Ο χαμένος πολύτιμος χρόνος μας!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο χρόνο είστε συνδεδεμένοι στα κοινωνικά δίκτυα (facebook κλπ), και αφοσιωμένοι στις αναζητήσεις και την πληθώρα πληροφοριών του internet οι οποίες στην τελική σας είναι εντελώς άχρηστες;

Έχετε διερωτηθεί αν αξίζει να καταναλώνετε τον πολύτιμο και ελάχιστο ελεύθερο χρόνο σας μπροστά στην άψυχη οθόνη του υπολογιστή, συνομιλώντας με τους δεκάδες ή και εκατοντάδες εικονικούς φίλους σας και κάνοντας αμέτρητα και τις περισσότερες φορές ανούσια και ανώφελα like;

Είναι άραγε όλος αυτός ο χρόνος που διαθέτετε μπροστά στον υπολογιστή σας σωστά διαχειρίσιμος και αξιοποιήσιμος;

Δυστυχώς στον σύγχρονο πολιτισμό μας, στην καθημερινή ρουτίνα, ο ελεύθερος χρόνος είναι ήδη μειωμένος από τις αυξημένες υποχρεώσεις και τα κοινωνικά δίκτυα έρχονται να τον μηδενίσουν. Πόσες φορές δεν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να απορροφάται από τον υπολογιστή, κάτι σα να σας καταπίνει, και να αφήνετε να περιμένουν όλα όσα έχετε ιεραρχήσει … για μετά. Πόσες φορές δεν σπρώξατε για πιο ύστερα τις προτεραιότητές σας, όπως το διάβασμα, μια αθλητική δραστηριότητα, τη συνάντηση με έναν φίλο, να πάτε μια βόλτα, να κάνετε μια εργασία και άλλα πολλά; Και όταν σηκώσατε το κεφάλι, τελικά, από την άψυχη οθόνη, πόσες φορές σας πλημμύρισαν τα συναισθήματα και οι σκέψεις της αναβολής, πόσες φορές δε νιώσατε ενοχή, αλλά το κρύψατε;

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής καλώς ή κακώς μπήκε στη ζωή μας και ως μηχάνημα δεν μπορώ να πω ότι έχει κάτι κακό. Από εκεί και πέρα το θέμα είναι πως τον μεταχειρίζεται κανείς, διότι είναι ένα εργαλείο και όπως όλα τα εργαλεία πρέπει να τον χρησιμοποιείτε σωστά. Για παράδειγμα:

  • Μπορεί να γίνει άνετα ένα βοηθητικό μέσο μάθησης, αν το χρησιμοποιείτε σωστά … δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το δάσκαλο.
  • Μπορεί επίσης να σας ψυχαγωγήσει … δεν επιτρέπεται όμως να σας κλέβει όλο τον ελεύθερο χρόνο σας.
  • Μπορεί να γίνει μια εγκυκλοπαίδεια, ένα εργαλείο αναζήτησης … αλλά προσέξτε μην σας πνίξουν οι πληροφορίες και φυσικά να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι οι πληροφορίες που αντλείτε μέσω internet δεν είναι πάντα αξιόπιστες.
  • Μπορεί να γίνει ένα μέσο επικοινωνίας … πρέπει όμως να το χρησιμοποιείτε με φειδώ.
  • Μπορεί να τον χρησιμοποιήσετε απλά ως εργαλείο (π.χ. να δείτε, επεξεργαστείτε και εκτυπώσετε τις φωτογραφίες σας).

Τι γίνεται όμως όταν ο ηλεκτρονικός υπολογιστής σας έχει καταπιεί, όταν μέσα στο μυαλό σας είναι μόνο αυτός, όταν περιφέρεστε στα κοινωνικά δίκτυα ψάχνοντας για εικονικούς φίλους, όταν περνάτε αμέτρητες ώρας μπροστά στην οθόνη χαζολογώντας, όταν παίζετε με πάθος τα βίαια games, όταν φλυαρείτε για το τίποτα, όταν περιμένετε με αγωνία την απάντηση από τον εικονικό φίλο σας στο chat, όταν δείχνετε έναν άλλο εαυτό από αυτό που είσαστε πίσω από την ανωνυμία που νομίζετε ότι σας δίνει το ψευδώνυμο, όταν τσακώνεστε με περίσσια ευκολία αφού δεν υπάρχει η άμεση επαφή με τον εικονικό φίλο σας, όταν διαβάζετε – παρασυρμένοι – πληροφορίες που στην πραγματικότητα δεν σας ενδιαφέρουν και δεν σας αφορούν, όταν … όταν … όταν …

… απλά …

χάνετε τον πολύτιμο χρόνο σας

… έναν χρόνο που μπορεί να τον κλέβετε από τις υποχρεώσεις σας ή από τον ελεύθερο χρόνο σας, τον οποίο μπορείτε να τον διευθετήσετε εποικοδομητικά για την πνευματική και σωματική ανάπτυξή σας, με κάποιες από τις παρακάτω υγιείς δραστηριότητες:

