spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Μ. Παρασκευή 2020 και Τιτσιάνο «Pietà»

17 Απριλίου 2020 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Χωρίς κατηγορία

Pietà by Titian, Accademia dell’ Venice

Πρόκειται για το έργο «Αποκαθήλωση» που άφησε ημιτελές ο Τιτσιάνο.  Οι έντονες πινελιές που χάραζαν τον καμβά θεωρήθηκαν από τους μεταγενέστερους κριτικούς ως νέα τεχνική που προμήνυε αρκετά ενωρίς τον ιμπρεσσιονισμό. Στην πραγματικότητα όμως είχε προκύψει η εξασθένηση της όρασης του Τιτσιάνο. Και αυτό γινόταν όλο και ευρύτερα γνωστό. Χρειαζόταν αρκετή απόσταση ο καλλιτέχνης για να καταλαβαίνει το αποτέλεσμα της κίνησής του πάνω στον καμβά, οπότε δεν μπορούσε να ελέγξει την λεπτομέρεια. 

Η παράδοξη υπογραφή του στην εικόνα του Ευαγγελισμού(Chiesa di San Salvadore), «Titianus fecit fecit» έχει ερμηνευθεί ως η απάντηση του σε επικρίσεις που αμφισβητούσαν τις ικανότητές του σε προχωρημένη ηλικία. 

Το εκπληκτικό όμως είναι ότι αυτή η τεχνική που δεν μοιάζει με εκείνη της νεότητάς του, έδωσε αριστουργήματα, όπως ο Ευαγγελισμός, ο Άγιος Σεβαστιανός (Ερμιτάζ), ο Άγιος Λαυρέντιος (Εσκοριάλ) και κυρίως η Αποκαθήλωση (Pietà, Gallerie dell’Accademia). Ο Τιτσιάνο, ο ζωγράφος που επί 70 έτη συνεχώς παρήγαγε αριστουργήματα,πέθανε υπέργηρος το 1576, σε ηλικία 103 ετών, όταν μια επιδημία πανώλης έπληττε την Βενετία. 

Ετικέτες: ·····

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση