Προσοχή στην ενημέρωση
Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενημερωτικά ιστολόγια κλπ επιβιώνουν αυτές τις ημέρες ακολουθώντας κανόνες ή παραβαίνοντάς τους. Κυνηγούν ή κατασκευάζουν «ειδήσεις» για να επιβιώσουν. Η ψεύτικη συμπαράσταση είναι ορατή και γίνεται εύκολα αντιληπτή η ρηχότητα των εκφραστών αυτής της τάσης. Επισκέπτες των καναλιών, επιφανείς «ειδήμονες» για τον ιό, που δεν έχουν καμία εξειδίκευση μιλούν ως «επαΐοντες» για ένα λεπτό στο γυαλί.
Η ανάσκητη αντοχή μας δεν μας επιτρέπει να διακρίνουμε τους μεν από τους δε, τους σχετικούς από τους άσχετους, βλέπουμε ένα πανεπιστήμιο της αλλοδαπής, το LSC για παράδειγμα κ.ά. και θεωρούμε τα κηρύγματα και τις νουθεσίες ως οδηγίες επιβίωσης, τον κενόδοξο λόγο ως εξειδικευμένο. Τα μυθεύματα των αργόσχολων συντακτών ιστολογίων ως πανάκεια για την θεραπεία ή ακόμη και την ίαση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οικονομικός επιστήμονας υγείας, ειδικός στην οικονομική οργάνωση του συστήματος υγείας και την πολιτική σχεδίασή της φαίνεται να ζηλεύει ή και να εποφθαλμιά τη «δόξα» του Καθηγητή Τσιόδρα (που πιστεύω πως καθόλου δεν θα ήθελε αν μπορούσε να επιλέξει) και μας διευκρινίζει τις λεπτομέρειες της νόσου και ως αυθεντικά μέντιουμ προβλέπει και συνιστά. Βέβαια σε μια κοινωνία που οι αστρολόγοι και οι επικοινωνιολόγοι άνθησαν είναι φυσικό να συμβαίνει αυτό. Φοβούνται μήπως δεν ξαναβρούν τη δουλειά τους όταν με το καλό ο ιός αντιμετωπιστεί. Η τεράστια απήχηση και δημοφιλία του Καθηγητή Τσιόδρα που αναγκάζει να παραληρούν. Και βέβαια το κακό γίνεται χειρότερο, όταν κάποιοι από αυτούς δεν ξεχνούν τους πολιτικούς λαβυρίνθους που τους στήριξαν για να εξελιχθούν και να «διακριθούν» και αφήνουν επί πλέον και την πολιτική δυσωδία τους. Αλλά τι περιμένεις, από βιογραφικό στο οποίο σημαντικότερη θέση έχει η κομματική διαδρομή και όχι η επιστημονική ανέλιξη. Μα ό,τι και να κάνουν τον Καθηγητή Τσιόδρα δεν μπορούν να τον ξεπεράσουν. Και δεν είναι μόνο η θέση του και οι γνώσεις του, οι σπουδές του που τον κάνουν ξεχωριστό, ή η τραγική συγκυρία εξαιτίας της οποίας τον γνωρίσαμε, αλλά είναι η απόλυτη συναίσθηση της ευπρέπειας, η ταπεινοφροσύνη του, η νοητική του ευελιξία, χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του που αντιλαμβανόμαστε αμέσως σε αυτό το καθημερινό πεντάλεπτο ενημέρωσης. Είναι, κυρίως, η αποτυπωμένη στο πρόσωπο, στις κινήσεις του και στον λόγο του Υπακοή στις Αρχές του, το ήθος που εκπέμπει. Αυτά όμως αποτελούν άσκηση ζωής καθημερινή, παιδαγωγία συνεχή και ενσυναίσθηση.
Αυτός ο ταπεινός και εχέφρων άνθρωπος γιατρός με κάνει να θέλω να γίνω καλύτερος άνθρωπος μαθητεύοντας στην ΕΡΤ1 κάθε απόγευμα στις 6 μμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓
Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.