  • να συναντηθείτε με τους φίλους σας ανταλλάσσοντας απόψεις και διασκεδάζοντας (άμεσες διαπροσωπικές σχέσεις)
  • να ασχοληθείτε με μια αθλητική δραστηριότητα
  • να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική
  • να διαβάσετε ένα καλό βιβλίο
  • να περάσετε λίγο χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα
  • να πάτε μια βόλτα στη φύση
  • να διαβάσετε καλύτερα τα μαθήματά σας
  • να ζωγραφίσετε – δραστηριότητα που καλλιεργεί τη δημιουργία και εξάπτει την φαντασία
  • να παίξετε επιτραπέζια, να ασχοληθείτε με κατασκευές και παζλ – πράγματα που αυξάνουν την ευφυΐα σας και προκαλούν ευφορία
  • να ασχοληθείτε με την εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου
  • γενικά να επιλέξετε χόμπι που εξασκούν κινητικές, πνευματικές και ψυχικές ικανότητες

Οπότε σκεφτείτε προς όφελός σας και ξεκολλήστε από τον υπολογιστή που σας κλέβει τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο σας. Αποδράστε από την εικονική πραγματικότητα και ζήστε φυσικά τη ζωή σας. Ασχοληθείτε με τους υπαρκτούς φίλους σας. Κάντε κάτι θετικό για τον εαυτό σας, κάτι χρήσιμο για την σωματική, πνευματική και κοινωνική σας ανάπτυξη.

Κατά το πλείστον, από τα κοινωνικά δίκτυα (facebook κλπ) το μόνο που κερδίζετε είναι κενότητα, αφού οι περισσότερες συζητήσεις δεν έχουν να σας δώσουν κάτι ουσιαστικό για την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδό σας.

Πρέπει να είσαι πολύ αργόσχολος, να μην έχεις άλλες πιο υγιείς προτεραιότητες, για να καταναλώνεις τον πολύτιμο χρόνο σου στο facebook και τα chat. Αν κοιτάξεις γύρω σου, την ώρα που συνομιλείς με τους δεκάδες φίλους σου, θα δεις ότι είσαι μόνος σου. Τότε ίσως καταλάβεις ότι δεν μπορείς να αισθανθείς τον συνομιλητή σου, δεν μπορείς να ακούσεις την χροιά της φωνής του, ούτε να δεις τη γκριμάτσα του προσώπου, για να καταλάβεις αν σου μιλάει με χιούμορ ή σοβαρολογεί. Δεν μπορείς να δεις τις χειρονομίες του, την κίνησή του, τα μάτια του. Βλέπεις μόνο ψυχρά και πιθανόν αδιάφορα γράμματα να σχηματίζουν λέξεις, που κάποιες φορές δεν είναι καν στα ελληνικά αλλά στα λατινικά (greeklish) και απλά προσπαθείς να μαντεύσεις τι σου λέει, χάνοντας τη ζεστασιά της άμεσης επαφής … με αποτέλεσμα να έχεις την ψευδαίσθηση ότι επικοινωνείς.

Συμπέρασμα: Διευθετήστε τον χρόνο που θα αφιερώσετε στον υπολογιστή σας, σωστά. Δείτε τον ως εργαλείο και εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητές του. Μη τον αφήσετε να σας εκμεταλλευτεί αυτός. Στο χέρι σας είναι να τον εξουσιάζεται και όχι να σας εξουσιάζει. Μη του δώσετε τη δυνατότητα να αρπάξει τις πολύτιμες στιγμές σας … στιγμές που πιστέψτε με … δεν γυρίζουν πίσω._

1 σχόλιο

  1. Από δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής …
    Facebook: Είναι σίγουρα το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, ο αδιαμφισβήτητος «βασιλιάς» του χώρου- ωστόσο, όπως φαίνεται, έχουν αρχίσει να αυξάνονται αυτοί που κάποια στιγμή, «μπουχτίζουν» από το…πολύ Facebook, και επιλέγουν να το εγκαταλείψουν, για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
    Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Pew Research Center, η οποία διεξήχθη το Δεκέμβριο, το 61% των χρηστών του Facebook παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν επιλέξει να «πάρουν άδεια» από το Facebook, απέχοντας από το κοινωνικό δίκτυο για χρονικά διαστήματα που θα μπορούσαν να φτάνουν μέχρι και αρκετές εβδομάδες.
    Οι κύριοι λόγοι για αποχές τέτοιου είδους φαίνεται πως είναι η έλλειψη χρόνου για να αφιερώσουν στη διαχείριση των προφίλ τους, μία γενικότερη μείωση του ενδιαφέροντός τους για το site, καθώς και η ευρύτερη αντίληψη πως το Facebook, εν τέλει, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία απλή, αλλά παρόλα αυτά μεγάλη, σπατάλη χρόνου.
    Ένα 4% των χρηστών που ερωτήθηκαν έκαναν λόγο για αποχώρηση λόγω ανησυχιών περί προσωπικών δεδομένων και θεμάτων ασφαλείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση