Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος στο Νηπιαγωγείο

Στα πλαίσια της ενδοσχολικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, οργανώθηκε στο Νηπιαγωγείο Αιγείρας την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025 επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα “Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος στο Νηπιαγωγείο” με ομιλήτρια την κ Δημοπούλου Έλενα η οποία κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή.

IMG 20250314 130603 IMG 20250314 143030

IMG 20250314 130752 IMG 20250314 142955ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

δανειστική βιβλιοθήκη

Για το παιδί της σύγχρονης κοινωνίας, όπου κυριαρχεί ο γραπτός λόγος είναι απολύτως απαραίτητη η απόκτηση της αναγνωστικής ικανότητας και κατανόησης ενός γραπτού κειμένου.

Για το λόγο αυτό, βασική θέση στο Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου έχει η δανειστική βιβλιοθήκη.

Σκοπός της δανειστικής βιβλιοθήκης είναι να αναπτύξουν τα παιδιά καλή σχέση με το βιβλίο.

Για να πετύχουμε το σκοπό αυτό, απαιτείται η στενή συνεργασία σχολείου-οικογένειας.

Είναι δηλαδή απαραίτητο κάποιο πρόσωπο της οικογένειας να ασχοληθεί με την ανάγνωση και το σχολιασμό του βιβλίου.

ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ
📍Τα παιδιά γίνονται περισσότερο υπεύθυνα
📍Απαλλάσσονται οι γονείς από τα έξοδα συνεχούς αγοράς βιβλίων, αφού όλοι έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται όσα βιβλία θέλουν.
📍Μοιράζονται αναγνωστικές εμπειρίες με τους γονείς, με τα αδερφάκια, τους παππούδες, με όσα οφέλη συνεπάγεται αυτό.
📍Ασχολούνται όσο χρόνο θέλουν με το βιβλίο, να το πιάσουν, να ξεχαστούν μαζί του, να ονειρευτούν, να το αγαπήσουν.
📍Μαθαίνουν να θεωρούν την ενασχόλησή τους με το βιβλίο ως ένα φυσικό τρόπο διάθεσης του προσωπικού τους χρόνου.
📍Η ανάγνωση ιστοριών σε παιδιά, από ενηλίκους του περιβάλλοντός τους, είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα που αναπτύσσει δεσμούς και επίσης προωθεί τα παιδιά στο βιβλίο και επηρεάζει τη μελλοντική τους πορεία ως μαθητές

 

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑΣ
♦️Κάθε Παρασκευή τα παιδιά επιλέγουν ένα βιβλίο το οποίο “διαβάζουν“ στο σπίτι με τη βοήθεια ενός ενήλικα και το επιστρέφουν τη Δευτέρα.
♦️Συνοδευτικά με το βιβλίο παίρνουν ένα φύλλο καταγραφής, το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν μετά την ανάγνωση του βιβλίου. Σε αυτό τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν μόνα τους, όπως μπορούν, τα στοιχεία που τους ζητούνται ή υπαγορεύουν σε ενήλικα αυτό που θέλουν και το αντιγράφουν.
♦️Επιστρέφοντας στην τάξη τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναδιηγηθούν την ιστορία που διάβασαν στους συμμαθητές τους και να εκφράσουν εντυπώσεις και συναισθήματα.
♦️Είναι ευνόητο ότι τα βιβλία πρέπει να επιστρέφονται σε καλή κατάσταση. Οι γονείς οφείλουν να προσέχουν να μη λερωθούν, να μη σχιστούν και να μη μουντζουρωθούν.

 

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΈΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
📍Πριν την ανάγνωση του βιβλίου, επεξεργαζόμαστε το εξώφυλλο, εντοπίζοντας τον τίτλο, τον συγγραφέα, τον εικονογράφο και τον εκδοτικό οίκο, διαδικασία με την οποία είναι εξοικειωμένα τα παιδιά από το σχολείο
📍Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης δείχνουμε με το δάχτυλο ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν τη φορά της γραφής (από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά)
📍Θέτουμε ερωτήσεις στα παιδιά σχετικές με την υπόθεση πριν την ανάγνωση (π.χ. για ποιο πράγμα νομίζεις ότι μιλάει η ιστορία;), κατά τη διάρκεια (π.χ. τι λες να γίνει μετά;) και μετά (π.χ. τι θα έκανες αν ήσουν στη θέση του …; τι τέλος θα έδινες;) κλπ έτσι ώστε να κρατάμε ζωντανό το ενδιαφέρον τους, να καλλιεργούμε την κριτική τους σκέψη αλλά και για να διαπιστώσουμε κατά πόσο το κατανόησαν.
📍Στο τέλος, μπορούμε να ζητήσουμε από το παιδί να αναδιηγηθεί με δικά του λόγια την ιστορία και να την αξιολογήσει (τι του άρεσε, τι δεν του άρεσε).

Messenger creation ACC509A8 EBAE 4CFD AC50 252846ECA945 IMG 20250314 192110 IMG 20250314 192147 IMG 20250314 192255 IMG 20250314 192204