Το Συννεφάκι μας

Καλώς ήλθατε στον διαδικτυακό τόπο του 18ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου!

Κατά την πλοήγησή σας, μεταξύ άλλων, θα ενημερωθείτε για το Σχολείο μας και τις δραστηριότητές μας (εργασίες μαθητών, σχολικές γιορτές και δράσεις).

Το σχολείο μας ιδρύθηκε το 2001. Bρίσκεται στη συμβολή των οδών Μαιάνδρου και Φιλίππου και συστεγάζεται με το 2ο Δ.Σ. Ευόσμου σε κτήριο που κατασκευάστηκε το 1993. Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις (βιβλιοθήκη, αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσα Η/Υ, γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ). Ο προαύλιος χώρος του σχολείου μας είναι έκτασης 2,5 στρεμμάτων.

Επικοινωνήστε μαζί μας ως εξής:

Διεύθυνση: Μαιάνδρου & Φιλίππου , 56 224 Εύοσμος

Τηλ.: 2310 770471 & 2316 008527

Fax: 2310 559073

Email: 18dimevo@sch.gr

Μακεδονικός Αγώνας

  

«Με αφορμή το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Τα μυστικά του Βάλτου», στο οποίο περιγράφονται με γλαφυρότατο ύφος οι συνθήκες στις οποίες διαδραματίστηκαν οι μάχες Ελλήνων και Βουλγάρων μέσα στην Λίμνη των Γιαννιτσών για την επικράτησή τους στην περιοχή της Μακεδονίας, προσεγγίστηκε η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα και η ηρωική δράση του Παύλου Μελά από τους μαθητές του ΣΤ1. Μία μικρή παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων – συνθήκη Αγίου Στεφάνου 1878, συνθήκη του Βερολίνου 1878, δημιουργία βουλγαρικής Εξαρχίας- καθώς και των ηρώων που πρωταγωνίστησαν – Παύλος Μελάς, Γερμανός Καραβαγγέλης, Καπετάν Κώττας – συνδυάστηκαν με τις γνώσεις των παιδιών και τα αποσπάσματα από τα «Μυστικά του Βάλτου» για να κατανοηθούν καλύτερα οι συνθήκες του Αγώνα αυτού, που στάθηκε καθοριστικός για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης μας το 1912.

  

Μερικές από τις δημιουργίες των παιδιώνΛήψη αρχείουΛήψη αρχείουΛήψη αρχείουΛήψη αρχείουΛήψη αρχείου

 

Αγγίδου Χρυσή

Καλή σχολική χρονιά!

  

Με απόλυτη τάξη και πειθαρχία πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές στάθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία του αύλειου χώρου τα οποία σχεδίασαν οι γυμναστές των σχολείων.

Ευχόμαστε στους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς καλή σχολική χρονιά με υγεία και δημιουργικότητα. Ελπίζουμε τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας να επανέλθουμε στην παλιά γνώριμή μας πραγματικότητα και χέρι χέρι να πορευτούμε στο απαιτητικό αλλά όμορφο ταξίδι της γνώσης μέσα από ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες.

Από τη Διεύθυνση του σχολείου

 

Υλικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας ΕκπαίδευσηςΛήψη αρχείου

 Λήψη αρχείουΛήψη αρχείουΛήψη αρχείουΛήψη αρχείουΛήψη αρχείουΛήψη αρχείουΛήψη αρχείου

 

Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά «2020-21»

Ο αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-21 λόγω της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί ανά τάξεις στον αύλειο χώρο του σχολείου με την παρουσία μόνο των μαθητών και των εκπαιδευτικών σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα. Οι μαθητές θα παραλαμβάνονται από τους εκπαιδευτικούς της τάξης από την κεντρική πόρτα του σχολείου.

Παρακαλούνται οι γονείς να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις κατά την παράδοση των μαθητών.

Α΄ και Β΄ Τάξη: 9:00 π.μ.

Γ΄ και Δ ΄ Τάξη: 9:30 π.μ.

Ε΄και Στ΄Τάξη: 10:00 π.μ.

Από τη Διεύθυνση του σχολείου.

SGDs Schools Club

 

Aνταποκριθήκαμε και φέτος στο κάλεσμα του bravo Schools και συμμετείχαμε στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης καταθέτοντας τις προτάσεις των μαθητών μας για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου υποστηρίζοντας τους στόχους 3, 10, 12 και 13 μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια εκπαιδευτικών, μαθητών, οικογενειών και οργανισμών.

https://bravo.sustainablegreece2020.com/gr/voting-by-school/18o-dhmotiko-sxoleio-eyosmoy.456.html

https://bravo.sustainablegreece2020.com/gr/voting-by-school/18o-dhmotiko-sxoleio-eyosmoy.363.html

Οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι εκφράζουν τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για εμάς και τα παιδιά μας.

Έναν κόσμο χωρίς φτώχεια και ανισότητες, έναν κόσμο ειρηνικό χωρίς την απειλή της κλιματικής αλλαγής, έναν κόσμο που μέσα από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης θα μεριμνά για τις ανάγκες όχι μόνο της σημερινής γενιάς αλλά και των μελλοντικών γενεών.

Το Bravo Schools αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας in action for a better world – Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο που διακρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα European Sustainability Awards 2019, με το βραβείο του καλύτερου προγράμματος μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη για την επιτυχημένη προώθηση των Παγκόσμιων Στόχων του ΟΗΕ.

 Στόχος του in action είναι η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η ενεργοποίηση της ελληνικής κοινωνίας για την υιοθέτηση της Agenda 2030, αποσκοπώντας στη δημιουργία των ενεργών πολιτών του αύριο, αυτών που θα φέρουν την αλλαγή στον πλανήτη μας: τους μαθητές! 

 Παράλληλα, μέσω της ενεργοποίησης της οικογένειας και της τοπικής κοινωνίας αναπτύσσει δράσεις συνεργασίας & παρέμβασης σε τοπικό επίπεδο.

Ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας είναι πολύ σημαντικός στη διαμόρφωση προτύπων υπεύθυνης συμπεριφοράς προς τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας και το Bravo Schools συμβάλλει σε αυτό το σκοπό.

Αποτελεί μέρος του μεγάλου κοινωνικού διαλόγου για τα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης που αναπτύσσεται στη χώρα μας, προωθώντας την ευρύτερη ενημέρωση και αφύπνιση του κοινού για το περιβάλλον, την κοινωνία και την προώθηση της ποιότητας ζωής.

Είναι η πρωτοβουλία που ενώνει σχολική κοινότητα, οικογένεια και τοπική κοινωνία για ένα κοινό όραμα: Να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο!

Το σχολείο μας απέκτησε το σήμα του in action SGDs Schools Club και οι μαθητές μας γίνονται πρεσβευτές των παγκόσμιων στόχων.

Εκφράζουμε τη χαρά μας που ανήκουμε στο δίκτυο των σχολείων που ενεργοποιούνται για να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο.

 

Επαναλειτουργία σχολείων

Επιτέλους! Οι χαρούμενες παιδικές φωνές αντηχούν ξανά στην αυλή και δίνουν νέα πνοή στο σχολείο που μαράζωνε από τη σιωπή. Τα παιδιά περίτρανα εκδηλώνουν τη χαρά τους για την επιστροφή τους στο σχολείο.

Εδώ όπου μπορούν να βλέπουν από κοντά (έστω και από απόσταση) το πρόσωπο του δασκάλου τους, των συμμαθητών τους, να συνομιλήσουν, να παίξουν, να μοιραστούν συναισθήματα, να μάθουν μαζί.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μη ξαναχρειαστεί να κλείσουμε. Γιατί και εμείς οι εκπαιδευτικοί ανυπομονούσαμε να επιστρέψουμε όλοι μαζί στο σχολείο. Γιατί και εμείς έχουμε την ανάγκη να μοιραστούμε σκέψεις, αγωνίες, συναισθήματα, προβληματισμούς, πλάνα εργασίας… Γιατί και εμείς έχουμε ανάγκη να βλέπουμε από κοντά τα προσωπάκια των μαθητών μας, να πορευτούμε παρέα (έστω και από απόσταση) στο μακρύ, δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο ταξίδι της γνώσης.

Ναι, παιδιά και σε μας έλειψε το σχολείο! Πολύ!

Σαρρούδη Ιωάννα

5 Ιουνίου -Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

   Λήψη αρχείου

 

Μερικές από τις δράσεις μας τη φετινή χρονιά

   

 

      

 

Εγγραφές στην Α΄Τάξη του Δημοτικού Σχολείου για το σχολικό έτος 2020-2021

Τη σχολική χρονιά 2020-2021 στην Α΄Τάξη του Δημοτικού Σχολέιου θα φοιτήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες που γεννήθηκαν από 1-1-2014 έως και 31-12-2014.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 (α) του άρθρου 7 του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109Α), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου είναι τα εξής:

α. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας, το οποίο  αναζητείται από το σχολείο μέσω του Πληροφορικού Συστήματος myschool του ΥΠΑΙΘ. (Φ.6/498/57863/Δ1/6-4-2016).

β. Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.) ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

γ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ (Α.Δ.Υ.Μ.)

δ. Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο διαπιστώνεται η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας.

ε. Βεβαίωση Φοίτησης Νηπιαγωγείου και Πιστοποιητικό Φοίτησης Νηπιαγωγείου για την εγγραφή στο Δημοτικό.

Οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στο σχολείο που ανήκουν οι μαθητές/τριες σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας (άρθρο 5, ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α).

Ώρες υποβολής αιτήσεων 10:00 έως 13:00

Όρια Σχολικής Μονάδας

Αγίας Αικατερίνης όλη

Αγίας Τριάδος μονά 1-7 , ζυγά 2-8

Αγίου Κοσμά Αιτωλού μονά 1-17, ζυγά 2-14

Αγίου Πέτρου μονά

Αμπελώνων κάθετη στη Φιλίππου όλη

Ανατολικής Θράκης όλη

Ανατολικής Ρωμυλίας όλη

Ανθέων όλη

Αποστόλου Παύλου όλη

Βερμίου ζυγά 2-22, και μετά το 24 όλη

Βογατσικού όλη

Βουλγαροκτόνου μονά

Γαληνού όλη

Δημοκρίτου όλη

Επτανήσου μονά 1-29, ζυγά 2-20

Εφέσσου μονά 1-11

Ισαύρων όλη

Ισοκράτους όλη

Καπετάν Άγρα όλη

Καραγάτση όλη

Καραολή και Δημητρίου μονά 1-19, ζυγά 2-18

Καρυάτιδων όλη

Κασσάνδρου μονά 1-33, ζυγά 2-38

Καυκάσου όλη

Κομνηνών όλη

Κοσμά Αιτωλού μονά 1-17, ζυγά 2-12

Κύπρου μονά 1-21, ζυγά 2-22

Λάρνακος όλη

Λασσάνη όλη

Λιτοχώρου όλη

Λυκαονίας όλη

Μαβίλη όλη

Μαιάνδρου μονά 1-41, ζυγά 2-42

Μακεδονίας ζυγά 4-14

Μ. Αλεξάνδρου μονά 1-31, ζυγά 2-38

Μεσολογγίου μονά 1-41, ζυγά 2-42

Μητσαίων όλη

Μύτικα όλη

Μουσών αρχή έως 64

Νικηταρά όλη

Οινόης όλη

Πατρών μονά 3 έως 39, ζυγά 2 έως 38

Περικλέους μονά 1 έως 35, ζυγά 2-32

Πινδάρου μονά 1-47

Πλάτωνος ζυγά 2-32

Πολυγύρου όλη

Πολυδεύκους όλη

Πυθαγόρα όλη

Σκοπoύ Ν. όλη

Σμύρνης Νέας όλη

Σολωμού όλη

Τενέδου όλη

Φιλίππου μονά 1-43, ζυγά 2-26

Φιλιππουπόλεως όλη.

Ενημέρωση σχετικά με την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Πειραματικά και στα Πρότυπα Σχολεία για το σχολ. έτος 2020-2021.

Σύμφωνα με το με αρ.11/4-5-2020 απόσπασμα Πράξης της Επιστημονικής Επιτροπής Πρότυπων & Πειραματικών Σχολείων (Ε.Ε.Π.Π.Σ.), σας ενημερώνουμε για
τα ακόλουθα :
Εισαγωγή μαθητών/-τριών στα Πρότυπα Γυμνάσια
Η εισαγωγή των μαθητών/-τριών στα Πρότυπα Γυμνάσια θα γίνει με δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων την 29 η Ιουνίου. Με την εν λόγω διαδικασία οι μαθητές/-τριες αξιολογούνται σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Δημοτικό Σχολείο, σχετικές με την κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και τα Μαθηματικά.
Ειδικότερα:

• Στην Κατανόηση Κειμένων Ελληνικής Γλώσσας ελέγχονται οι ικανότητες των μαθητών/-τριών στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και
περιεχομένου (λογοτεχνικά κείμενα, απλά άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών, πολυτροπικά κείμενα κ.λπ.) καθώς και στη χρήση βασικών γραμματικών και
συντακτικών φαινομένων.
• Στα Μαθηματικά ελέγχονται οι ικανότητες των μαθητών/-τριών στην κατανόηση και στην επίλυση προβλημάτων, κυρίως της καθημερινής ζωής.
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν ορίζεται εξεταστέα ύλη και δεν ελέγχονται γνώσεις, οι οποίες προϋποθέτουν απομνημόνευση. Επίσης οι μαθητές/-τριες δεν
απαιτείται να μελετήσουν πρόσθετη ύλη για να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στη εν λόγω δοκιμασία. Όσα ήδη γνωρίζουν και έχουν αφομοιώσει από τη φοίτησή τους στο Δημοτικό Σχολείο αρκούν για τη επιτυχή συμμετοχή τους. Η πραγματοποίηση της εξέτασης θα γίνει με ευθύνη της Ε.Ε.Π.Π.Σ.. Τα θέματα και των δύο γνωστικών πεδίων (Κατανόηση Κειμένων Ελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικά) θα είναι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και οι απαντήσεις θα
σημειώνονται σε ειδικό απαντητικό φύλλο, το οποίο θα αποσταλεί στα σχολεία από την Ε.Ε.Π.Π.Σ.
Για την καλύτερη ενημέρωση των μαθητών/-τριών, των γονέων και κηδεμόνων καθώς και των εκπαιδευτικών, σχετικά με το χαρακτήρα και το είδος των
εξεταζομένων γνωστικών πεδίων, θα ανακοινωθούν ενδεικτικά θέματα εντός του τελευταίου δεκαήμερου του Μαΐου. Η υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή των μαθητών/-τριών στη δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και εντός προθεσμίας που θα ορισθεί.

Εισαγωγή μαθητών/-τριών στα Πειραματικά Σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια)
Η επιλογή των μαθητών/-τριών στα Πειραματικά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια θα γίνει με κλήρωση. Για τα Πειραματικά Νηπιαγωγεία και ΔημοτικάΣχολεία, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, οι απόφοιτοι του Νηπιαγωγείου θα εγγραφούν, εφόσον το επιθυμούν, στο συνδεδεμένο Δημοτικό Σχολείο, ενώ η εισαγωγή των μαθητών /-τριών για την πλήρωση των κενών θέσεων της Α΄ Δημοτικού θα γίνει με τη διαδικασία της κλήρωσης. Για τα Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία που συνδέονται με Πειραματικά Γυμνάσια οι απόφοιτοι του Δημοτικού θα εγγραφούν, εφόσον το επιθυμούν, στο συνδεδεμένο Γυμνάσιο, ενώ η εισαγωγή των μαθητών /-τριών για την πλήρωση των κενών θέσεων της Α΄ Γυμνασίου θα γίνει με τη διαδικασία της κλήρωσης.

Σε Πειραματικά Γυμνάσια, τα οποία μέχρι το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς χαρακτηρισθούν ως Πρότυπα, και κατά την αποστολή του παρόντος συνδέονται με Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, εγγράφονται, εφόσον το επιθυμούν, οι απόφοιτοι του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου, ενώ η εισαγωγή των μαθητών /-τριών για την πλήρωση των τυχόν κενών θέσεων της Α’ Γυμνασίου θα γίνει με τη διαδικασία (τεστ) δεξιοτήτων στις 29 Ιουνίου 2020.
Η υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή των μαθητών/-τριών στην κλήρωση θα γίνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και εντός προθεσμίας που θα ορισθεί.
Η ανωτέρω κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την 25η Ιουνίου 2020 ηλεκτρονικά.

Εισαγωγή μαθητών/-τριών για την πλήρωση κενών θέσεων στα Πειραματικά
Σχολεία
Η εισαγωγή μαθητών/-τριών για την πλήρωση των κενών θέσεων σε όλες τις τάξεις
των Πειραματικών Σχολείων (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων),
οι οποίες τυχόν προκύψουν μετά την πλήρωση εκείνων της πρώτης εγγραφής, θα
γίνει με κλήρωση, την έβδομη ημέρα έναρξης του σχολικού έτους 2020-2021.