Τηλεδιάσκεψη με το Δημοτικό Σχολείο Κιτίου Λάρνακας

Οι μαθητές της Πρώτης τάξης συναντήθηκαν σήμερα διαδικτυακά με τους συνεργάτες τους από το Δημοτικό σχολείο Κιτίου Λάρνακας στην Κύπρο στο έργο “Το χελιδόνι είναι πρόσφυγας ή μετανάστης;”
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για τα σχολεία τους, τα μαθήματά τους, αλλά και για τις σημαίες τους. Μας εξήγησαν γιατί η σημαία της Κύπρου έχει κίτρινο χρώμα και τι συμβολίζουν τα φύλλα. Το πιο σημαντικό όμως που εντυπωσίασε τα παιδιά είναι ότι οι μισοί μαθητές της τάξης της Κύπρου είναι οι ίδιοι πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα. Μάλιστα, μας είπαν ότι πολλοί από αυτούς βλέπουν τα σπίτια των γονιών τους στην απέναντι κατεχόμενη πλευρά και δεν μπορούν να τα έχουν.
Ήταν μία συγκλονιστική επικοινωνία η σημερινή.
Η συνέχεια στο έργο eTwinning.
Made with Padlet

Σενάρια σχολικού εκφοβισμού

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα θέμα που απασχολεί τη σχολική κοινότητα.
   Μαθητές συχνά εκφοβίζονται είτε από μεγαλύτερα παιδιά είτε από παιδιά που επιδεικνύουν αυταρχική εξουσία.

Είναι λοιπόν σημαντικό οι μαθητές να μπορούν να συζητούν για τέτοια θέματα, να αναγνωρίζουν αυτές τις συμπεριφορές και να είναι σε θέση να εκφράζουν τα συναισθήματά τους από μικρή ηλικία.
   Αυτός είναι ο λόγος που οι μαθητές της Πρώτης τάξης, αφού ευαισθητοποιήθηκαν σε αυτά τα ζητήματα, δημιούργησαν ανά ομάδες σενάρια περιστατικών σχολικού εκφοβισμού.  Έφτιαξαν 3 συνολικά σενάρια, τα οποία και παρουσίασαν στην τάξη, αλλά και τα έπαιξαν.

Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, γιορτάζοντας την Τσικνοπέμπτη, οι μαθητές της Πρώτης τάξης έπαιξαν στο σχολείο το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. 

   Σε δύο ομάδες, τα παιδιά έπρεπε με χάρτη να εντοπίσουν σε διάφορα σημεία του σχολείου φακέλους με γρίφους, τους οποίους και έπρεπε να επιλύσουν. Η ομάδα που θα έλυνε και τους 9 γρίφους θα έπαιρνε 3 αριθμούς που θα άνοιγαν το λουκέτο από το μπαούλο με το θησαυρό.
  Τελικά, η ομάδα 1 τελείωσε πρώτη τις δοκιμασίες και κέρδισε το κύπελο και το μετάλλιο. Αλλά και η δεύτερη ομάδα άνοιξε το δικό της θησαυρό. Όλοι οι συμμετέχοντες κέρδισαν από ένα παραμύθι!

Η Στέλλα ταξιδεύει στην Ισπανία

Στα πλαίσια ενός από τα φετινά συνεργατικά ευρωπαϊκά έργα eTwinning “Το χελιδόνι, πρόσφυγας ή μετανάστης”, οι μαθητές της Πρώτης τάξης του σχολείου μας και το δημοτικό σχολείο της Ισπανίας ES Augusto González de Linares συνεργάζονται ώστε να δημιουργήσουν την ιστορία παιδιών-προσφύγων. 

   Οι μαθητές δημιουργούν φανταστικές ιστορίες με παιδιά που φεύγουν πρόσφυγες από την Ισπανία που έρχονται στην Ελλάδα και το αντίθετο.
   Η πρώτη τάξη δημιούργησε τη Στέλλα, η οποία μεταναστεύει στην Ισπανία και εκεί θα πρέπει να την υποδεχτούν. Οι μαθητές της πρώτης δημιούργησαν ήδη την ιστορία της, την οποία γράφουν, αφηγούνται, ζωγραφίζουν και επενδύουν με μουσική και τραγούδι, σε συνεργασία και με τη δασκάλα της Μουσικής, κυρία Πλατσάκη.
   Τα επόμενα βήματα είναι να γράψουν το ημερολόγιό της και έπειτα να δεχτούν και αυτά με τη σειρά τους το κοριτσάκι από την Ισπανία.
   Πρόκειται για ένα project που πέραν του ότι ευαισθητοποιεί τους μαθητές σε θέματα ανθρωπισμού, τα βοηθά στην επικοινωνία, την ομαδικότητα, τη συνεργασία, το γραπτό και προφορικό λόγο, αλλά και στην τέχνη.
   Η πορεία του έργου θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα μας.

Μουσειοσκευή για τη διαφορετικότητα στην τάξη μας

Σήμερα, με τη βοήθεια μουσειοσκευής από το Μουσείο Παιδικής Τέχνης, μιλήσαμε στην τάξη για τη διαφορετικότητα μέσα από πίνακες γνωστών ζωγράφων.


Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μαθητές αναπτύσσουν 
  • τον προφορικό τους λόγο
  • την παρατηρητικότητά τους
  • την κοινωνικοποίησή τους
  • την κριτική τους σκέψη
  • την κατανόηση ότι όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί

Κοινές δράσεις για τη Μέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Με την ευκαιρία της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, οι μαθητές της Πρώτης τάξης κάλεσαν τους μαθητές της Έκτης για να τους παρουσιάσουν τους δικούς του κανόνες ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.
Πρώτα,  όλοι  μαθητές   ευαισθητοποιήθηκαν  επί  του  θέματος  με  δύο  ολιγόλεπτες  ταινίες.
Έπειτα έγινε συζήτηση μεταξύ των μαθητών.                                                                            
Αυτό που ενθουσίασε τους μαθητές ήταν το διαδραστικό παιχνίδι ανάμεσα στις 4 μικτές ομάδες που δημιουργήθηκαν. Τα παιδιά παίξανε Kahoot με ερωτήσεις σχετικές με την ασφάλει αστο διαδίκτυο με 2 λάπτοπ και 2 τάμπλετ.                                                                  

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 γιορτάστηκε η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου για το 2017.


Η τάξη μας είχε προετοιμαστεί τις προηγούμενες ημέρες πάνω στους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης. 
Ανήμερα την Τρίτη επικοινώνησε διαδικτυακά με τους μαθητές του νηπιαγωγίου της Ορεστιάδας και συνεργάτες στο έργο eTwinning “Ας δημιουργήσουμε” (Let’s C.R.A.F.T.).
Τα παιδιά συζήτησαν για τους κανόνες που πρέπει να έχουν όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.
Αποφάσισαν ότι όταν είμαστε στο διαδίκτυο:

  1. Δε μιλάμε σε αγνώστους
  2. Δε δίνουμε τα στοιχεία μας (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ)
  3. Είναι δίπλα μας οι γονείς μας για το κάθετί
  4. Εάν δούμε κάτι ανάρμοστο, το λέμε κατευθείαν στους γονείς μας ή στη δασκάλα μας
  5. Κρατάμε τους κανόνες καλής συμπεριφοράς και στο διαδίκτυο

Οι αφίσες που έφτιαξαν οι μαθητές