Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Το προηγούμενο σχολικό έτος θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.  Στα πλαίσια αυτά τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου δεν θα γίνουν μαθήματα, αλλά θα διοργανωθούν αθλητικές και άλλες – επικουρικές ως προς το θεματικό άξονα – εκδηλώσεις στα σχολεία της χώρας, καθώς και στο σχολείο μας.
Δημοτικό ΔΔΜΝ – Στ’ τάξη    


Λόγω του γεγονότος ότι το 2016 είναι είναι έτος διεξαγωγής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, ο θεματικός άξονας του σχολικού έτους 2015-2016 είναι «Σχολικός Αθλητισμός – Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα». 


Πηγή: wikipedia – Goalball

Στο σχολείο μας γίνεται προετοιμασία και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη μέρα αυτή με τη δασκάλα της γυμναστικής, κα. Νίκη Τσακίρη. Η τάξη μας, σήμερα Τετάρτη 30/9/15, γνώρισε τα αθλήματα Goalball και Boccia. 

Πηγή: wikipedia – Boccia

Το Γκόλμπολ (Goalball) είναι ένα ομαδικό άθλημα , σχεδιασμένο για τυφλούς αθλητές. Διοικητική αρχή για το άθλημα είναι η Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητισμού Τυφλών, που είναι υπεύθυνη για δεκαπέντε αθλήματα που απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα όρασης. Το άθλημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες το 1976 κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τορόντο.
Το Μπότσια (Boccia) είναι άθλημα για αθλητές με αναπηρία. Έχει σχεδιαστεί ώστε να παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Αποτελεί Παραολυμπιακό άθλημα, και παίζεται σε περισσότερες από 40 χώρες. Στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων μπήκε για πρώτη φορά το 1984 στην Παραολυμπιάδα της Νέας Υόρκης.



Δείτε το άθλημα Μπότσια εδώ                                      
Αγώνες σκυταλοδρομίας
Ο Στίβος  είναι από τα πιο αγαπητά και ενδιαφέροντα αθλήματα στον χώρο του Παραολυμπιακού κινήματος καθώς συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό αθλητών και αγωνισμάτων. Από τους πρώτους Παραολυμπιακούς αγώνες το 1960, ο στίβος συμπεριλαμβάνεται στο αγωνιστικό πρόγραμμα. Σα επιμέρους αγωνίσματα είναι τα παρακάτω: Αγώνες Δρόμου, αγώνες ταχύτητας (100, 200, 400, 4Φ 100 σκυταλοδρομία, 4Φ 400 σκυταλοδρομία), δρόμοι ημι- αντοχής (800, 1.500), δρόμοι αντοχής (5.000, 10.000), μαραθώνιος (εκτός σταδίου).
Προσομοίωση σκυταλοδρομίας ατόμων με προβλήματα όρασης



Πείραμα “Ερατοσθένης”

Φθινοπωρινή Ισημερία σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου, και ήταν μια καλή ευκαιρία για τους μαθητές μας της Στ’ τάξης να κάνουν το πρώτο τους πείραμα για το έργο eTwinning ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ.
   Εκμεταλλευτήκαμε την ελάχιστη ηλιοφάνεια στη μία η ώρα το μεσημέρι και πραγματοποιήσαμε τις μετρήσεις μας. Με το μέτρο, το γνώμονα και το μοιρογνωμόνιο βρήκαμε τα απαραίτητα στοιχεία για το πείραμα και τα ανακοινώσαμε στην ομάδα ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, η οποία απαρτίζεται από σχολεία της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.
   Η μέρα ήταν συννεφιασμένη και οι μαθητές δεν ήταν σίγουροι εάν κατάφερναν να βρουν και να μετρήσουν σκιά. Όμως, ήταν όλοι σε τέτοια ετοιμότητα που για τα ελάχιστα λεπτά που εμφανίστηκε ο ήλιος, κατάφεραν να κάνουν τις μετρήσεις τους. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνταξη του πίνακα με τα στοιχεία των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ο πίνακας ανανεώνεται συνέχεια διότι προστίθενται δεδομένα από όλα τα σχολεία.

“Πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος μας;”



Πατήστε πάνω στην εικόνα για να φτιάξετε το ΠΑΖΛ

preview
Πηγή εικόνας: http://ebooks.edu.gr/

30 piece


Η ορθογραφία θέλει τρόπο και όχι κόπο! Δείτε κάποια κόλπα !

Πολύ συχνά τα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ορθογραφία των λέξεων, διότι αγνοούν κάποιους απλούς κανόνες.

Ας δούμε μερικούς πρακτικούς κανόνες που θα βοηθήσουν στο να αποφύγουμε συχνά λάθη σε λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά:

  • Οι αριθμοί 1-20 γράφονται με μια λέξη, π.χ. έντεκα, δεκαεφτά, αλλά οι αριθμοί από το 21 και πάνω γράφονται με δύο λέξεις, π.χ. είκοσι ένα, πενήντα έξι.
  • Οι λέξεις «εννιά», «εννιακόσια» και «εννιακοσιοστός» γράφονται με νν, αλλά οι λέξεις «ενενήντα», «ένατος» και «ενενηκοστός» γράφονται με ν.
  • Λέμε «τρία δώρα», άρα «τριάμισι δώρα» και «τρεις ώρες», άρα «τρεισήμισι» ώρες.
  • Η λέξη «τι» δεν τονίζεται, γιατί είναι μονοσύλλαβη.
  • Το ίδιο ισχύει και για τις λέξεις «ποιος», «ποια», «ποιο».

  • Η λέξη βράδυ είναι εξαίρεση του κανόνα ότι τα ουδέτερα γράφονται με –ι, και γράφεται με –υ, αλλά οι λέξεις βραδιά, βράδια, βραδιάζει, βραδινός γράφονται με –ι.
  • Αυτό δεν ισχύει για τις υπόλοιπες εξαιρέσεις των ουδετέρων σε –ι, δηλ. στάχυ – στάχυα, δάκρυ – δάκρυα κτλ.
  • Όταν ενώνουμε δύο λέξεις απλές για να φτιάξουμε μια σύνθετη, το συνδετικό φωνήεν είναι ο, αλλά τα σύνθετα της λέξης «όροφος» γράφονται με ω, δηλαδή «διώροφος», «τριώροφος» κτλ.
  • Οι λέξεις «ανεξαρτήτως» και «επικεφαλής» είναι επιρρήματα και άρα δεν κλίνονται, π.χ. Αυτό είναι απόφαση του επικεφαλής.
  • Η σωστή φράση είναι «στο πλαίσιο» και όχι «στα πλαίσια».
  • Οι λέξεις που έχουν ως β’ συνθετικό τη λέξη «νους», γράφονται με οι, π.χ. πρόνοια, ομόνοια.
  • Οι φράσεις «κατ΄ αρχήν» και «κατ΄ αρχάς» δεν έχουν την ίδια σημασία. Το «κατ΄ αρχήν» σημαίνει «στα βασικά σημεία» και το «κατ΄ αρχάς» έχει την έννοια του «αρχικά, πρώτα πρώτα».

  • Οι λέξεις «μέθοδος» και «ψήφος» είναι θηλυκές.
  • Η οριστική έγκλιση παίρνει αύξηση στους ιστορικούς χρόνους, π.χ. επαναλαμβάνω à επανέλαβα.
  • Η προστακτική έγκλιση όμως δεν παίρνει αύξηση, π.χ. Επανάλαβε!
  • Τα περισσότερα χωρ- γράφονται με ω, π.χ. χωριό, χωρίζω, με βασικές εξαιρέσεις τις λέξεις «χορός», «χόρτο», «χορταίνω».
  • Η λέξη «μέσα» μπορεί να μετατραπεί σε «μες», όταν η λέξη που ακολουθεί αρχίζει από «σ».
  • Το «δυσ-» με υ φανερώνει ότι κάτι είναι δύσκολο ή κακό, π.χ. δυσκίνητος, δυστυχία, ενώ το «δισ-» με ι έχει σχέση με τον αριθμό 2, π.χ. δισύλλαβος, δίκυκλο.

  • Οι λέξεις «σαν» και «ως» δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν η μια στη θέση της άλλης. Το «σαν» χρησιμοποιείται για να κάνει παρομοίωση και το «ως» για να αποδώσει μια πραγματική ιδιότητα.
  • Το ρήμα «βάλλω» και τα σύνθετά του, π.χ. αναβάλλω, καταβάλλω, γράφονται με λλ, ενώ τα παράγωγα ουσιαστικά του με λ, π.χ. αναβολή, καταβολή.


Καλή ορθογραφία! 


Πλακίδα Έλλενα, Ειδικός Παιδαγωγός


Πηγή : – iPaideia.gr

Αγιασμός στο Δημοτικό Σχολείο ΔΔΜΝ Ναυστάθμου Κρήτης

Την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015, σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά 2015-16.

   Στο σχολείο μας η τελετή του αγιασμού πραγματοποιήθηκε από τον στρατιωτικό ιερέα, π. Αχιλλέα Σταυρουλάκη, παρουσία του διευθυντού του σχολείου, κ. Αριστόκριτου Τομαζινάκη, των εκπαιδευτικών του σχολείου μας αλλά και των αξιωματικών του Ναυστάθμου Κρήτης, κ.Μορελάτο, κ. Μπουρίτη, κ. Ορφανουδάκη, κ. Καβαλιεράτο, με επικεφαλής, τον διευθυντή ΔΔ/ΝΚ, κ. Ζέρβα.
   Με πολλή χαρά ανακοινώνω ότι μετά τον αγιασμό, βραβεύτηκε η τάξη μας (Δ2 2014-15) για το ευρωπαϊκό έργο του eTwinningThe World of Mushrooms”. Για το έργο αυτό οι μαθητές εργάστηκαν όλη την περσινή χρονιά σε συνεργασία με άλλα 10 σχολεία από Ελλάδα και Ευρώπη.
   Στους μαθητές αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τον ιδιαίτερο ζήλο τον οποίο επέδειξαν τα δύο χρόνια που ήμασταν μαζί, για τη μάθηση, την επίμονη εργασία και τη διάθεση για δημιουργικότητα.
   Αποχαιρετώ πλέον τους μαθητές μου και τους εύχομαι καλή πρόοδο στη μάθηση και στη ζωή τους.
Σταυρούλα Ι. Λαδά, Δασκάλα

Ετικέτα Ποιότητας eTwinning

Στους μαθητές του Δ2 της σχολικής χρονιάς 2014-15 απονεμήθηκε  μία ακόμη Ετικέτα Ποιότητας για το έργο τους στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning “The World of Mushrooms“.


Στις 30 Αυγούστου 2015 υπεγράφη η τιμητική αυτή διάκριση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, το οποίο διεξήχθη σε 6 ευρωπαϊκές χώρες και πάνω από 20 σχολεία. Οι μαθητές του Δ2 είχαν λάβει επίσης Ετικέτα Ποιότητας για το έργο τους “Myths and Legends” για το σχολικό έτος 2013-14.


Συγχαρητήρια στους μαθητές του σχολείου μας!