Αποφθέγματα για τη φαντασία.

albert_einstein_quote2

«Στόχος του εκπαιδευτικού συστήματος δεν πρέπει να είναι τόσο η γνώση, όσο το να καλλιεργήσουμε τη φαντασία». – Ευγένιος Τριβιζάς.

«O κόσμος της πραγματικότητας έχει όρια. Ο κόσμος της φαντασίας είναι ανεξάντλητος». –Ζαν Ζακ Ρουσσώ.

 «Δεν ξέρεις καημένε τη λαϊκή ψυχή. Οι λαοί πιστεύουν πιότερο τ’ αυτιά τους, παρά τα μάτια τους. Πιότερο το μύθο παρά τα γεγονότα. Πιότερο τη φαντασία τους από την κρίση τους…» – Κώστας Βάρναλης.

«Η φαντασία δεν είναι μια κατάσταση. Είναι η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη». – Ουίλιαμ Μπλέικ.

«Η φαντασία είναι το ίδιον του ανθρώπου. Η φαντασία μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην παραφροσύνη, στη διαστροφή, στην τερατωδία αλλά, επίσης, στην αυταπάρνηση και σε κάθε μεγαλειώδη δημιουργία. Χάρη στη φαντασία, το ένστικτο έπαψε να είναι ο μοναδικός ρυθμιστής της συμπεριφοράς μας. Χάρη στη φαντασία, μπορούμε να δημιουργούμε». – Κορνήλιος Καστοριάδης.

«Η λογική θα σε πάει από το Α στο Ω. Η φαντασία θα σε πάει παντού». – Άλμπερτ Αϊνστάιν.

«Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση». – Άλμπερτ Αϊνστάιν.

«Η ευτυχία δεν είναι ιδανικό της λογικής, αλλά της φαντασίας». – Εμμανουήλ Καντ.

«Οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς είναι πραγματικό». – Πάμπλο Πικάσο.

«Η φαντασία είναι η αρχή της δημιουργίας. Πρώτα φαντάζεσαι ότι θέλεις, μετά θέλεις ότι φαντάστηκες και εν τέλει δημιουργείς ότι θέλεις». – George Bernard Shaw.

«Ο άνθρωπος που δεν έχει φαντασία δεν έχει φτερά»  Muhammad Ali.

«Πιστεύω ότι η φαντασία είναι πιο δυνατή από τη γνώση. Ότι ο μύθος είναι πιο δραστικός από την ιστορία. Ότι τα όνειρα είναι πιο ισχυρά από τα γεγονότα. Ότι η ελπίδα πάντα θριαμβεύει έναντι της εμπειρίας. Ότι το γέλιο είναι η μόνη θεραπεία της θλίψης. Και πιστεύω ότι η αγάπη είναι πιο δυνατή από τον θάνατο». – Ρόμπερτ Φούλτζαμ.