spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Η πολιτική αναμέτρηση της ημέρας ΙV

23 Σεπτεμβρίου 2009 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Γενικά

kara-papa.jpg Από την πολιτική αναμέτρηση στην TV, των κκ. Καραμανλή – Παπανδρέου (συνέχεια):

Εξωτερική πολιτική

Κώστας Καραμανλής
Δύο βασικούς άξονες στην εξωτερική πολιτική περιέγραψε ο Κώστας Καραμανλής: την ανάγκη και στρατηγική επιλογή να είναι η Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα επίπεδα, κάτι που όπως είπε κάνει η κυβέρνησή του, αλλά χρειάζεται να καταβάλει και την προσπάθεια για την πλήρη εξισορρόπηση στα δημόσια οικονομικά για να είμαστε πρωταγωνιστές και στην ΕΕ.

Το δεύτερο, είπε ο Κώστας Καραμανλής, είναι η πολιτική στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της γειτονιάς μας (αναφέρθηκε σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία). Ως προς το θέμα των Σκοπίων, είπε ότι έχουμε μία πολύ ξεκάθαρη πολιτική που επεβλήθη στο Βουκουρέστι και στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι υπάρχει μία απόλυτα καθαρή κόκκινη γραμμή και δεν πάμε πίσω, καθώς πρέπει να καταλάβει η ηγεσία των Σκοπίων ότι πρέπει να βρεθεί στο δρόμο της συννενόησης.

Σχετικά με την Τουρκία ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι την αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο αφενός διαρκούς στήριξης των θέσεων μάς στο διεθνές δίκαιο, και αυτό είναι επιτυχές είπε, και το δεύτερο ενθαρρύνουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική εφόσον εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα. Μίλησε για δύο σημαντικές επιτυχίες έναντι της Τουρκίας: το γεγονός ότι συμπεριελήφθη για πρώτη φορά σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση ο Αγιος Ευστράτιος και το δεύτερο την ονομαστική αναφορά στην Τουρκία στα συμπεράσματα της ΕΕ τον Ιούνιο για τις ευθύνες της να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής και να έλθει σε συμφωνία με την ΕΕ για την παράνομη μετανάστευση. Μίλησε επίσης για της ενεργειακές συμφωνίες για τους αγωγούς South-Stream και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τονίζοντας ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία που δεν επιτρέπουν αμφισβητήσεις από κανέναν.

Γιώργος Παπανδρέου
Ξεκινώντας από τα Σκόπια ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι στήριξε τον πρωθυπουργό σε μία δύσκολη στιγμή θέτοντας την κόκκινη γραμμή για σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση. Αυτό συνέβαλε ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να πετύχει σημαντική ομοφωνία στο εξωτερικό για την πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ, επισήμανε για να συμπληρώσει ότι αυτή την πολιτική θα υπηρετήσει σταθερά έως ότου υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Ως προς την Τουρκία, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο Κ.Καραμανλής έχασε ιστορικές ευκαιρίες, μίλησε για ασυνέπεια και αλαλούμ στις ελληνικές θέσεις και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τη δήλωσή του στο CNN ότι δεν θα θέσει βέτο έναντι της Τουρκίας. Στην επόμενη αξιολόγηση το Δεκέμβριο εκείνος δεν θα καταθέσει τα όπλα, είπε, σημειώνοντας ότι πρέπει επιτέλους να λύσουμε προβλήματα διαχρονικά, τα οποία ενοχλούν τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν έχουμε επιτυχία τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου αναφερόμενος τις διαρκείς παραβιάσεις και παραβάσεις εκ μέρους της Τουρκίας και την προκλητική της συμπεριφορά.

Κώστας Καραμανλής:
Ο πρωθυπουργός μίλησε για εντελώς εσφαλμένη περιγραφή του Γιώργου Παπανδρέου στο θέμα της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι προσπάθεια της δικής του κυβέρνησης ήταν να ενισχυθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αξιολόγηση της Τουρκίας από την ΕΕ. Καμία ευκαιρία δεν χάθηκε, τόνισε ο Κώστας Καραμανλής τονίζοντας ότι το πλαίσιο αναφοράς, στάθμισης και αξιολόγησης της Τουρκίας έχει γίνει πιο σύνθετο.

Έδωσε έμφαση στους αγωγούς λέγοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είπε τίποτα επ’ αυτού και ζήτησε ξεκάθαρη τοποθέτηση ειδικά για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Θεωρώ πολύ μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι έχουμε μία τέτοια εξέλιξη, να γίνεται η χώρα ενεργειακός κόμβος, είπε και χαρακτήρισε επικίνδυνα και ανεύθυνα αυτά που ακούγονται για επαναδιαπραγμάτευση του ζητήματος. Πάνω από 14 χρόνια είχε κολλήσει, η δική μας κυβέρνηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το προώθησε, το υπέγραψε και η υπογραφή δεσμεύει τη χώρα, η χώρα έχει συνέχεια, δήλωσε. Επίσης ανέφερε ότι διέκρινε στα λόγια του Γ.Παπανδρέου έμμεση προσπάθεια να του αποδώσει υποχωρητικότητα ή ενδοτικότητα, σημειώνοντας ότι επανειλημμένα έχει αποδείξει ότι μπορεί να παίρνει δύσκολες αποφάσεις που στεναχωρούν άλλους. Και αναφέρθηκε στη στάση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει, όπως είπε, το δικαίωμα στους Κυπρίους να ψηφίσουν όπως ήθελαν, στην ουσία να καταψηφίσουν, το σχέδιο Ανάν που δεν τους πήγαινε. «Και το αντιπαραβάλω με δική σας στάση που επιμένατε, πιέζατε τους Κυπρίους να ψηφίσουν υπέρ» δήλωσε.

Γιώργος Παπανδρέου
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με μία «ιστορική διόρθωση» αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός «λέει ψέματα» και ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που κατάφερε ώστε να μπει όχι μόνο η Κύπρος στην ΕΕ, αλλά να έχουν το δικαίωμα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε ότι εκείνος πήρε μία θέση, εκείνος πήρε μία δύσκολη απόφαση. «Εσείς στο συμβούλιο αρχηγών είπατε ναι […] εσείς μετά τα μασήσατε τα λόγια σας. Αυτή είναι η αξιόπιστη πολιτική σας; Εγώ πήρα το πολιτικό κόσμος, έπρεπε να πάρω θέση» είπε συμπληρώνοντας ότι αύριο θα παλέψει με την ηγεσία της Κύπρου για μία δικαιότερη λύση.

Ως προς το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ο Γ.Παπανδρέου δήλωσε ότι εμείς το ξεκινήσαμε, ελπίζω εμείς θα το τελειώσουμε. Ακόμη δήλωσε ότι οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης για την Τουρκία ήταν πάνια σύνθετες, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ διασφάλισε στο Ελσίνκι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να μπει στην ΕΕ ανεξαρτήτως λύσης. «Ξέρω από διαπραγματεύσεις» είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και απαντώντας στον Κ.Καραμανλή είπε ότι δεν αμφισβήτησε τον πατριωτισμό του, αλλά είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν διαπραγματεύθηκε όταν μπορούσαν να λυθούν ζητήματα, όταν η χώρα είχε μεγαλύτερο κύρος και ισχύ.

Κώστας Καραμανλής
Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε εσφαλμένη στάση σχετικά με το σχέδιο Ανάν, ως προς την Τουρκία μίλησε ξανά για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση στον Αη-Στράτη, αλλά και τη δύναμη Frontex, ενώ τόνισε ότι δεν ήταν εκείνος στην κυβέρνηση όταν έγιναν οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί στα Ίμια, όταν υπεγράφη το σύμφωνο της Μαδρίτης, ούτε όταν έγινε το φιάσκο με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Έχουμε βάλει κόκκινες γραμμές και από αυτές δεν πάμε πίσω, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Γιώργος Παπανδρέου
Στόχος μου είναι να αποκτήσει ξανά η Ελλάδα κύρος, δύναμη και διαπραγματευτική ισχύ, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Να έχει φωνή ο ελληνικός λαός, να έχει η χώρα ουσιαστική θέση στον κόσμο. «Εγώ τόσα χρόνια ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικούς Διεθνούς συνεχίζω την προώθηση της Ελλάδας, αύριο ως πρωθυπουργός θα είμαι μπροστάρης για να ξαναφέρουμε την Ελλάδα στο προσκήνιο» δήλωσε.

Τελικές Τοποθετήσεις

Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι είναι κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα. Τόνισε ότι υπάρχουν δυο επιλογές. Από τη μία να συνεχιστεί μια πολιτική παρακμής, αδιαφάνειας, έλλειψης αποτελεσμάτων και εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων που ρίχνει τα βάρη στο μέσο Έλληνα. Από την άλλη, τόνισε, υπάρχει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ που λέει ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ως χώρα. Μια πολιτική που θέλει κυβέρνηση με βούληση να πραγματοποιήσει αλλαγές, που θέλει να τονώσει την αγορά τις 100 πρώτες μέρες με σχέδιο, με 3 δισ. ευρώ, που θα είναι η βάση για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα δώσει ελπίδα στους πολίτες. «Αν θέλετε να συνεχίσουμε το τέλμα, το δρόμο που έζησε η Ελλάδα τα έξι τελευταία χρόνια, τότε ψηφίστε ξανά τον κ. Καραμανλή» είπε. Τόνισε ότι δεν λέει ότι η πολιτική είναι εύκολη, αλλά ότι είναί εφικτή. Κλείνοντας απευθύνθηκε στους πολίτες που θέλουν αυτή την επιλογή, ζητώντας ψήφο αυτοδυναμίας.

Κώστας Καραμανλής
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι μετά από δύο ντιμπέιτ αυτό που έγινε φανερό ήταν ότι ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για τα ζητήματα που τέθηκαν, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αποτελεί κατηγορία, αλλά δείχνει διαφορά αισθήματος ευθύνης. Επανέλαβε ότι ακολουθούν δύο δύσκολα χρόνια, με δύσκολες αποφάσεις και χαρακτήρισε «ανεύθυνο» να αναδειχθεί μια κυβέρνηση «τάζοντας λαγούς και πετραχήλια, μοιράζοντας ακάλυπτες επιταγές». Είπε ότι εκείνος είναι υπέρ μιας χώρας όπου θα μπορούν να θεραπευτούν χρόνιες παθογένειες, αναφερόμενος στα δημόσια οικονομικά. Τόνισε ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται με αοριστίες, αλλά με καθαρές κουβέντες και δύσκολες αποφάσεις. Αναφέρθηκε και εκείνος σε δύο δρόμους: τον ένα ανηφορικό, δύσκολο, που, όπως είπε, βγάζει στο ξέφωτο, και εκείνον που ηχεί ευχάριστα που περιλαμβάνει αοριστολογίες, αλλά που οδηγεί σε διόγκωση των προβλημάτων. «Ζητώ νωπή λαϊκή εντολή στη βάση μιας υπεύθυνης και δύσκολης πολιτικής» που θα οδηγεί τη χώρα μπροστά, είπε. Δήλωσε επίσης ότι είναι διαθέσιμος να συνεχίσουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί τη συζήτηση σε ένα επόμενο ντιμπέιτ.

Σημ.: Ως πηγή χρησιμοποιήθηκε η ηλεκτρονική διεύθυνση του ΔΟΛ.

Ετικέτες: ·····

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση