Παρέλαση για την κλιματική αλλαγή

Στο πλαίσιο του προγράμματος  «Τα σχολεία προστατεύουν το κλίμα» αποφασίσαμε να κάνουμε μια παρέλαση ενημέρωσης εστιασμένη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε  να πραγματοποιηθεί κοινή παρέλαση με το συστεγαζόμενο σχολείο στην ευρύτερη γειτονιά  του σχολείου, την επίσκεψη σε όμορο σχολείο και την παραμονή σε ανοιχτό χώρο πλησίον του Κέντρου Υγείας για ενημέρωση των πολιτών.  Ωστόσο, το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού επέβαλε την αλλαγή του σχεδίου και την πραγματοποίηση της παρέλασης στον προαύλιο χώρο στου σχολείου.

Εστιάσαμε στην απώλεια της βιοποικιλότητας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Βιοποικιλότητα είναι το σύνολο των ζωντανών οργανισμών, ειδών και οικοσυστημάτων που αποτελούν τη ζωή στη Γη, δηλαδή τα ζώα, τα πουλιά, τα ψάρια και τα φυτά. Πολλά είδη αναμένεται να εξαφανιστούν από τις περιοχές οι οποίες θα επηρεαστούν άμεσα από τις αλλαγές του κλίματος σ΄ολόκληρο τον πλανήτη.

Ζώα των οποίων το φυσικό περιβάλλον διαβίωσης βρίσκεται στους πόλους της γης ή γενικά σε ψυχρά κλίματα, όπως για παράδειγμα οι πολικές αρκούδες, οι φώκιες και οι πιγκουίνοι θα επηρεαστούν ανεπανόρθωτα από την άνοδο της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πάγων. Επίσης, πτηνά θα αναγκαστούν να αποδημήσουν σε διαφορετικές περιοχές από αυτές στις οποίες ζούσαν μέχρι σήμερα. Τα τροπικά και άλλα δάση στις νότιες περιοχές θα οδηγηθούν σε αφανισμό και ένα ποσοστό της τάξης του 60% των ειδών που υπάρχουν σε ορεινές περιοχές θα εξαφανιστούν.

Δάση και παρθένες εκτάσεις εξαιτίας του υπερπληθυσμού και της επέκτασης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων εξαφανίζονται και γεμίζουν κτήρια. Τα ζώα που διέμεναν στα δάση αυτά είναι αναγκασμένα να αναζητήσουν φωλιά σε άλλο χώρο, που θα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Έτσι, μεγάλος αριθμός ζώων, φυτών , δέντρων κ.λ.π. απειλείται με αφανισμό. Παράλληλα, αναμένεται να επεκταθεί η περίοδος ξηρασίας και να αυξηθεί ο κίνδυνος πυρκαγιών.

     

 

Συγκινηθήκαμε από την καταστροφή στην Αυστραλία και τις φωτογραφίες των απεγνωσμένων κοάλα -ενίοτε και των καγκουρό- που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις πυρκαγιές.

Τα  κοάλα σήμα κατατεθέν της χώρας, αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της φυσικής καταστροφής μιας και που υπολογίζεται ότι το 1/3 των κοάλα της Νότιας Ουαλίας έχουν αφανιστεί, ενώ το 30% του φυσικού περιβάλλοντος όπου κατοικούσαν έχει καταστραφεί.

Ας μην ξεχνούμε ότι τα κοάλα είχαν ήδη χαρακτηριστεί «υπό εξαφάνιση» ύστερα από τις επίσης καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία τον Μάιο, αφού σύμφωνα με το Australian Koala Foundation, είχαν μείνει μόλις 80.000 σε ολόκληρη στην χώρα.

Τα ψάρια χρειάζονται ένα πολύ συγκεκριμένο περιβάλλον με την κατάλληλη θερμοκρασία του νερού και ποσότητα τροφής καθώς και αρκετό χρόνο για να επωάσουν. Όσο περισσότερο ζεστό είναι το νερό τόσο περισσότερο οξυγόνο χρειάζονται. Στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου η θερμοκρασία του νερού αναμένεται να αυξηθεί, θα εισβάλουν νέα είδη ψαριών, τα οποία θα επηρεάσουν τη δραστηριότητα των επαγγελματιών στον τομέα της αλιείας.

Η υγεία του ανθρώπου, δηλαδή η κατάσταση της πλήρους σωματικής, πνευματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ατόμου, καθώς και η ποιότητα της ζωής του, συνδέονται άμεσα με το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα εντός των οποίων ο άνθρωπος επιβιώνει και συνδέεται άμεσα ή έμμεσα μαζί τους. Η επίδραση επομένως του περιβάλλοντος, είναι προφανής στην ανθρώπινη ανάπτυξη και σχετίζεται τόσο με το κοντινό μας όσο και με το παγκόσμιο περιβάλλον.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει παγκοσμίως τις ήδη
υπάρχουσες ασθένειες, αλλά δημιουργεί και νέες, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε πρόωρο θάνατο.

Οι υγειονομικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες διακρίνουν επισήμως 11 κατηγορίες επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία
1. Άσθμα, αναπνευστικές αλλεργίες και ασθένειες από τον ατμοσφαιρικό αέρα
2. Νεοπλάσματα
3. Καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και εμφράγματα
4. Τροφιμογενείς ασθένειες και λοιμώξεις
5. Νοσηρότητα και θνησιμότητα από τη ζέστη
6. Επιπλοκές στην ανθρώπινη ανάπτυξη
7. Ψυχική υγεία και διαταραχές άγχους
8. Νευρολογικές διαταραχές
9. Ασθένειες που προκαλούνται από φορείς
10. Ασθένειες που προκαλούνται από το νερό
11. Νοσηρότητα και θνησιμότητα από τον
καιρό (ακραία καιρικά φαινόμενα).

    

Για την υλοποίηση της δράσης συνεργάστηκαν όλοι/ες οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Εορτασμός των Απόκρεων και της άνοιξης

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και της ενότητας των παραδοσιακών χορών, οι  μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του σχολείου διδάχθηκαν παραδοσιακούς αποκριάτικους χορούς, όπως τη σκούπα, το πιπέρι και τα κουκιά, τους οποίους παρουσίασαν στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου.

 

   

Νότες κεφιού σκορπίζονται παντού και οι εκπαιδευτικοί μπαίνουν στον χορό.

  

Στο τέλος, όλοι μαζί χορεύουν γιάγκα.

 

 

    

Και μιας την επόμενη εβδομάδα έρχεται η άνοιξη, την καλωσορίζουμε τραγουδώντας τα κάλαντα της άνοιξης.

 

Υπεύθυνη για την οργάνωση της δράσης: Ξενιδάκη Δωροθέα ΠΕ11

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ -ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ -ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου οι Σύλλογοι Διδασκόντων των σχολείων ( 2ου και 18ου) του σχολικού συγκροτήματος διοργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης-  βιωματικό εργαστήρι πρώτων βοηθειών.   Ομιλητής ήταν ο κ. Μουμτζίδης Πέτρος , δάσκαλος στο 2ο Δημοτικό Ευόσμου και διασώστης. Ο κ. Μουμτζίδης Πέτρος  είναι, επίσης, εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών και εκπαιδευτής στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (B.L.S.).

Έκανε αναφορά στις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πυρετό και στην αντιμετώπιση του τονίζοντας ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι υποχρεωμένο να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να χορηγήσει κανένα φάρμακο σε κανένα παιδί. Αναφέρθηκε, επίσης, σε περιστατικά επιληψίας και υστερίας παρέχοντας ταυτόχρονα κατάλληλες οδηγίες. Η ομιλία του επικεντρώθηκε σε τρία βασικά θέματα:

α) στη θέση ανάνηψης ή ασφαλείας

β) στην πνιγμονή

γ) στη “Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση”

    

Με δεδομένο ότι σε ένα σχολικό –οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με «Συνήθη παθολογικά προβλήματα» με «ατυχήματα» και ίσως χρειαστεί να εφαρμόσουμε τη «Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση» τόνισε ιδιαίτερα τα δύο παρακάτω σημεία:

Αν δεν έχω αναπνοή δε σημαίνει ότι έκανα ανακοπή.

Όταν δεν έχω σφυγμό τότε δεν έχω αναπνοή.

 

 

Χρήσιμες οδηγίες σε περίπτωση που συναντήσουμε κάποιον λιπόθυμο:

1.Ελέγχουμε το περιβάλλον

2. Παίρνουμε πρώτα προφυλάξεις για τον εαυτό μας αποφεύγοντας εστίες μόλυνσης

  1. ελέγχουμε τις αισθήσεις
  2. Κάνουμε έκταση της κεφαλής, ανοίγουμε το στόμα, ελέγχουμε αν ανεβοκατεβαίνει το στήθος μετρώντας για 10’’
  3. Αν αναπνεύσει, τον τοποθετούμε σε θέση ανάνηψης.

Αν δεν έχει αναπνοή, τότε ξεκινάμε ΚΑΡΠΑ

Στη συνέχεια, οι γονείς κλήθηκαν να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη.

Ευχαριστούμε, ιδιαίτερα, τον κ Μουμτζίδη Πέτρο για την εκπαίδευση που μας παρείχε και την κα Ξενιδάκη Δωροθέα για τις ενέργειες που έκανε ώστε να προμηθευτούμε το πρόπλασμα από το τμήμα Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Ανατολικής Θεσσαλονίκης.