spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Catherine “Kitty” O’Meara, “Και ο κόσμος έμεινε σπίτι …”

12 Απριλίου 2020 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Χωρίς κατηγορία

Με αφορμή ένα κείμενο που κυκλοφορεί συνεχώς στα ιστολόγια και στις εφαρμογές επικοινωνίας (instagram,  viber, messenger κλπ) από ανθρώπους αισθαντικούς που ζώντας ανάμεσά μας διοχετεύουν αυτήν την τρυφερή στάση ζωής σε ρομαντικές αναγνώσεις, δοκιμάζω με τα πενιχρά μου μέσα να αποκαταστήσω την τάξη:

Το κείμενο ως ποίημα αρχίζει “Και ο κόσμος έμεινε σπίτι” και λανθασμένα αναφέρεται ως κείμενο της Kathleen O’Meara (Dublin, 1839- Paris, 1888), ενώ είναι δημιούργημα  της Catherine “Kitty” O’Meara, Αμερικανίδας συγγραφέως του 21ου αιώνα που έγινε δημοφιλής κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid-19.

H Kathleen O’Meara ήταν ιρλανδή και γαλλίδα συγγραφέας και βιογράφος κατά την ύστερη βικτοριανή εποχή. Έγινε γνωστή, κατά προτροπή των εκδοτών της, με το ψευδώνυμο Grace Ramsay, επειδή έτσι θα αποκτούσε την αποδοχή της βρετανικής πνευματικής κοινότητας.  Ήταν ανταποκρίτρια του βρετανικού καθολικού περιοδικού The Tablet στο Παρίσι, αλλά συνεργάστηκε επίσης συστηματικά και με το λογοτεχνικό έντυπο  Irish Monthly. Διερεύνησε θέματα κοινωνικής και θρησκευτικής μεταρρύθμισης μέσα από το επαναστατικό για την εποχή αίτημα της ψήφου των γυναικών. Ο παππούς της ήταν ο Barry Edward O’Meara , γιατρός του Ναπολέοντα κατά τον περιορισμό του στο νησί της Αγίας Ελένης (1815-1818). Ήταν εκείνος που κατήγγειλε την κακή μεταχείριση του πρώην αυτοκράτορα κατά την εξορία του. Η ανταμοιβή του ήταν τιμητική σύνταξη από το γαλλικό κράτος, που κληρονόμησε και η μητέρα της Kathleen O’Meara. Η Kathleen μετανάστευσε στη Γαλλία λίγο μετά τη γέννησή της. Έζησε στο Παρίσι για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, ήταν απόλυτα αφοσιωμένη στην συγγραφική της δραστηριότητα και δεν παντρεύτηκε ποτέ. Στα 49 της χρόνια πέθανε από πνευμονία στο σπίτι της στο Παρίσι.

Η Catherine “Kitty” O’Meara, όμως είναι συνταξιούχος δασκάλα και ζει με τον σύζυγό της και τα σκυλιά της στο Madison. Δεν έχει καμία σχέση με την ισπανική γρίπη και έγραψε πολύ πρόσφατα αυτό το κείμενο για την σελίδα της στο face book.

Όμως, όσο κι αν είναι πολύ κακή τάση η στρέβλωση των πραγμάτων, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι συγκίνησε ανθρώπους και γέμισε τρυφερότητα τις καρδιές τους, και την δική μου, όταν το έλαβα, καθώς με την επισήμανση ότι γράφτηκε για την ισπανική γρίπη (του 1919 (!) και αυτό λάθος, η γρίπη ήταν το 1918) αισθανόσουν ότι δεν ήσουν μόνος μέσα στην Ιστορία και στον Ιστορικό Χρόνο. Γι’ αυτό, όσοι δεν το διαβάσατε, ελάτε να το διαβάσουμε μαζί: 

Και οι άνθρωποι έμειναν στο σπίτι
Και διάβασαν βιβλία
Και άκουγαν μουσική
Και ξεκουράστηκαν
Και έκανα ασκήσεις
Και έκαναν τέχνη και έπαιξαν
Και έμαθαν νέους τρόπους ύπαρξης
Και σταμάτησαν και άκουγαν
Βαθύτερα
Κάποιος διαλογίστηκε, κάποιος προσευχήθηκε,
Κάποιος συνάντησε τη δική του σκιά
Και οι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται διαφορετικά
Και οι άνθρωποι θεραπεύτηκαν.
Η γη άρχισε επίσης να θεραπεύεται
Και όταν τελείωσε ο κίνδυνος και
Οι άνθρωποι βρήκαν τον εαυτό τους
Θρηνούσαν για τους νεκρούς
Και έκαναν νέες επιλογές
Και ονειρεύτηκαν νέα οράματα
Και δημιούργησαν νέους τρόπους ζωής
Και θεράπευσαν πλήρως τη γη
Ακριβώς όπως θεραπεύτηκαν οι ίδιοι. (Catherine “Kitty” O’Meara, Mars,2020)

 

Ετικέτες: ·

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση