spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Η πολιτική αναμέτρηση της ημέρας ΙΙ

23 Σεπτεμβρίου 2009 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Χωρίς κατηγορία

kara-papa.jpg Από την πολιτική αναμέτρηση των κκ. Καραμανλή-Παπανδρέου (συνέχεια):

Κοινωνικά θέματα – Παιδεία

Γιώργος Παπανδρέου
Περνώντας στη θεματική ενότητα Κοινωνικά Θέματα -Παιδεία ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι απέναντι στη φιλοσοφία που βλέπει το κοινωνικό κράτος ως φιλοδώρημα, συμπιέζει κοινωνικές παροχές και μισθούς και η οποία αποτελεί συνταγή καταστροφής, το ΠΑΣΟΚ λέει ότι για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα πρέπει να επενδύσουμε στο εργατικό δυναμικό, το ανθρώπινο δυναμικό.

Και αυτό σημαίνει να αισθάνεται σιγουριά ο πολίτης, να μην έχει φόβο ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει για την υγεία, την Παιδεία ή ότι δεν θα μπορέσει να πάρει σύνταξη, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων εργαζομένων, για την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων με συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι έχει δεσμευθεί για συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την Παιδεία -ένα δισ. ευρώ στον πρώτο προϋπολογισμό και 5% (που όπως είπε άκουσε από τον Κώστα Καραμανλή το 2004, αλλά ουδέποτε έκτοτε ) μέσα στο διάστημα της τετραετίας. Μίλησε επίσης για το ηλεκτρονικό βιλβίο ως απόδειξη της άλλης νοοτροπίας που θέλει να φέρει το ΠΑΣΟΚ στην Παιδεία. Για την Υγεία υπογράμμισε ότι πρέπει να προσληφθεί προσωπικό για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και οι μονάδες που δεν λειτουργούν γιατί δεν προσλαμβάνουμε νοσηλευτές, αλλά προσλαμβάνουμε αγροφύλακες, όπως σημείωσε. Μίλησε επίσης για την πρόνοια, για τη βοήθεια στο σπίτι και το ολοήμερο σχολείο, σημειώνοντας ότι χωρίς κοινωνική συνοχή δεν μπορούμε να πάμε σε ουσιαστική ανάπτυξη.

Κώστα Καραμανλής
Ο πρωθυπουργός χρέωσε στον Γιώργο Παπανδρέου ασαφείς εκθέσεις ιδεών, τονίζοντας ότι εδώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Η ανεργία μειώθηκε γιατί ακολουθήθηκε συγκροτημένη πολιτική, επισήμανε προσθέτοντας ότι εφαρμόζεται ένα ευρύτατο πρόγραμμα στήριξης των ανέργων, των εισοδηματικά ασθενέστερων, των εργαζομένων την ώρα της κρίσης. Χωρίς εξυγίανση της οικονομίας, χωρίς να γίνουμε κοινωνία που να προσελκύει επενδύσεις δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, είπε.

Για το Ασφαλιστικό ανέφερε ότι η κυβέρνησή του έκανε ουσιαστική μεταρρύθμιση μειώνοντας τους ασφαλιστικούς φορείς από 133 σε 13, αλλά σημείωσε ότι χρειάζονται και άλλα βήματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ανάγκη εκσυγχρονισμού του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών, την ανάγκη να δούμε πιο προσεκτικά και αυστηρά τα κριτήρια που χορηγούνται οι συντάξεις αναπηρίας. Πρέπει να γίνουν βήματα που είναι δύσκολες αποφάσεις, αλλά είναι πραγματική πολιτική για το καλό της κοινωνίας, δήλωσε.

Για την Παιδεία ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι έγινε ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αναφέροντας ενέργειες της κυβέρνησης, αλά σημείωσε ότι χρειάζονται και άλλα βήματα. Ήδη προχωρούμε με το διάλογο για ένα νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ένα πρόγραμμα ισχυροποίησης του λυκείου και λυκειακής εκπαίδευσης, σημείωσε. Έκανε επίσης αναφορά στην καίρια σημασία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, λέγοντας ότι γι’ αυτό εντάχθηκε σε κοινοτικό πρόγραμμα η διανομή τους στα παιδιά στην πρώτη γυμνασίου.

Γιώργος Παπανδρέου
Στη δευτερολογία του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μίλησε για το σύστημα των stage, καταγγέλλοντας ότι εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας ο ΟΑΕΔ προωθεί 10.000 θέσεις μέσα από δουλευτικά γραφεία. Εείναι ένα αίσχος, μια απαξίωση του νέου ανθρώπου ακριβώς η αντίληψη αυτής της κυβέρνησης που θέλει τον πολίτη σε ομηρία και όχι να γεύεται τα δικαιώματά του, τόνισε.

Για εμάς είναι δικαίωμα η δουλειά, η υγεία, η παιδεία, η σωστή σύνταξη, σημείωσε. Αμφισβήτησε στα στοιχεία για μείωση της ανεργίας στα οποία αναφέρθηκε νωρίτερα ο Κώστας Καραμανλής, λέγοντας ότι αυτές οι στατιστικές δεν πείθουν κανέναν. Για το Ασφαλιστικό είπε το ΠΑΣΟΚ μιλά για βασική σύνταξη δίκαιη για όλους ως αφετηρία πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε και περαιτέρω συντάξεις ανάλογα με τα χρόνια.

Λέμε ότι δεν είναι εύκολο το Ασφαλιστικό, αλλά θέλει σωστή διαχείριση, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζοντας ότι δεν μπορεί τα λεφτά των ταμείων να τα χειρίζεται κυβέρνηση μέσα από τα δομημένα ομόλογα. Συνέχισε λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ μιλά για περαιτέρω συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων. Για την υγεία είπε ότι πρέπει να υπάρξει διαφάνεια, σημειώνοντας θα βρούμε λεφτά μέσα από τη σωστή διαχείριση των ήδη υπαρχουσών δομών σημειώνοντας ότι υπάρχει διαφθορά στα νοσοκομεία., Και τόνισε ότι όλα αυτά δεν είναι θέμα μιας υπόσχεσης, αλλά ουσιαστικής πίστης ότι αν δεν έχουμε πολίτη που αισθάνεται σίγουρος δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη.

Κώστας Καραμανλής
Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι ούτε και σε αυτή την παρέμβαση άκουσε κάτι χειροπιαστό, μια πραγματική πολιτική από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι δεν μόνο ότι δεν έχει θέσεις η πλευρά του ΠΑΣΟΚ, αλλά μονίμως απεσυρόταν, έβρισκε προσχήματα για να φύγει από το διάλογο και στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ασφαλιστικό. Έχουν ληφθεί σοβαρές αποφάσεις χρειάζονται και άλλες για να κάνουμε αυτό που πρέπει για την ελληνική κοινωνία, είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι η Παιδεία είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα και σε αυτό συμφωνούν όλοι και έθεσε το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, αναφέροντας ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να παραμένει κέντρο από το οποίο πηγάζει τροφοδοετείται ανεξέλεγκτη βία και καταστροφική μανία. Κάναμε πιο ευέλικτο τον υπάρχοντα νόμο, βλέπουμε ότι αν συνεχιστεί έτσι πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω, είπε. Αναφέρθηκε και στα μη κρατικά πανεπιστήμια, μιλώντας για τραγικές παλινωδίες του Γ.Παπανδρέου, ο οποίος κατά τον πρωθυπουργό για λόγους εσωκομματικών ανισορροπιών σαμποτάρησε, υπονόμευσε τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Αποτελεί τουλάχιστον προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών ότι σήμερα ερχόμαστε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και υποσχόμαστε τα πάντα ζωγραφισμένα σε ένα ταμπλό της απόλυτης αοριστίας και ασφάλειας, είπε για να επαναλάβει ότι χρειάζονται πραγματικές πολιτικές και υπεύθυνες αποφάσεις.

Γιώργος Παπανδρέου
«Δεν λέμε ωραίες κουβέντες λέμε υπεύθυνες που δεν σας αρέσουν» απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έφυγε από τη συζήτηση λόγω νοθείας για το άρθρο 24 για τα δάση. «Έτσι χειρίζεστε τους θεσμούς» ανέφερε συμπληρώνοντας ότι η αναξιοκρατία που επέφερε η κυβέρνηση Καρμαανλή είναι η βασική αιτία της υποβάθμισης του ελληνικού πτυχίου. Για να βρεις δουλειά πρέπει να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, είπε για να καταλήξει απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Ως προς το πρόγραμμά μας, να σας το στείλω, είναι λεπτομερέστατο. Να το διαβάσετε, αλλά να ξέρετε εμείς βάζουμε στο επίκεντρο τον πολίτη».

Κώστας Καραμανλής
Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο λεπτό της ενότητας επανήλθε στο stage σημειώνοντας ότι πράγματι δεν είναι μόνιμη δουλειά, αλλά προσφέρει εμπειρία και έχει κάποια πλεονεκτήματα. Πράσινοι συνδιακαλιστές σας τροφοδοτούν με στοιχεία ανεπίτρεπτα, είπε στον Γ.Παπανδρέου και επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει πολιτικές και στις θεωρίες όλοι λένε τα ίδια. «Το ζήτημα είναι να μας πείτε ένα πραγματικό υπαρκτό μέτρο, ένα δυσάρεστο μέτρο για να αποκτήσετε στοιχειώδη αξιοπιστία. Δεν το κάνετε ποτέ. Δεν είπατε τίποτα ούτε για φορολογικά» σημείωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ετικέτες: ····

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση