Καλωσορίσατε!

από Φωτεινή Ραζάκου, MSc Κάτω από: Αρχική | 1 Σχόλιο »

Καλώς ήρθατε στο blog της διατροφής!

Ενημερωθείτε, ρωτήστε ή γράψτε ό,τι θέλετε σχετικά με τη διατροφή, τη δίαιτα, τα τρόφιμα και την υγεία.

Οι αγαπημένες συνταγές σας θα παρασκευαστούν και θα εκτιμηθεί δεόντως η …γεύση τους.

Ξεκινήστε… και καλή όρεξη (για ανάγνωση)!

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Καλαμαριάς ΠΟΛΙΤΗΣ – ΠΟΛΗ – ΠΟΛΙΤΕΙΑ

από Φωτεινή Ραζάκου, MSc Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Ένας νέος κύκλος διαλέξεων, διαρθρωμένος σε  ενότητες  με ενδιαφέροντα θέματα  ξεκινά φέτος για 3η χρονιά , στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Δήμου Καλαμαριάς με τίτλο ΠΟΛΙΤΗΣ-ΠΟΛΗ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ, στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί καθηγητές του Α.Π.Θ. και άλλοι καταξιωμένοι επιστήμονες θα αναπτύξουν τα θέματα που απευθύνονται στους ενήλικες οι οποίοι επιθυμούν την δια βίου πρόσβαση στη γνώση, επιδιώκοντας την διαρκή αυτοβελτίωση τους και θα τους προσφέρει καίριες γνώσεις υψηλού επιπέδου που άπτονται της καθημερινής ζωής, της επιστήμης και της κοινωνίας.

https://kalamaria.gr/event/%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%8C-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9-6/

Αρχές βιολογικής γεωργίας Κεφ. 3ο (ανανεωμένο)

από Φωτεινή Ραζάκου, MSc Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν υπάρχουν σχόλια »

https://www.slideshare.net/fotinirazakou1/ss-115611120

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

από Φωτεινή Ραζάκου, MSc Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν υπάρχουν σχόλια »

O τομεάρχης και οι διδάσκοντες στον Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος εύχονται σε όλους τους μαθητές και συναδέλφους

Καλή και αποδοτική σχολική χρονιά!

 

Αποτέλεσμα εικόνας για back to school

Ειδικότητα Τεχνολογίας Τροφίμων & Ποτών του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς!

από Φωτεινή Ραζάκου, MSc Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Ενδεικτικές απαντήσεις στο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα «Αρχές Βιολογικής Γεωργίας»

από Φωτεινή Ραζάκου, MSc Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν υπάρχουν σχόλια »

ΘΕΜΑ Α

Α1. α. Λ (μον.3)
β. Σ (μον.3)
γ. Σ (μον.3)
δ. Λ (μον.3)
ε. Σ (μον.3)

Α2 1. ε (μον.2)
2.δ (μον.2)
3. στ(μον.2)
4. α (μον.2)
5. γ (μον.2)
ΘΕΜΑ Β
Β1. (Αρχές Βιολογικής Γεωργίας) (σελ. 65) πέντε από τα παρακάτω:
1. Δίνει άζωτο. (μον.2)
2. Βοηθάει στην αξιοποίηση και άλλων θρεπτικών συστατικών. (μον.2)
3. Βελτιώνει τη δομή του εδάφους. (μον.2)
4. Αξιοποιεί το βρόχινο νερό, συγκρατώντας το και εμποδίζοντας τη διάβρωση του εδάφους. (μον.2)
5. Συμβάλλει στην προσέλκυση ωφέλιμων οργανισμών (εντόμων, κ.α.) και στην αντιμετώπιση των ασθενειών (μον.2)
6. Λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς την αυτοφυή βλάστηση και περιορίζει την ανάπτυξή της. (μον.2)

Β2. (Αρχές Βιολογικής Γεωργίας) (σελ. 82)
1. οργανική λίπανση (μον.2)
2. Κατεργασία εδάφους (μον.2)
3. Αμειψισπορά (μον.2)

Β3. (Βιολογική Εκτροφή Ζώων) (σελ. 38)
1. στην αναγνωρισιμότητά τους (μον.3)
2. στην προστασία των καταναλωτών (μον.3)
3. στην προστασία και κατοχύρωση των βιοκαλλιεργητών (μον.3)

ΘΕΜΑ Γ
Γ1. (Βιολογική Εκτροφή Ζώων) (σελ. 53)
-Άριστα προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες περιβάλλοντος και εκτροφής. (μον.2)
-Έχουν σκληρή ιδιοσυστασία, ζωτικότητα, ανθεκτικότητα στις ασθένειες. (μον.2)
-Έχουν μικρότερο σωματικό βάρος και αποδόσεις και για το λόγο αυτό έχουν μικρότερες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν «ευκολότερα» στις βιολογικές εκτροφές. (μον.2)

Γ2. (Αρχές Βιολογικής Γεωργίας) (σελ. 187-188)
Κριτήρια:
το φυτό που ακολουθεί δεν πρέπει:
-να ανήκει στην ίδια οικογένεια (μον.2)
-να έχει τις ίδιες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία (μον.2)
-να έχει κοινούς εχθρούς και ασθένειες (μον.2)
με αυτό προηγείται.
Στόχοι:
– διαδοχική, ισόρροπα κατανεμημένη απομάκρυνση θρεπτικών στοιχείων του εδάφους από διάφορα φυτά της αμειψισποράς. (μον.2)
– με την αλλαγή του φυτού-ξενιστή προκαλείται η στέρηση τροφής από τα παράσιτα- εχθρούς και με αυτόν τον τρόπο το «σπάσιμο» του κύκλου της αναπαραγωγής και διαιώνισής τους. (μον.2)

Γ3. (Αρχές Βιολογικής Γεωργίας) (σελ. 1110/111/115)
Κομπόστ είναι το σταθεροποιημένο οργανικό υλικό που παράγεται από την αερόβια αποικοδόμηση διάφορων φυτικών ή ζωικών υπολειμμάτων με τη βοήθεια μικροοργανισμών. (σελ. 110) (μον.3)
Ο αερισμός είναι απαραίτητος ώστε να έχουμε αερόβια ζύμωση (μον.1) και η υγρασία επίσης ώστε οι μικροοργανισμοί να μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. (σελ 115) (μον.1)
Υλικά κατάλληλα για κομποστοποίηση 4 από τα αναφερόμενα στον πίνακα της σελ. 110-111 (μον.4)

ΘΕΜΑ Δ

Δ1 (Αρχές Βιολογικής Γεωργίας) (σελ. 276/277)
α) (σελ. 276)
-Η συλλογή πρέπει να γίνει όταν ο καρπός ωριμάσει (μον. 1)
-Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ συγκομιδής και επεξεργασίας του καρπούτ στο ελαιοτριβείο να μειώνεται στο ελάχιστο (μον. 1)
-Οι ελιές πρέπει να μπαίνουν σε τσουβάλια από φυτικές ίνες που επιτρέπουν τον αερισμό τους. (μον. 1)
β) (σελ. 276)
Μπορεί να γίνουν τα εξής:
– ο ελαιοκαρπός από βιολογική καλλιέργεια να είναι η πρώτη παρτίδα που θα οδηγηθεί σε έκθλιψη με την έναρξη της ημερήσιας λειτουργίας του ελαιουργείου, αφού θα έχουν πλυθεί σχολαστικά όλα τα μηχανήματα.
– αν δεν είναι δυνατόν το προηγούμενο τότε η πρώτη ποσότητα που θα παραληφθεί να αποθηκευθεί ξεχωριστά και να θεωρηθεί συμβατικό λάδι, γιατί πιθανόν να περιέχει ίχνη έστω φυτοφαρμάκων. (μον. 6)
γ) (σελ. 277)
-Η αποθήκευση του λαδιού συνιστάται να γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές (μον.2)
-Η τελική συσκευασία να γίνεται σε ανοξείδωτα μεταλλικά δοχεία ή γυάλινα μπουκάλια (μον.2)

Δ2 (Βιολογική Εκτροφή Ζώων) (σελ. 143-144)
α)
-την ανθρώπινη υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων (μον.2)
-την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του φυσικού τοπίου (μον.2)
-την ευζωία των ζώων. (μον.1)
β)
-η άγνοια, η σύγχυση και η έλλειψη εμπιστοσύνης σχετικά με τις προδιαγραφές και τη σήμανση των βιολογικών προϊόντων, ( μον. 3)
-οι υψηλές τιμές, που συχνά δεν ανταποκρίνονται σε ανάλογη ποιότητα. (μον.1)
-ο μικρότερος χρόνος συντήρησης (μον.1)
-η μικρή διαθεσιμότητα και η δυσκολία εύρεσής τους (μον.2)

Το Πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2018!

από Φωτεινή Ραζάκου, MSc Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Οι Πανελλαδικές αρχίζουν στις 8 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και 7 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.

Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των φετινών Πανελληνίων εξετάσεων στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.esos.gr/arthra/56310/programma-ton-panelladikon-exetaseon-2018

Πρόσβαση αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. σε Σχολές και Τμήματα!

από Φωτεινή Ραζάκου, MSc Κάτω από: Μαθητές/τριες | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Στον παρακάτω σύνδεσμο ενημερωθείτε για τις δυνατότητες πρόσβασης των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. σε τμήματα και σχολές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας.

Sxoles_tmimata_2018

To 1o ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ στο 8ο Φεστιβάλ Παιδείας του Δήμου Καλαμαριάς

από Φωτεινή Ραζάκου, MSc Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Οι μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Ελένη Ζωγράφου, Χριστίνα Μιχτοπούλου και Ξανθούλα Παπαδοπούλου συνοδευόμενες από τις καθηγήτριες Κωστελίδου Θεοδώρα και Ραζάκου Φωτεινή συμμετείχαν στο 8ο Φεστιβάλ παιδείας του Δήμου Καλαμαριάς που διεξάγεται από τις 7-15 Μαρτίου στον Δήμο μας.
Οι μαθήτριες παρουσίασαν σχετική παρουσίαση με τρόφιμα και όργανα του σώματος, στη λειτουργία των οποίων τα τρόφιμα αυτά έχουν θετική επίδραση. Στη συνέχεια, έπαιξαν το σχετικό επιτραπέζιο παιχνίδι με κάρτες με τους μαθητές του 5ου και 15ου ΔΣ Καλαμαριάς. Οι μαθητές έλαβαν ως δώρο το παιχνίδι για να το παίζουν με τους συμμαθητές τους στο σχολείο τους.
Την παρουσίαση και το παιχνίδι εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν οι μαθητές και οι καθηγήτριες του 1ου ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ και χρησιμοποιήθηκε σε εργαστήριο στα πλαίσια του ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+, στα οποία συμμετέχει το σχολείο μας.

Καλά Χριστούγεννα! Χρόνια πολλά!

από Φωτεινή Ραζάκου, MSc Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν υπάρχουν σχόλια »

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΑΛΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΓΥΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ

από Φωτεινή Ραζάκου, MSc Κάτω από: Τρόφιμα | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Ενημερωθείτε εδώ για την επίσημη θέση των Τεχνολόγων Τροφίμων για την προσθήκη φωσφορικών στον γύρο.

http://www.petet.org.gr/pages/?p=4585