Σήμερα συμπληρώνονται 155 χρόνια από την γέννηση της Camille Claudel.
Μια παθιασμένη γυναίκα, καλλιτέχνις που άφησε πίσω της έργο μοναδικού καλλιτεχνικού μεγέθους. Σπούδασε στην Académie Colarossi, ένα από τα λίγα μέρη που ήταν ανοιχτά σε γυναίκες φοιτήτριες. Μέντοράς της ήταν για μεγάλο διάστημα ο Alfred Boucher που την ενθάρρυνε και την ενέπνευσε για να αντέξει τις δοκιμασίες των σπουδών.
Πριν μετακομίσει στη Φλωρεντία ο Boucher, ζήτησε από τον Auguste Rodin να αναλάβει την καθοδήγηση των μαθητών του. Έτσι συναντήθηκαν ο Rodin με την Claudel και πολύ σύντομα ξεκίνησαν την καλλιτεχνική τους συνεργασία και την ταραχώδη και παθιασμένη σχέση τους. Ο Rodin χρησιμοποίησε την έμπνευση και την αφοσίωσή της για να αυξήσει τη δημιουργική του δραστηριότητα.
Η Camille Claudel που κατακρίθηκε κατ’ επανάληψιν ως γλύπτρια λόγω του φύλου της, της θεματικής των έργων της και της ελεύθερης σχέσης της με τον Rodin, που εξαιτίας αυτών δεν μπορούσε να εξασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση για τα έργα της, υπήρξε εξαιρετική δημιουργός και πέθανε περιθωριοποιημένη και τραγικά εγκαταλελειμμένη μετά από τριάντα χρόνια εγκλεισμού σε ψυχιατρική κλινική.
Επιτέλους το 2017 ένα μουσείο με έργα της, το εθνικό μουσείο Camille Claudel άνοιξε στο Nogent-sur-Seine. Έργα της, όμως, υπάρχουν και στο Μουσείο Rodin στο Παρίσι.
Στην εικόνα αριστερά το Το Βαλς (La Valse ) ή οι χορευτές του βαλς (Les valseurs) που απεικονίζει δύο φιγούρες, έναν άνδρα και μια γυναίκα, κλειδωμένες σε μια ερωτική αγκαλιά καθώς χορεύουν ένα βαλς. Διάφορες εκδοχές έγιναν από το 1889 έως το 1905, αρχικά διαμορφώθηκαν σε γύψο και αργότερα σε χαλκό. Αντίγραφα πραγματοποιούνται από το Musée Rodin και το Musée Camille Claudel.
Το 1988 η γαλλική ταινία Camille Claudel που αναφέρεται στη ζωή του γλύπτριας του 19ου αιώνα βασίστηκε στο βιβλίο της Reine-Marie Paris, εγγονής του αδελφού της Camille με πρωταγωνιστές τους Isabelle Adjani και Gérard Depardieu. Πρέπει να την δείτε.
Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓
Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.