ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2023-2024

«Ο ΓΑΙΓΛΑΡΟΣ»

Με αφορμή την θεματική των εργαστηρίων δεξιοτήτων, που υλοποιούνται από την αρχή της χρονιάς, επιλέξαμε το σημερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου μας. Υποδεχτήκαμε την ομάδα κουκλοθεάτρου ΠΑΝΤΑ ΦΙ  με τις φανταστικές της  κούκλες και τον Γαϊγλάρο με την παρέα του!!!!!! Η ιστορία πραγματεύεται το θέμα της διαφορετικότητας, την ανάγκη για ένταξη στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στην αξία του να βρεί κανείς τη δύναμη να ανοίξει τα δικά του φτερά.Περάσαμε υπέροχα!!!και στο τέλος γνωρίσαμε τους πρωταγωνιστές από κοντά!!!!

Collage 2

«ο δρόμος από το σιτάρι στο αλεύρι»

Σήμερα είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στον χώρο του σχολείου μας τον πολιτιστικό σύλλογο «ΗΛΙΔΑ – ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ». Οι μαθητές μας παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα: «ο δρόμος από το σιτάρι στο ψωμί». Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι μεταξύ άλλων η καλλιέργεια και διάδοση του παραδοσιακού ελληνικού τρόπου ζωής και διατροφής. Μέσα από βιωματικές αναπαραστάσεις, παιχνίδια ρόλων (δραματοποίηση), χρήση πλούσιου εποπτικού υλικού (φωτογραφίες, αντικείμενα, παραδοσιακά εργαλεία), παρακολουθήσαμε το ταξίδι  από τον σπόρο μέχρι το τελικό στάδιο, αυτό της παρασκευής αλευριού!!!!!

Φορέσαμε ποδιές και  σκούφους, εκτελέσαμε την συνταγή και φτιάξαμε ζυμαράκι, το ζυμώσαμε και το ψήσαμε ……Μοσχομύρισε το σχολείο μας φρέσκο ψωμί!!!!!!Τα παιδιά βίωσαν όλη τη διαδικασία παραγωγής ψωμιού από το όργωμα και τη σπορά, έως το ζύμωμα και το ψήσιμο. Πιάσαμε στάχυα, αλωνίσαμε, λιχνίσαμε, γυρίσαμε τον αλευρόμυλο, είδαμε την πινακωτή και φύγαμε από το σχολείο με όμορφες εικόνες, εμπειρία πρωτόγνωρη και με ζεστό ψωμάκι!!!!περάσαμε πολύ όμορφα!!

ιλιδα 2 ιλιδα 1 ιλιδα 3

«ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ.ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;»

Υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας την ομάδα Χρόνος- δράσεις πολιτισμού,  που μας παρουσίασε την βιωματική παράσταση «ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ.ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;» Ο Στίβεν, ένα παιδί πρόσφυγας έφτασε στη χώρα μας με το νέο κύμα προσφύγων. Από τη χώρα του φέρνει ό,τι πολυτιμότερο είχε, τον σάκο του, ο οποίος και χάνεται μέσα στη μακρινή αυτή διαδρομή. Ο σάκος είχε μέσα τα δικαιώματά του. Τα παιδιά βοηθούν τον  Στίβεν να βρει τα χαμένα του αντικείμενα, ταξιδεύουν μαζί του,  περνούν βουνά, λίμνες, θάλασσες  και ανακαλύπτουν τα δικαιώματα του νέου φίλου τους και τα δικά τους. Καλούνται  να πάρουν αποφάσεις, να αναλάβουν ευθύνες, αλλά και να αναγνωρίσουν τις υποχρεώσεις τους….

1 22 μ

Στο τέλος, ζωγραφίσαμε το δικό μας πολύτιμο αντικείμενο, πρόσωπο κτλ που δεν θα αποχωριζόμασταν σε ένα αντίστοιχο ταξίδι…..

3 1