ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ -ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ -ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου οι Σύλλογοι Διδασκόντων των σχολείων ( 2ου και 18ου) του σχολικού συγκροτήματος διοργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης-  βιωματικό εργαστήρι πρώτων βοηθειών.   Ομιλητής ήταν ο κ. Μουμτζίδης Πέτρος , δάσκαλος στο 2ο Δημοτικό Ευόσμου και διασώστης. Ο κ. Μουμτζίδης Πέτρος  είναι, επίσης, εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών και εκπαιδευτής στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (B.L.S.).

Έκανε αναφορά στις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πυρετό και στην αντιμετώπιση του τονίζοντας ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι υποχρεωμένο να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να χορηγήσει κανένα φάρμακο σε κανένα παιδί. Αναφέρθηκε, επίσης, σε περιστατικά επιληψίας και υστερίας παρέχοντας ταυτόχρονα κατάλληλες οδηγίες. Η ομιλία του επικεντρώθηκε σε τρία βασικά θέματα:

α) στη θέση ανάνηψης ή ασφαλείας

β) στην πνιγμονή

γ) στη “Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση”

    

Με δεδομένο ότι σε ένα σχολικό –οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με «Συνήθη παθολογικά προβλήματα» με «ατυχήματα» και ίσως χρειαστεί να εφαρμόσουμε τη «Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση» τόνισε ιδιαίτερα τα δύο παρακάτω σημεία:

Αν δεν έχω αναπνοή δε σημαίνει ότι έκανα ανακοπή.

Όταν δεν έχω σφυγμό τότε δεν έχω αναπνοή.

 

 

Χρήσιμες οδηγίες σε περίπτωση που συναντήσουμε κάποιον λιπόθυμο:

1.Ελέγχουμε το περιβάλλον

2. Παίρνουμε πρώτα προφυλάξεις για τον εαυτό μας αποφεύγοντας εστίες μόλυνσης

  1. ελέγχουμε τις αισθήσεις
  2. Κάνουμε έκταση της κεφαλής, ανοίγουμε το στόμα, ελέγχουμε αν ανεβοκατεβαίνει το στήθος μετρώντας για 10’’
  3. Αν αναπνεύσει, τον τοποθετούμε σε θέση ανάνηψης.

Αν δεν έχει αναπνοή, τότε ξεκινάμε ΚΑΡΠΑ

Στη συνέχεια, οι γονείς κλήθηκαν να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη.

Ευχαριστούμε, ιδιαίτερα, τον κ Μουμτζίδη Πέτρο για την εκπαίδευση που μας παρείχε και την κα Ξενιδάκη Δωροθέα για τις ενέργειες που έκανε ώστε να προμηθευτούμε το πρόπλασμα από το τμήμα Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Ανατολικής Θεσσαλονίκης.