Κοινές δραστηριότητες Πρώτης – Τετάρτης

Στο μάθημα της γυμναστικής οι μαθητές της Τετάρτης “υιοθετούν” Πρωτάκια και γίνονται οι ίδιοι οι “γυμναστές” τους. 
   Με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας, κυρίας Νίκης Τσακίρη, το μάθημα αλλάζει. Οι ρόλοι διαφοροποιούνται και τα Τεταρτάκια αναλαμβάνουν να εκγυμνάσουν τα Πρωτάκια. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Οι μεγάλοι έχουν την ευθύνη των μικρών. Φροντίζουν γι’ αυτά, τους δείχνουν με επιμέλεια τι πρέπει να κάνουν, τα βοηθούν, τα ενισχύουν, τα προτρέπουν. Τα μικρά με μεγάλη υπευθυνότητα ακολουθούν τις οδηγίες των μεγαλυτέρων τους, τους εμπιστεύονται και ένα παιχνίδι νέων ρόλων αποδεικνύει πώς καλλιεργείται ο σεβασμός, η δημιουργικότητα και η ανάπτυξη υγιών σχέσεων ανάμεσα στους μαθητές διαφορετικών ηλικιών και δυνατοτήτων.
   Στον αντίποδα μιας σύγχρονης πραγματικότητας, όπου η κοινωνία συγκλονίζεται από φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού και παθογενειών στις κοινωνίες των σχολείων, τέτοιες δράσεις αποδεικνύουν ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσφέρουν καθημερινά ευκαιρίες, προκειμένου να περιφρουρήσουν τη συναισθηματική υγεία των μαθητών και να εμπνεύσουν το ευ ζην.





Εορτασμός 25ης Μαρτίου και βράβευση μαθητών Τετάρτης Δ2


Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, ημέρας της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα στη σχολική γιορτή του σχολείου μας στην αίθουσα του κινηματοθεάτρου του Ναυστάθμου.


   Οι μαθητές της Εκτης τάξης παρουσίασαν με έναν ξεχωριστό τρόπο τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Παράλληλα, οι μαθητές της χορωδίας με τη μουσικό του σχολείου μας, κυρία Μαρία Πλατσάκη, είχαν ετοιμάσει ένα ιδιαίτερο ρεπερτόριο τραγουδιών που συνόδευσε την ωραιότατη γιορτή.
   Στο τέλος της τελετής, ο διευθυντής του σχολείου απένειμε τα βραβεία που κέρδισαν οι μαθητές της τάξης μας για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning.
   Τη γιορτή παρακολούθησε η ηγεσία του Ναυστάθμου Κρήτης, πρωτοστατούντος του νέου διοικητού, κυρίου Χατζάκη, καθώς και οι γονείς όλων των μαθητών του σχολείου μας.

Σχολικός εκφοβισμός

Γράφει η Σταυρούλα Λαδά, εκπαιδευτικός, M.Ed.

Η επικαιρότητα επιβάλλει να θυμηθούμε παλαιότερο άρθρο του παρόντος ιστοτόπου για τον σχολικό εκφοβισμό. Επίσης, οι μαθητές έχουν φτιάξει σχετικό βίντεο εδώ.

O εκφοβισμός είναι η χρήση βίας, απειλής ή εξαναγκασμού σε βάρος κάποιου άλλου. Η συμπεριφορά αυτή είναι συχνά επαναλαμβανόμενη και συνήθης. Μια απαραίτητη προϋπόθεση εκφοβισμού είναι η σωματική ή κοινωνική ανισορροπία ανάμεσα σε αυτόν που ασκεί βία και στο θύμα.

        Συμπεριφορές που χρησιμοποιούνται για να ασκήσει κάποιος τέτοια κυριαρχία μπορεί να περιλαμβάνουν λεκτική παρενόχληση ή απειλή, σωματική κακοποίηση ή εξαναγκασμό, και οι πράξεις αυτές μπορούν να στρέφονται κατ’ επανάληψη προς συγκεκριμένους στόχους. Αιτιολογήσεις και εκλογικεύσεις για μια τέτοια συμπεριφορά μερικές φορές περιλαμβάνουν διαφορές στην τάξη, τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο, τη σεξουαλικότητα, την εμφάνιση, τη συμπεριφορά, τη γλώσσα του σώματος, την προσωπικότητα, τη φήμη, την καταγωγή, τη δύναμη, το μέγεθος ή την ικανότητα.

Οι “στόχοι” του εκφοβισμού αναφέρονται επίσης μερικές φορές ως “θύματα” του εκφοβισμού. «Θύτες» είναι αυτοί που ασκούν τη βία στα παιδιά- θύματα, ενώ τους συναντάμε συχνά και ως «νταήδες».
Τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου

Ο καλύτερος και πιο προφανής τρόπος για να σταματήσει ο εκφοβισμός στα σχολεία είναι για τους γονείς να αλλάξουν τον τρόπο που οι γονείς αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους στο σπίτι. Φυσικά, αυτό είναι πολύ πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη. Ο κάθε γονιός αντιμετωπίζει και διαπαιδαγωγεί το παιδί του με διαφορετικό τρόπο. Οι θύτες, ωστόσο, προέρχονται από σπίτια όπου η σωματική τιμωρία χρησιμοποιείται και τα παιδιά έχουν διδαχθεί ότι η σωματική βία είναι ο τρόπος για να χειριστεί τα προβλήματά του.

Οι θύτες συνήθως προέρχονται επίσης από τα σπίτια όπου οι γονείς τσακώνονται και διαπληκτίζονται έντονα και συχνά, έτσι ώστε η βία έχει γίνει πλέον πρότυπο για αυτούς. Η εμπλοκή των γονέων συχνά λείπει από τη ζωή των «νταήδων» και φαίνεται να στερούνται ζεστασιάς και τρυφερότητας.
Τα ίδια έχουν βιώσει κάποια μορφή εκφοβισμού στη ζωή τους. Συμπεριφέρονται επιθετικά σε μια προσπάθεια να προβούν σε αντίποινα. Είναι τα παιδιά που αισθάνονται ανίσχυρα και υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Προσπαθούν να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους γύρω τους με άλλα παιδιά τα οποία μπορούν να ελέγξουν. Οι θύτες στη συνέχεια βρίσκουν κάποιον να μειώσουν σε μια προσπάθεια να «ανεβάσουν» τον εαυτό τους.
Η πρώιμη παρέμβαση και αποτελεσματική πειθαρχία καθώς και τα όρια είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει ο εκφοβισμός, αλλά οι γονείς των θυμάτων δεν μπορούν να αλλάξουν το περιβάλλον του σπιτιού του θύτη. Κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν σε επίπεδο σχολικής μονάδας, όμως.

Τα περισσότερα σχολικά προγράμματα που απευθύνονται σε θέματα εκφοβισμού χρησιμοποιούν μια πολύπλευρη προσέγγιση στο πρόβλημα. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει την παροχή συμβουλών κάποιου είδους, είτε από τους εκπαιδευτικούς, είτε από ειδικούς – τοπικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας, είτε από τους σχολικούς συμβούλους κ.ά.

1. Ως μέρος του προγράμματος σπουδών, οι μαθητές θα πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν τη γλώσσα και τις ενέργειες εκφοβισμού στον εαυτό τους και τους άλλους. Θα πρέπει επίσης να διδάσκονται θετικές δεξιότητες επικοινωνίας. Αυτή η γνώση θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο θετικού περιβάλλοντος, όπου η παρενόχληση είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί.

2. Θα πρέπει να υπάρχει ένα καθιερωμένο σύστημα για ένα παιδί που είναι θύμα εκφοβισμού να μπορεί να ζητήσει βοήθεια. Να μιλήσει πρωτίστως με το δάσκαλό του ή, εφόσον υπάρχει στο σχολείο ειδικός ψυχικής υγείας, σε αυτόν. Ένας σύμβουλος και άλλοι σχετικοί επαγγελματίες θα πρέπει να συναντηθούν με τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόβλημα και με τις οικογένειές τους για να βρεθεί μια λύση.
3. Θα πρέπει να υπάρχουν συζητήσεις στην τάξη σχετικά με τα κίνητρα και τις επιπτώσεις του εκφοβισμού και να γίνεται ευαισθητοποίηση των μαθητών και προώθηση της αυτογνωσίας. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι οι θύτες είναι παιδιά που έχουν βιώσει κάποια μορφή εκφοβισμού τους. Από την άλλη, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα παιδιά που είναι θύματα εκφοβισμού υποφέρουν τρομερά.
Αυτή η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται πλέον καλύτερα, να κάνουν πιο θετικές επιλογές και να γίνουν συνεργάτες στο σχολείο για την εξάλειψη της παρενόχλησης.

4. Εκ των ων ουκ άνευ είναι η συνεργασία σχολείου – οικογένειας. Μάλιστα, εάν αυτή λειτουργεί σωστά, πολλές φορές περιστατικά σχολικής βίας αποφεύγονται πριν καν αρχίσουν ή εκδηλωθούν.

Ο εκφοβισμός είναι ένα μέρος της κοινωνίας από το ξεκίνημά της και δεν μπορεί εύκολα να εξαφανιστεί. Αλλά με την κοινή προσπάθεια του σχολείου, των γονέων, των παιδιών και των κοινωνικών παραγόντων, περιστατικά σχολικής βίας μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. 

Συμπληρωματικά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι καιροί επιτάσσουν να αντιμετωπίζονται όλα τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στα σχολεία μας με υπευθυνότητα και ιδιαίτερη προσοχή. Ούτε όλα θα ζητήματα που αφορούν τους μαθητές και σχετίζονται με τις διαμαθητικές σχέσεις πρέπει να παραπέμπουν σε “bullying”, ούτε όμως και το παραμικρό ζήτημα που αφορά τα παιδιά μας πρέπει να παραβλέπεται. Απαιτείται σύνεση, διακριτικότητα και διάκριση. Και πάνω απ’ όλα, ο καλύτερος αρωγός στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε φαινομένου είναι η συζήτηση με το δάσκαλο της τάξης, καθώς και η αγαστή επικοινωνία σχολείου – γονέων.



Επίσκεψη στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Επίσκεψη στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο Ακρωτήρι πραγματοποίησε η Τετάρτη τάξη του σχολείου μας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάφορα προγράμματα του τμήματος της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, που ασχολείται με τα Πληροφοριακά και Χωριακά Συστήματα. Ο υπεύθυνος καθηγητής, κ. Παναγιώτης Παρτσινέβελος, μας υποδέχτηκε και βοήθησε τα παιδιά να περιηγηθούν στους χώρους όπου γίνονται μελέτες για θέματα που αφορούν το τμήμα.
Οι σταθμοί από τους οποίους πέρασαν οι μαθητές είναι οι παρακάτω 


Επίσκεψη στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο Ακρωτήρι πραγματοποίησε η Τετάρτη τάξη του σχολείου μας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάφορα προγράμματα του τμήματος που ασχολείται με τα Πληροφοριακά και Χωριακά Συστήματα. Ο υπεύθυνος καθηγητής, κ. Παναγιώτης Παρτσινέβελος, μας υποδέχτηκε και βοήθησε τα παιδιά να περιηγηθούν στους χώρους όπου γίνονται μελέτες για θέματα που αφορούν το τμήμα.
Οι σταθμοί από τους οποίους πέρασαν οι μαθητές είναι οι παρακάτω :

  1. Κινούμενο ηλεκτρονικό χέρι
  

 Στο εργαστήριο στο Πολυτεχνείο είδαμε διάφορα πράγματα που μας εντυπωσίασαν. Ένα από αυτά είναι το κινούμενο χέρι. Αυτό αποτελούνταν από ένα μηχάνημα που σκάναρε το χέρι μας και το έβγαζε στο παιχνίδι.

(Βαγγέλης Χ.)
  
Κάποιοι φοιτητές μας έδειξαν ένα παιχνίδι σε υπολογιστή, όπου έβαζες το χέρι σου μπροστά σε έναν αισθητήρα και εκεί υπήρχαν 4 παιχνιδοανθρωπάκια που μπορούσες να τα πιάσεις, να τα σηκώσεις και να τα βάλεις στη σωστή σειρά.
(Σταμάτης Σ.)
Είναι ένας υπολογιστής που βάζεις το χέρι σου μπροστά του και εμφανίζονται σώματα ρομπότ. Πρέπει να πιάσεις τα κεφάλια τους και να τα βάλεις στο σώμα τους.
(Αγγελική Τ.)
  1. Δορυφορική εικόνα της γεωμορφολογίας του εδάφους
Σε μια οθόνη υπολογιστή, μας έδειξαν ένα μέρος της Κρήτης (τα Χανιά). Στα νότια μας έδειξαν μια φωτογραφία (ένα βουνό). Θέλουν να κάνουν ένα πείραμα, π.χ. να δουν αν ένα τσουνάμι χτυπήσει κάποια πόλη και πεθάνουν άνθρωποι.
(Ηλίας Μ.)
Η δορυφορική εικόνα της γεωμορφολογίας είναι από το δορυφόρο που στέλνει φωτογραφίες στη γη. Ετσι, καταλαβαίνουμε το αν θα γίνει τσουνάμι ή πυρκαγιά.
(Βασίλης Π.)
  1. Σκαναρισμένες κινήσεις σώματος
  
Οι σκαναρισμένες κινήσεις του σώματος ήταν τρεις οθόνες. Στην πρώτη έδειχνε εσένα σε μαύρο πλαίσιο και ό,τι έκανες το έκανε. Στη δεύτερη, είχε κι εκεί πλαίσιο μαύρο, όμως είχε κάτι χρωματιστά και στιλιζαρισμένα ανθρωπάκια που αντέγραφαν την κίνηση. Η Τρίτη και τελευταία, ίσως και η καλύτερη, έδειχνε εσένα με τα κανονικά σου χρώματα, να κάνει ό,τι κάνεις, αλλά το πλαίσιο πίσω σου δείχνει την έρημο ή τον πλανήτη Αρη.
(Στράτος Χ.)
Όταν περνάς μπροστά από τον υπολογιστή, σε δείχνει στην έρημο, στη θάλασσα και σε πιο μικρή εικόνα. Δείχνει και τις κινήσεις που κάνεις.
(Ευαγγελία Π.)
Είχαν κι έναν υπολογιστή που καθόσουν μπροστά, έγραφε τις κινήσεις σου και σε έδειχνε σε όποια χώρα θέλεις.
(Γιάννης Χ.)
  1. Μέτρηση υψομέτρου με άμμο
  Στη συνέχεια, είδαμε άμμο σε ένα τραπέζι, όπου πάνω του ήταν ένας μεγάλος αισθητήρας. Αυτός κατέληγε σε ένα προτζέκτορα που ανάλογα με το υψόμετρο, είχα ένα συγκεκριμένο χρώμα.
(Κατερίνα Τ.)

Η μέτρηση υψομέτρου είναι μια άμμος που έχει διάφορα χρώματα, όπως μπλε ανοιχτό, μπλε σκούρο, πράσινο σκούρο, πράσινο ανοιχτό, κόκκινο, κίτρινο και άσπρο. Με αυτά μετράνε το ύψος.
(Ευαγγελία Π.)


  1. Χάρτης 3 διαστάσεων
 

Ο χάρτης 3 διαστάσεων είναι συνδεδεμένος με τον υπολογιστή και με τον προτζέκτορα εμφανίζεται πάνω στο πανί. Φορώντας ειδικά γυαλιά, σου φαίνεται ότι έρχεται η εικόνα προς τα σένα.
(Κυριακή Ν.)
Ο χάρτης 3 διαστάσεων μού φάνηκε τέλειος γιατί ήταν ένα σχέδιο που το είχαν φτιάξει οι ίδιοι. Επίσης, με τα γυαλιά έβλεπες και τις τρεις διαστάσεις του. Τα έδειχαν όλα φανταστικά.
(Αλεξανδριάννα Ν.)
  1. Εκτυπωτής αντικειμένων 3 διαστάσεων

Εκτυπώνει ό,τι του ζωγραφίσεις στον υπολογιστή. Μου άρεσε γιατί το αντικείμενο το έβγαζε τρισδιάστατο.
(Παναγιώτης Τ.)
Είναι ένας εκτυπωτής που δεν εκτυπώνει πάνω σε χαρτί αλλά εκτυπώνει αντικείμενα. Την ώρα που ήμασταν εκεί, εκτύπωναν τη βάση του εξακόπτερου, όχι με μελάνι αλλά με πλαστικό.
(Κώστας Τ.) 



  1. Τετρακόπτερο και εξακόπτερο 
 

Τελευταίο είδαμε το τετρακόπτερο. Εκεί, ένας κύριος πήρε το τηλεχειριστήριο του τετρακόπτερου και μας έδειξε πώς πετάει. Με τη δύναμη των φτερών του μας σήκωσε τα μαλλιά. Εκεί ήταν πολύ ωραία και θέλω να ξαναπάω.
(Νικόλας Κ.)
Το τετρακόπτερο ήταν κάτι με τέσσερις έλικες, το λέει και το όνομά του. Ηταν φτιαγμένο από φελιζόλ και είχε διάφορα μηχανήματα και καλώδια πάνω του. Είδα να το πετάνε με ένα τηλεχειριστήριο, όπως αυτά των γνωστών μικρών ελικοπτέρων, όμως πιο περίπλοκο.
(Στράτος Χ.)

Δεύτερη δημοσίευση στην εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα”

Η τάξη μας φιλοξενείται εκ νέου στην εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα” του Σαββάτου 28/2/2015, και συγκεκριμένα στο ένθετο “Διαδρομές” στη στήλη “Παιδότοπος”.

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Βαγγέλη Κακατσάκη.

Διαδικτυακά, το θέμα υπάρχει σε ψηφιακή μορφή εδώ και εδώ .

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο

Χάρτης πρεσβευτών για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Από τη σελίδα του safer internet :

…Ο παρακάτω χάρτης σας παραθέτει τους 374 πρεσβευτές μας για το 2015. Η καταχώρηση έγινε με χρωματική κωδικοποίηση: 

Κίτρινο: Νηπιαγωγεία

Μπορντώ: Δημοτικά

Πράσινο: Γυμνάσια

Πορτοκαλί: Λύκεια

Μπλε: Γυμνάσια-Λύκεια (συστέγαση)

Θαλασσί: Άλλοι φορείς 

Μπορείτε να μεγενθύνετε το χάρτη, έτσι ώστε να δείτε αναλυτικά τη διασπορά των πρεσβευτών μας σε όλη την Ελλάδα. Είναι χαρά μας να έχουμε και έναν πρεσβευτή μας στην Κύπρο. Κλικάροντας επάνω σε κάποιο αστέρι, θα λάβετε πληροφορίες για το φορέα και τα ονόματα των υπευθύνων. 

Δείτε το χάρτη εδώ