spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

π. «Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου»

23 Μαΐου 2020 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Εθνικά Θέματα

π. Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου

Τα κείμενα αναδημοσιεύονται από την ιστοσελίδα των «Φίλων του Κτήματος Τατοΐου». Η επιλογή έγινε με κριτήριο την ιστορική τους σημασία. Είναι αδήριτη ανάγκη να αποδεχθούμε την ιστορία μας χωρίς φόβο και πάθος! Μόνο οι κακεντρεχείς, οι μικρόψυχοι, οι πάσχοντες από πνευματική και συναισθηματική καχεξία ή οι διεστραμμένοι είναι δυνατόν να αρέσκονται σε εικόνες άγριας καταστροφής του χώρου. Κλοπές και βανδαλισμοί αλλά και οι  φυσικές καταστροφές συνθέτουν μια σύγχρονη Guernica: Αυτήν της Τοπικής Ιστορίας (Ας θυμηθούμε το κτήριο της οδού Σταδίου, ρυθμού εκλεκτικιστικού, όπου στεγαζόταν η Μarfin, που παραμένει κατεστραμμένο μετά από δέκα χρόνια, αν και η μελέτη αποκατάστασης έγινε αμέσως. Αλλά και το κτήριο της Σταδίου, πάλι, που κάηκε προ ημερών, το Νεοκλασικό του Αλέξανδρου Σούτσου, το οποίο αν και κληροδότημα για χώρο Τέχνης, παρέμενε κλειστό και αναξιοποίητο, κατέληξε λεία των αγρίων). 

«Σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Πολιτισμού τέθηκαν τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση σημαντικών έργων που αφορούν το κτήμα. Ο οδικός χάρτης που έχει καταρτιστεί είναι προς την σωστή κατεύθυνση και ευχόμαστε το ταχύτερο δυνατόν να μπορέσει να προχωρήσει το σημαντικό αυτό έργο. Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Υπουργείου Πολιτισμού για να συνδράμει όπου κριθεί σκόπιμο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη για τον υποδειγματικό συντονισμό αυτής της εθνικής προσπάθειας που αποφέρει ήδη τους πρώτους καρπούς. Με δική της πρωτοβουλία το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη χορηγεί την μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του όλου εγχειρήματος της αξιοποίησης. Εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς το Ίδρυμα για την συνδρομή του. Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού»

«Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2020

Σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις εργασίες στο κτήμα Τατοϊου

Την λήψη άμεσων σωστικών μέτρων στο κτήριο των ανακτόρων του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι, ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, από την Διεύθυνση Προστασίας Νεώτερης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, κατά τη διάρκεια σύσκεψης των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ. Οι σωστικές παρεμβάσεις κρίνονται αναγκαίες, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το κτήριο μέχρι την ολοκλήρωση της εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής, ο διαγωνισμός της οποίας, προκηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο 2019 και βρίσκεται στην τελική φάση επιλογής αναδόχου. Η ολοκλήρωση των μελετών προβλέπεται τον Απρίλιο του επόμενου έτους, ενώ τον Μάιο 2021 προγραμματίζεται η δημοπράτηση του έργου.

Η υπουργός ζήτησε, επίσης, από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης στο κτήριο της οικίας Αρχικηπουρού, για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, καθώς και την επίσπευση των κατά νόμον διαδικασιών αποδοχής της δωρεάς εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου των εγκεκριμένων μελετών τριών κτηρίων, της οικίας Φροντιστή, του Βουτυροκομείου και του κτηρίου των Τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να αρχίσουν και σε αυτά εργασίες αποκατάστασης.

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες που αφορούν στα δίκτυα κοινής ωφέλειας με προτεραιότητα στην υδροδότηση και ηλεκτροδότηση του κτήματος, και στη συνέχεια της αποχέτευσης. Πρόκειται για ενέργειες αναγκαίες, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των εργοταξίων.

Το επόμενο δίμηνο προγραμματίζεται η εγκατάσταση εντός του κτήματος υποδομών αποθήκευσης (tolls), περίπου 11.000 τ.μ., ώστε η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων να προχωρήσει αμέσως στην εκκένωση των κτηρίων του Στάβλου, των Μαγειρείων και του Ιπποστασίου, του  εντός των οποίων έχει αποθηκευτεί άγνωστος αριθμός κινητών αντικειμένων. Με τον τρόπο αυτό αποδεσμεύονται βραχυπρόθεσμα τα κτήρια, οπότε μπορούν να δρομολογηθούν οι μελέτες αποκατάστασής τους και τα αντίστοιχα έργα. Παράλληλα, τα αντικείμενα προστατεύονται σε κατάλληλες υποδομές και περιβαλλοντικές συνθήκες και ξεκινά αμέσως η καταγραφή, η αξιολόγηση και η προστασία τους σε συνεργασία της Διεύθυνσης Συντήρησης με την Διεύθυνση Προστασίας Νεώτερης Κληρονομιάς. Το κόστος της αγοράς, της εγκατάστασης, του εξοπλισμού και της διαμόρφωσης των αναγκαίων περιβαλλοντικών συνθηκών των υποδομών αποθήκευσης θα καλυφθεί από ιδιώτη χορηγό».

Ιστορική αναδρομή και πληροφορίες για το π. Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου:

α) Στο «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου/Ιστορική αναδρομή»

β) Στο thetoc/Λεηλασία, ασυδοσία, κλοπές κι εγκατάλειψη. Το Τατόι αναστενάζει… 

γ) Στο Κτήρια και Εγκαταστάσεις του Κτήματος Τατοΐου

Ετικέτες: ·····

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση