spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Η πολιτική αναμέτρηση της ημέρας ΙΙΙ

23 Σεπτεμβρίου 2009 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Γενικά

kara-papa.jpg Από την πολιτική αναμέτρηση των κκ. Καραμανλή – Παπανδρέου (συνέχεια):

Κράτος- Δημόσια Διοίκηση

Κώστας Καραμανλής
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο μεγάλος ασθενής είναι ο δημόσιος τομέας, τόσο σχετικά με το μέγεθος, όσο και με την αποτελεσματικότητα. Τόνισε ότι αυτό το πρόβλημα χρειάζεται διαρκή αγώνα και προσπάθεια ετών. Είπε ότι γίνονται σημαντικές προσπάθειες και ανέφερε ως παράδειγμα την προώθηση της μηχανογράφησης, τη διόγκωση του θεσμού των ΚΕΠ, λέγοντας ότι έγινε επί προηγούμενης κυβέρνησης, την ενίσχυση των ΟΤΑ και στον έλεγχό τους, ενώ τόνισε ότι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για την κωδικοποίηση της δαιδαλώδους νομοθεσίας. «Μένουν πολλά να γίνουν» πρόσθεσε, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα την ανάγκη συνένωσης δήμων σε λιγότερες και ισχυρότερες μονάδες (περίπου 350). Επισήμανε επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί σύντομα Συνταγματικό Δικαστήριο, να αντιμετωπιστεί η δημοσιοϋπαλληλική μονιμότητα, έτσι ώστε να μπορούν να εργαστούν και να ανελιχθούν σε αυτόν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που παρουσιάζουν τα υπηρεσιακά συμβούλια που κρίνουν το εάν θα ανελιχθεί η διωχθεί κάποιος δημόσιος υπάλληλος.

Γιώργος Παπανδρέου
«Φοβάμαι ότι ο κ. Καραμανλής ζει σε άλλη χώρα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι το θέμα είναι εάν θα έχουμε ένα κράτος που θα προστατεύει το πολίτη ή ένα κράτος-φέουδο που ζητά να το υπηρετεί ο πολίτης. Ένα κράτος που όπως τόνισε, θα κυριαρχεί η γραφειοκρατία, οι υπουργοί-φεουδάρχες, η διαφθορά, η αδιαφάνεια. «Ρωτάω: έξι χρόνια τι έκανε αυτή η κυβέρνηση για να βελτιωθεί η δημόσια διοίκηση;» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η ΝΔ ότι έδωσε το χειρότερο παράδειγμα διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως τις υποκλοπές, την Cosmote, το ΥΠΠΟ, το Βατοπαιδίου, τις άγονες γραμμές, το ασφαλιστικό και τα ομόλογα. Είπε ότι πολλά δεν έχουν εξιχνιαστεί και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι τα παρέγραψε εν μία νυκτί με το κλείσιμο της Βουλής. Είπε ότι πως να πιστέψουν τον πρωθυπουργό οι πολίτες για αξιοπιστία «όταν ο ίδιος του ο υπουργός έχει off shore για να κρύβει το εισόδημά του», ενώ τον κατηγόρησε ότι αποσκοπεί να βοηθήσει τους δικούς του.

Κώστας Καραμανλής
«Από που κι ως που κάθε ρύθμιση ανάγεται στη σφαίρα αδιαφάνειας;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι όποια υπόθεση εμφανίστηκε εστάλη στη Δικαιοσύνη και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να μην ξανααναφερθεί σε «ανακρίβειες περί παραγραφής», λέγοντας ότι από τότε που η Βουλή ξεκίνησε πάλι τις εργασίες της (εδώ και τέσσερις μήνες) δεν εστάλη καμία υπόθεση στη Βουλή. Είπε ότι η χώρα δεν θα πρέπει να ολισθαίνει σε μια σκανδαλολογία. Αναφέρθηκε στην υπόθεση του κ. Ζαχόπουλου και του ΥΠΠΟ, λέγοντας ότι πρόκειται για μια τραγική προσωπική ιστορία και ότι τίποτα δεν απεκαλύφθη. Είπε ότι ο ίδιος υποστηρίζει να πηγαίνουν οι υποθέσεις αυτές στη Δικαιοσύνη και αργότερα και στη Βουλή, εάν παραμένει κάποιο ανοιχτό ερώτημα. Στη συνέχεια δήλωσε ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο ήταν αυτό στο χρηματιστήριο το 1999-2000. «Εκεί ανερυθρίαστα η τότε κυβέρνηση παρότρυνε, πίεζε τους πολίτες να βάλουν τα χρήματά τους στις φούσκες. Και τι έγινε μετά; Τίποτα» είπε ο κύριος Καραμανλής, προσθέτοντας ότι δεν διενεργήθηκε έρευνα με απόφαση της τότε κυβέρνησης και η υπόθεση δεν οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. «Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κανείς να κάνει αυτοκριτική; Όλα τα κάνατε τόσο τέλεια;» αναρωτήθηκε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας μήπως πρόκειται για αλαζονική συμπεριφορά. Είπε μάλιστα ότι κρίνει επικίνδυνη τη στάση που εμμένει στο ότι δεν έχει γίνει κανένα ατόπημα

Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι θέλει να βγουν όλα στο φως. «Ψεύδεστε και το ξέρει ο ελληνικός λαός» τον κατηγόρησε. Είπε ότι η κυβέρνηση δεν άφησε δύο φορές βουλευτές της να ψηφίσουν για το Βατοπαίδι, αποσύροντάς τους. Τον κατηγόρησε ότι δεν προχώρησε σε αυτή την υπόθεση όπως και σε εκείνη της Siemens. Πρόσθεσε ότι δεν αρκεί η γενικόλογη κριτική και δήλωσε ότι θα τον είχε στηρίξε σε αυτές τις υποθέσεις για να προχωρήσουν μπροστά. «Γι’ αυτό μας βλέπει ο κόσμος αναξιόπιστους» δήλωσε. Είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αναφέρεται στο θέμα του Χρηματιστηρίου γιατί εκείνος πρότεινε να γίνει εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για αυτό το θέμα. Πρόσθεσε ότι εάν εκλεγεί θα ζητήσει συνάντηση αρχηγών των κομμάτων για τα θέματα της διαφάνειας. Τόνισε ότι θα πρέπει να μπει τέλος «στην άθλια κατάσταση» που ταλανίζει τους πολίτες και ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς. Απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή είπε ότι ορισμένες πολιτικές αποφάσεις θέλουν βούληση που εκείνος δεν είχε ποτέ.

Κώστας Καραμανλής
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μεγαλύτερη ανακρίβεια ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεργαστούν και έφερε ως παράδειγμα το θέμα του βασικού μετόχου, στο οποίο το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, «λυσσωδώς αντιτάχθη».

Γιώργος Παπανδρέου
Δήλωσε ότι αυτά τα ακούει ως δικαιολογία για έλλειψη πολιτικής βούλησης να χτυπήσει η κυβέρνηση τις πρακτικές και τις αντιλήψεις που ταλαιπωρούν τους πολίτες και τη δημόσια διοίκηση. Τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ελπίδα για το αυτονόητο, ότι δηλαδή το κράτος υπάρχει για να προστατεύει τον πολίτη, τονίζοντας ότι αυτό έχει γκρεμιστεί τα τελευταία χρόνια. Υποσχέθηκε ότι πρώτο του μέλημα θα είναι να δημιουργηθεί ξανά εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Περιβάλλον – Υποδομές

Γιώργος Παπανδρέου
Ο κ. Παπανδρέου σήμερα υπάρχει μία παγκόσμια δικαίωση των θέσεών του για πράσινη ανάπτυξη, η οποία δεν είναι απλώς να προστατέψουμε τον φυσικό μας πλούτο. Είναι και αυτό, αλλά είναι και να πάμε σε μία διαφορετική παραγωγική βάση, μία διαφορετική τεχνολογία που μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να δημιουργήσουμε δουλειές. Η πράσινη ανάπτυξη, πρόσθεσε, σημαίνει να σταματήσουμε το «οικολογικό απαρτχάιντ» όπου η ρύπανση μεταφέρεται στους φτωχούς και στους αδύναμους, όπως συμβαίνει στη Δυτική Αττική. Τρίτο, είπε, χρειάζεται να προστατέψουμε τον πλούτο μας, όπως τις δασικές εκτάσεις. Εδώ επανέλαβε την πρόθεσή του να αποσύρει το χωροταξικό σχέδιο για το τουρισμό.

Κώστας Καραμανλής
Ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι «αυτά ηχούν ευχάριστα», αλλά το ζήτημα είναι ποιος έχει κάνει έργο. Ειδικά για το χωροταξικό, το χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση» όπως και τα ειδικά χωροταξικά, προσθέτοντας: «Κάνετε λάθος στην εκτίμηση σας» για το χωροταξικό για το τουρισμό και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να το διαβάσει και να μην ακούει όπως είπε συμβούλους του. Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε μέτρα όπως η ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών που αφορούν στο περιβάλλον, τον τετραπλασιασμό της ανακύκλωσης, τη διπλή ανάπλαση της Αθήνας, την προώθηση περιβαλλοντικά φιλικών μέσων μεταφοράς, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αναφέρθηκε τέλος στο ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που καλύπτουν το Κιότο και έκλεισε με το θέμα των παράνομων χωματερών, όπου, όπως είπε, επί των ημερών της ΝΔ έκλεισαν οι περισσότερες.

Γιώργος Παπανδρέου
Για μας, είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι ιστορική στροφή να βάλουμε στο επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη. «Δεν θα μιλήσω για το παρελθόν» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως είναι περήφανος για το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. «Εμείς πάμε μπροστά» είπε και μίλησε για ανάγκη άλλης αντίλήψης για την ανάπτυξη της χώρας, που θα αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό, την παράδοση κλπ. Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό για τα νησιά, σημείωσε ότι όλοι οι φορείς το έχουν καταγγείλει ότι θα επιφέρει περισσότερο τσιμέντο και ξεπούλημα των παραλιών και των δασών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε εισηγήσεις από διεθνείς προσωπικότητες να μην ακολουθήσει το ισπανικό μοντέλο για τον τουρισμό και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι δεν βλέπει την πραγματικότητα.

Κώστας Καραμανλής
Ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι γίνεται κατ εξακολούθηση ένας λάθος: Το ισπανικό μοντέλο δεν έχει σχέση με το δικό μας. Θα σας ζητούσε να μην λέτε ανακρίβειες, είπε. Η ρύθμιση κατά τον πρωθυπουργό είναι απαραίτητη και αυτοί που την καταπολεμούν δεν θέλουν την ανάπτυξη σε σύγχρονες μορφές τουρισμού. Κανένας δεν είπε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, πρόσθεσε, αλλά έγινε δουλειά. Κατηγόρησε επίσης τον αντίπαλό του για ασαφείς και αόριστες κουβέντες που περιγράφουν έναν κόσμο «αγγελικά πλασμένο». Κάλεσε επίσης τον κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τη στάση του στο θέμα του Αχελώου, υποστηρίζοντας ότι στο ντιμπέιτ των έξι «είπατε ότι θα το σταματήστε».

Γιώργος Παπανδρέου
Ο κ. Παπανδρέου απάντησε έντονα λέγοντας «Δεν δέχομαι να βάζετε στο στόμα μου πράγματα που δεν έχω πει». Δεν αρκεί, είπε, να χτυπάμε απλώς το χέρι στο έδρανο βαρύγδουπα». Χρειάζονται, όπως πρόσθεσε, υπηρεσίες, να στηρίξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, να προσλάβουμε εποχιακούς κ.λπ, «κάτι που δεν κάνατε» και γιαυτό, εκτίμησε, είχαμε τεράστιες καταστροφές.

Κώστας Καραμανλής
Ο Κ.Καραμανλής είπε ότι «δεν ακούστηκε λέξη για τα ερωτήματα που έθεσα» και ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «τον Αχελώο τον ξέχασε. Οφείλει να πάρει μία ξεκάθαρη θέση». Δεν έβαλα τίποτα στο στόμα σας, απευθύνθηκε στον κ. Παπανδρέου και επικαλέστηκε ΦΕΚ από το 2002 όπου «υπογράφετε αποχαρακτηρισμό εκτάσεων στην Αττική». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εννοεί απλώς «να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν καταδικάζουμε τους πάντες».

Ετικέτες: ·····

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση