Steam και η Γη γυρίζει

Το πρόγραμμα που ακολουθεί υλοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο μας από τις φοιτήτριες  του Δ έτους  Έλενα Στρογγυλάκη.,Eιρήνη Χατζίρη……..   στα πλαίσια των Πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών του Παιδαγωγικού τμήματος Προσχολικής  Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ.Αμπαρτζάκη Μαρία.

 

NASA

Παπαδογιαννάκη Δέσποινα 

Ξεκινήσαμε την εβδομάδα μας με το να θυμηθούμε μερικά πράγματα για την Γη μας. Επεξεργαστήκαμε το εσωτερικό της Γης μέσα από βιβλία που είδαμε και στην συνέχεια το ζωγραφίσαμε . Στην συνέχεια κάναμε μια μικρή αναφορά για την βαρύτητα μέσα από ένα πείραμα με ένα μυρμήγκι .
Την επόμενη ημέρα αρκεστήκαμε στις σκιές διαβάσαμε το παραμύθι : Ποτέ μην κάνεις πιπί πάνω στην σκιά σου, και εν συνεχεία ζωγραφίσαμε και παίξαμε με τις δικές μας σκιές . 5 Απριλίου 2022
6 Απριλίου 2022 Συνεχίσαμε τους πειραματισμους με τις σκιές, παίξαμε τόσο θέατρο σκιών όσο και διάφορα αλλά παιχνίδια με αντικείμενα σκιών . Στο τέλος μιλήσαμε και είδαμε για τη διάχυση του φωτός ξανά μέσα από πειράματα .
7 Απριλίου 2022 Κλείνοντας την εβδομάδα μας είδαμε πίνακες του Βαν Γκον όπου και διαφαινόταν η διάχυση του φωτός όπου και τους αναπαραστάσαμε μέσα από δίκη μας ζωγραφική γινόμενοι ως μικροί ζωγράφοι . Τέλος, φέραμε εις πέρας την 2η αποστολή που μας στάλθηκε δημιουργώντας ένα έργο τέχνης .
.jpg
1 3
Την  Δευτέρα 28/3/22 , πριν την πρώτη δραστηριότητα έκαναν τα παιδιά το Ημερολόγιο της Δευτέρας που τα παιδιά ζωγράφισαν τι έκαναν το Σαββατοκύριακο. Στην πρώτη δραστηριότητα, θυμηθήκαμε λίγο τι είναι η κάτοψη (πώς είναι να βλέπουμε κάτι από ψηλά και έδειξα ένα παράδειγμα του αεροπλάνου) και έτσι ξανά φτιάξαμε την κάτοψη της τάξης μας με καπάκια για να το εμπεδώσουν καλύτερα τα παιδιά. Στην δεύτερη δραστηριότητα, τα παιδιά προσπάθησαν να βγάλουν φωτογραφία μόνα τους την κάτοψη της τάξης και συζητήσαμε για το πώς ακριβώς θα την βγάλουν για να φαίνεται η κάτοψη. Στη συνέχεια, μετατρέψαμε την κάτοψη της τάξης σε χάρτη και παίξαμε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Στο τέλος της ημέρας, με χαρτί του μέτρου και με αυτοκινητάκια τα παιδιά σχεδίασαν την δική τους διαδρομή κάνοντας αποτυπώματα με τα αυτοκινητάκια πάνω στο χαρτί του μέτρου.

Την Τρίτη 29/3/22, στην πρώτη δραστηριότητα κάναμε μια ψυχοκινητική δραστηριότητα όπου τα παιδιά έγιναν τα ίδια αυτοκινητάκια και έπρεπε να κάνουν μια διαδρομή με διάφορα εμπόδια και τα παιδιά έπρεπε να τα περνάνε είτε δεξιά είτε αριστερά. Στην δεύτερη δραστηριότητα, κάναμε μια εισαγωγή στο θέμα “Το σχήμα της Γης” και φτιάξαμε ένα ιστόγραμμα που αφορούσε το τι θέλουν να μάθουν τα παιδιά για την Γη. Στη συνέχεια, σχολιάσαμε δύο εικόνες που είχε την Γη μεγάλη και την Γη μικρή και μιλήσαμε λίγο για την απόσταση. Μετά, έφτιαξε το κάθε παιδί το ατομικό του παζλ που απεικόνιζε την Γη. Στο τέλος, ζωγράφισαν το διαστημόπλοιο και την Γη.

Την Τετάρτη 30/3/22, πριν πάμε στην πρώτη δραστηριότητα έδωσα στα παιδιά το Ημερολόγιο της Σελήνης. Ύστερα, κάναμε τους σταθμούς όπου σε κάθε τραπεζάκι υπήρχε υλικό σχετικά με την Γη (είχαμε υδρόγειο σφαίρα, βιβλία, χάρτες). Τα παιδιά επεξεργάστηκαν το θέμα αυτό, παρατήρησαν και ζωγράφισαν τι τους έκανε πιο πολύ εντύπωση. Στην δεύτερη δραστηριότητα, ξεκινήσαμε λίγο τον φάκελο- έκπληξη που μας ήρθε από την κ. Αμπαρτζάκη και τον επεξεργαστήκαμε λίγο. Στην τελευταία δραστηριότητα, τα παιδιά κατασκεύασαν την Γη ζωγραφίζοντας πάνω σε ένα χάρτινο πιάτο με τα χρώματα της Γης.

Την Πέμπτη 31/3/22, πριν την πρώτη δραστηριότητα τα παιδιά ασχολήθηκαν με τα σχήματα που τους έφερα και έκαναν δικές τους κατασκευές με αυτά. Την ημέρα αυτή ασχοληθήκαμε με το ρομποτάκι – μελισσούλα beebot. Θυμηθήκαμε την λειτουργία του, τους έκανα κάποιες διαδρομές και τα παιδιά κρατώντας το καθένα μια βεντάλια με αριθμούς μου έδειχναν πόσες κινήσεις έκανε κάθε φορά η μελισσούλα. Μετά, πάνω στον χάρτη της Κρήτης τοποθετήσαμε το ρομποτάκι και κάναμε πάνω εκεί διαδρομές και τα παιδιά παρατηρούσαν πόσα βήματα έκανε κάθε φορά πχ για να πάει από τα Χανιά στο Ηράκλειο πόσα βηματάκια έκανε; Στο τέλος, ολοκληρώσαμε την 1η αποστολή που είχε μέσα ο φάκελος – έκπληξη.

Viber 2022 05 14 12 06 16 297

Viber 2022 05 14 12 06 16 572

 

14-18 Μαρτίου 2022

Ελενα Μαρία Στρογγυλάκη

Στην πρώτη δραστηριότητα είδαμε την γη στο Google Earth και κανοντας  zoom ώστε να βρούμε το νηπιαγωγείο μας… σχολιάσαμε τι υπήρχε γύρω από αυτό  και παρατηρήσαμε ότι  η φωτογραφία έχει τραβηχτεί πριν κάποια χρόνια γιατί δεν μοιάζει ακριβώς όπως είναι τώρα το νηπιαγωγείο μας. Έπειτα το κάθε παιδί έψαξε να βρει που είναι το δικό του σπίτι και η γειτονιά του.

Την επόμενη μέρα αποφασίσαμε να βγούμε στην αυλή του σχολείου μας και να παρατηρήσουμε τι υπάρχει γύρω γύρω από το νηπιαγωγείο.Είδαμε πως υπήρχαν πολλά σπίτια, αυτοκίνητα ,ταμπέλες, διάβαση πεζών και φανάρια.Όταν επιστρέψαμε στην τάξη σκεφτήκαμε να φτιάξουμε δικές μας μικρές γειτονιές από χαρτόκουτα και ανακυκλώσιμα υλικά.

Έτσι έγινε μια προσπάθεια να φτιάξουμε την κάτοψη της τάξης μας.

Tην Πέμπτη τελευταία μέρα της πρώτης βδομάδας   παίξαμε με το ρομποτάκι beebot Στην αρχή προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πως λειτουργεί και τι εντολές πρέπει να του δώσουμε ώστε να προχωρήσει στην κατεύθυνση που θέλουμε ( δεξιά αριστερά πίσω μπροστά)

Viber 2022 05 15 14 52 46 627

Viber 2022 05 15 14 59 18 463

Viber 2022 05 15 15 15 52 335