Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές/μαθήτριες Δημοτικού από το Μουσείο Ιονίου Πανεπιστημίου

Σας ενημερώνουμε ότι το Μουσείο Ιονίου Πανεπιστημίου θα υλοποιήσει τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα για την Α/θμια:

Α.   Τίτλος: Εμείς οι Τυπογράφοι 

Χώρος διεξαγωγής:   Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Συλλογή Τυπογραφίας, Ι. Θεοτόκη 72, 2ος όροφος.

Διάρκεια:                    1 ώρα

Κοινό αναφοράς:      Γ’ και Δ’ τάξη

Ώρα έναρξης:             09:30 και 10:45

Περιγραφή: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εμείς οι τυπογράφοι» απευθύνεται σε παιδιά  δημοτικού Γ και Δ τάξης, και θέτει ως στόχο να τα ενημερώσει σχετικά με την γέννηση της τυπογραφίας  αλλά και να τα βοηθήσει να ανακαλύψουν μέσω της ξενάγησης και των εκπαιδευτικών  δραστηριοτήτων την ομορφιά του Μουσείου. Στη πρώτη δραστηριότητα αφού έχει  προηγηθεί ξενάγηση και συζήτηση, τα παιδιά καλούνται να υποδυθούν τους εργαζόμενους  σε ένα τυπογραφείο βασισμένα στην αφήγηση μιας ιστορίας η οποία περιγράφει την ημέρα  στην δουλειά τους με εναλλαγές στην διάθεση και τις κινήσεις. Τέλος, τα παιδιά θα έχουν  την δυνατότητα να τυπώσουν μια σελίδα φύλλου με τα μηχανήματα του τυπογραφείου και  να την πάρουν μαζί τους ως ενθύμιο για την τάξη τους.

Β.   Τίτλος: Γίνε Μουσειολόγος 

Χώρος διεξαγωγής:   Συλλογή Ιστορίας του Σχολείου και της Εκπαίδευσης «Στέφανος Γ.  Πρίφτης» (Σχολικό Μουσείο) στο Σκριπερό.

Διάρκεια:                    1 ώρα

Κοινό αναφοράς:      Ε’ και Στ’ τάξη

Ώρα έναρξης:            09:30 και 10:45

 

Περιγραφή: Το πρόγραμμα «Γίνε Μουσειολόγος» απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες Ε και Στ τάξης και έχει σκοπό να γνωρίσει στα παιδιά την  επιστήμη της Μουσειολογίας αλλά και την διαδικασία δημιουργίας μιας μουσειακής  έκθεσης. Πριν την επίσκεψη στο Μουσείο θα αποστέλλεται στον/στην εκπαιδευτικό της τάξης ένα email το  οποίο περιέχει ένα γράμμα για την τάξη, ώστε να προετοιμάσει τα παιδιά και να τα  ενημερώσει προκειμένου την ημέρα της επίσκεψής τους να φέρουν μαζί τους από ένα  αγαπημένο αντικείμενο.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος πραγματοποιείται ξενάγηση  στο χώρο του Μουσείου δίνοντας έμφαση στον τρόπο έκθεσης των μουσειακών  αντικειμένων. Έπειτα μια σύντομη παρουσίαση που δίνει την αφορμή για συζήτηση σχετικά  με το επάγγελμα του Μουσειολόγου, τι θεωρείται συλλογή και πως αυτή εκτίθεται σε ένα  μουσείο. Τέλος, με τη βοήθεια των εμψυχωτών τα παιδιά δημιουργούν την δική τους  έκθεση με τα αντικείμενα που έφεραν μαζί.

Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ένα από τα παραπάνω προγράμματα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους αντίστοιχα στις παρακάτω ηλεκτρονικές φόρμες:

Εμείς οι Τυπογράφοι (Γ’ και Δ’ τάξη )       https://forms.gle/iQmWvZQZRWbucuPPA

Γίνε Μουσειολόγος (Ε’ και Στ’ τάξη)          https://forms.gle/Jqb537SHufDVmULA9

Εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού πραγματοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας

Για πληροφορίες απευθυνθείτε στο τηλ 26610-87439, ή με email στο  museum@ionio.gr

Ιστοσελίδα Μουσείου: https://museum.ionio.gr/

Αφήστε μια απάντηση