Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές/τριες Δημοτικού από το Μουσείο Ιονίου Πανεπιστημίου

Σας ενημερώνουμε ότι το Πανεπιστημιακό Μουσείο Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας θα υλοποιήσει τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:

 

Α)  Εμείς οι Τυπογράφοι

Χώρος διεξαγωγής: Συλλογή Τυπογραφίας, Ι. Θεοτόκη 72, 2ος όροφος

Διάρκεια: 1 ώρα

Ώρα έναρξης: 09:30

 

Περιγραφή:

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εμείς οι Τυπογράφοι» απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού Γ και Δ τάξης, και θέτει ως στόχο να τα ενημερώσει σχετικά με τη γέννηση της τυπογραφίας αλλά και να τα βοηθήσει να ανακαλύψουν μέσω της ξενάγησης και  των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων την ομορφιά του Μουσείου. Μετά την ξενάγηση τα παιδιά καλούνται να υποδυθούν τους εργαζόμενους σε ένα τυπογραφείο με αφορμή την αφήγηση μιας ιστορίας, η οποία περιγράφει την ημέρα στη δουλειά τους με εναλλαγές στη διάθεση και τις κινήσεις. Τέλος, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να τυπώσουν μια σελίδα φύλλου με τα μηχανήματα του τυπογραφείου και να την πάρουν ως ενθύμιο της επίσκεψής τους.

 

Β) Γίνε Μουσειολόγος

Χώρος διεξαγωγής: Σχολικό Μουσείο  Σκριπερού

Διάρκεια: 1 ώρα

Ώρα έναρξης: 09:30

 

 Περιγραφή:

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γίνε Μουσειολόγος» απευθύνεται σε  μαθητές/τριες Ε και Στ τάξης και  έχει σκοπό να γνωρίσει στα παιδιά την επιστήμη της Μουσειολογίας, αλλά και τη διαδικασία μιας μουσειακής έκθεσης. Πριν την επίσκεψη στο Μουσείο θα αποστέλλεται στον/στην  εκπαιδευτικό της τάξης ένα email το οποίο θα περιέχει ένα γράμμα για την τάξη, ώστε να προετοιμάσει τα παιδιά και να τα ενημερώσει την ημέρα της επίσκεψης να έχουν μαζί τους από ένα αγαπημένο τους αντικείμενο.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος γίνεται ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου με έμφαση στον τρόπο έκθεσης των μουσειακών αντικειμένων. Ακολουθεί μία σύντομη παρουσίαση ως αφορμή για συζήτηση σχετικά με το επάγγελμα του/της Μουσειολόγου, τι θεωρείται συλλογή και πως αυτή εκτίθεται σε ένα μουσείο. Τέλος, με τη βοήθεια των εμψυχωτών/τριών τα παιδιά δημιουργούν τη δική τους έκθεση με τα αντικείμενα που έφεραν μαζί τους.

 

Διαθέσιμες ημερομηνίες πραγματοποίησης των δράσεων:

Νοέμβριος 2022: 10/11, 14/11, 21/11, 28/11

Δεκέμβριος 2022: 01/12, 05/12, 08/12, 15/12

Ιανουάριος 2023: 09/01, 12/01, 16/01, 19/01

 

Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ένα από τα παραπάνω προγράμματα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα:

 

https://forms.gle/pLsLpS9H5zTdMaqv5

 

Εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού πραγματοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας αφού ληφθούν τα εξής κριτήρια:

  1. Συμμετοχή σε πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων
  2. Υλοποίηση σχετικού θέματος από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και τον Θεματικό Κύκλο Δημιουργώ και καινοτομώ- Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία