Τσικνοπέμπτη στο σχολείο

Το κέφι και η χαρά κυριάρχησαν την Τσικνοπέμπτη στο σχολείο μας. Οι μαθητές/ήτριες και οι εκπαιδευτικοί,  αφού έφαγαν το σάντουιτς που τους πρόσφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, γλέντησαν με παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς. Η εκδήλωση ξεκίνησε με το παραδοσιακό χορευτικό παιχνίδι, το γαϊτανάκι, με τους μαθητές/ήτριες της Στ΄ τάξης.

 

Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και αναβιώνει την περίοδο της Αποκριάς. Για να εκτελεστεί ο χορός χρειάζονται 13 άτομα. Ο ένας κρατά έναν μεγάλο στύλο, στο κέντρο του οποίου ξεκινούν δώδεκα μακριές κορδέλες, καθεμία με διαφορετικό χρώμα, τα γαϊτάνια. Γύρω από τον στύλο 12 χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν ταυτόχρονα ανά ζευγάρια.  Ο κυκλικός χορός συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, από τη ζωή στον θάνατο, από τη λύπη στη χαρά, από τον χειμώνα στην άνοιξη και το αντίθετο. Ο αριθμός των δώδεκα χορευτών συμβολίζει τους μήνες του χρόνου που εναλλάσσονται ή τις Ώρες, τις μυθικές θεότητες του χρόνου. Σε πολλές κοινωνίες συμβολίζει την αγάπη, την ομόνοια και τη συναδελφικότητα. Ευελπιστούμε οι αξίες αυτές να κυριαρχούν και στη δική μας σχολική κοινότητα.

 

Επι τη ευκαιρία ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων χάρισε σε όλους τους/τις  μαθητές/ήτριες και τους/τις εκπαιδευτικούς από ένα μαρτάκι, το παραδοσιακό βραχιολάκι.

Ευχαριστούμε την κα Ολυμπία Μάρτση, δασκάλα της ΣΤ΄τάξης,  η οποία φρόντισε για την αναβίωση του εθίμου και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την προσφορά του σάντουιτς και του παραδοσιακού βραχιολιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *