγωνα μας βοήθησαν πάρα πολύ!

και συνεχίζουμε …