spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Οι ορδές των … αδυνάμων

5 Δεκεμβρίου 2013 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Εθνικά Θέματα

Ο μεγάλος ασθενής

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, σε όλες τις βαθμίδες του, νοσεί βαρύτατα, «παράγοντας» ανέργους. Ωστόσο οι πάσης φύσεως καθεστωτικές συντεχνίες εμποδίζουν κάθε προσπάθεια αλλαγών, ενώ η βαθιά οικονομική κρίση των τελευταίων ετών επέτεινε με δραματικούς ρυθμούς τα προβλήματα.

Είναι απογοητευτικά τα στοιχεία και τα συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ. Οι Έλληνες μαθητές είναι προτελευταίοι στην Ευρωζώνη στην… ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες! Η Ελλάδα μάλιστα είναι μεταξύ των πέντε χωρών στις οποίες η κατάσταση επιδεινώθηκε την περίοδο 2009-2013. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των μαθητών έχει σημαντική επίπτωση στις επιδόσεις. Εκείνοι που προέρχονται από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος είναι πολύ πιθανότερο να έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στα μαθηματικά, τις θετικές επιστήμες και την ανάγνωση.

Προφανώς ορισμένοι επικριτές θα παρουσιάσουν μια ανεστραμμένη εικόνα και θα «αναθεματίσουν» τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και θα υπερασπιστούν τα «κεκτημένα». Η πραγματικότητα είναι όμως εντελώς διαφορετική.

Πρώτον, υπερασπίζονται όχι το νόημα και την ουσία του δημόσιου σχολείου, αλλά τα συντεχνιακά τους κεκτημένα, που έχουν αποσπάσει «εκβιάζοντας» τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την ίδια την κοινωνία.

Δεύτερον, η άλλη ανάγνωση των στοιχείων του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει ότι οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών χειροτέρευσαν στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες, όχι γιατί χειροτέρευσε η ποιότητα του δημοσίου εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά γιατί προφανώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν φροντιστήρια που καλύπτουν τα κενά και τις αδυναμίες του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης.

Να, λοιπόν, που η κρίση φέρνει στην επιφάνεια με οξύτατο τρόπο τα προβλήματα. Αυτά έπρεπε να είναι στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων, το πώς δηλαδή θα γίνει πιο αποτελεσματικό το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Δυστυχώς, τέτοιου είδους αιτήματα αποτελούν απλά και μόνον το «συμπλήρωμα» στις αγωνιστικές προκηρύξεις… 

Και θα συμπληρώσουμε, πως οι ελλείψεις καλύπτονται  με φιλότιμη εργασία και οργάνωση.

Ετικέτες: ·

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση