Ασβέστιο … ένα μέταλλο που είναι εντελώς απαραίτητο για την υγεία μας και αποτελεί το 1,5 με 2% του σωματικού μας βάρους.
Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη:
- Βρέφη: 360-540 mg
- Παιδιά και Έφηβοι: 1200 – 1500 mg
- Ενήλικες: 1000 – 1200 mg
- Έγκυες/θηλάζουσες: 1400-1600 mg
- Αθλητές: 1600 – 2000 mg
ΤΡΟΦΗ |
mg/100g |
ΤΡΟΦΗ |
mg/100g |
ΤΡΟΦΗ |
mg/100g |
Αμύγδαλα | 234 | Ελιές | 70 | Σπανάκι | 93 |
Αντίδια | 81 | Καρύδια | 99 | Σταφίδες | 62 |
Αυγό βραστό ή ωμό | 54 | Κρέμα με γάλα | 108 | Στραγάλια | 150 |
Αφρόγαλα υγρό | 121 | Κρεμμύδια ξερά | 166 | Στρείδια | 94 |
Αφρόγαλα σκόνη | 1248 | Λάχανα | 230 | Σύκα ξερά | 126 |
Βρούβες | 138 | Λεπτοκάρυδο | 209 | Τυράκια τυποποιημένα | 700 |
Βρώμη ξερή | 70 | Μαϊντανός | 203 | Τυρί Βίτσερις | 925 |
Γάλα αγελάδας | 118 | Μπάμιες | 92 | Τυρί γραβιέρα | 1099 |
Γάλα κατσίκας | 129 | Μπρόκολα | 88 | Τυρί κασέρι | 750 |
Γάλα μητρικό | 33 | Μύδια | 88 | Τυρί παρμεζάνα | 1150 |
Γάλα σακχαρούχο | 262 | Μυζήθρα | 92 | Τυρί ροκφόρ | 235 |
Γάλα εβαπορέ | 252 | Παξιμάδι | 121 | Τυρί ολλανδικό | 803 |
Γάλα σκόνη πλήρες | 909 | Ρεβίθια ξερά | 150 | Τυρί Φέτα | 105 |
Γάλα αποβουτυρωμένο | 130 | Σαρδέλες | 360 | Φασόλια μαγειρεμένα | 50 |
Γάλα σοκολατούχο πλήρες | 111 | Σόγια ωμή | 226 | Φυστίκια αράπικα | 131 |
Γαρίδες | 63 | Σόγια μαγειρεμένη | 73 | Χουρμάδες | 59 |
Γιαούρτι πλήρες | 150 | Σοκολάτα ξερή μαύρη | 228 | Ψωμί άσπρο | 70 |
Γιαούρτι άπαχο | 160 | Σουσάμι | 1160 | Ψωμί πιτυρούχο | 99 |
Το ασβέστιο ως θρεπτικό συστατικό:
Μελέτες έχουν δείξει ότι μια τροφή πλούσια σε ασβέστιο δεν δυναμώνει μόνο τα οστά και τα δόντια, αλλά δρα ενάντια στην οστεοπόρωση, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο, ελέγχει την πίεση (προστατεύσει από την υψηλή αρτηριακή πίεση), ηρεμεί τα νεύρα και είναι αποτελεσματικό όπλο κατά της κακής χοληστερόλης. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης ότι το ασβέστιο βοηθά στην καύση του λίπους. Επίσης το ασβέστιο είναι αποτελεσματικό όπλο κατά της κακής χοληστερόλης. Αν η διατροφή μας γίνει πλούσια σε ασβέστιο, δηλαδή 2200 mg ημερησίως, η μέση ολική χοληστερόλη μπορεί να μειωθεί κατά 6% περίπου.
Επιγραμματικά το ασβέστιο:
- Έχει δομικό ρόλο … συμβάλλει μαζί με το φωσφόρο στην οστεοποίηση (δημιουργεί, ενισχύει, συντηρεί τα οστά).
- Βοηθάει στην πήξη του αίματος … είναι απαραίτητη η παρουσία του για τη μετατροπή της προθρομβίνης σε θρομβίνη.
- Είναι σημαντικό για τη σύσπαση των μυών
- Ελαττώνει την νευρομυϊκή διεγερσιμότητας
- Διατήρηση της συσταλτικότητας του καρδιακού μυός
- Είναι απαραίτητο για την παραγωγή ορμονών
- Είναι απαραίτητο για τη δράση και έκκριση ορμονών
- Είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της λειτουργικότητας της κυτταρικής μεμβράνης
- Ενεργοποιεί διάφορα ένζυμα του οργανισμού
Τι επηρεάζει την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό (εχθροί ασβεστίου):
- Η έλλειψη άσκησης
- Η καφεΐνη
- Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών
- Το αυξημένο κορεσμένο λίπος
- Οι άπεπτες φυτικές ίνες
- Το αλκοόλ
- Η λακτόζη
- Το χαμηλό pH
- Το μαγνήσιο
- Το κάλιο
- Ο φώσφορος
- Το φυτικό οξύ (συνήθως βρίσκεται στους σπόρους)
- Το οξαλικό οξύ (βρίσκεται και στην σοκολάτα)
- Το άγχος
… γι’ αυτό καφές, σοκολάτα, τρόφιμα ολικής άλεσης και το αλκοόλ δεν πρέπει να λαμβάνονται στο ίδιο γεύμα με τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου. Η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, καφεΐνης και αλκοόλ αυξάνουν την νεφρική απέκκριση του ασβεστίου. Οι συνδυασμοί αυτοί δεν είναι επικίνδυνοι για την υγεία, απλά δεν αφήνουν το ασβέστιο να απορροφηθεί επαρκώς. Αν κάποιος δεν μπορεί να αποφύγει τους παραπάνω συνδυασμούς μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ασβεστίου στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική πρόσληψη αλατιού, γιατί εκτός από υπέρταση, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια ασβεστίου από τον οργανισμό. Τέλος, καλό να είναι να αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με 0% λίπος, διότι τα εν λόγω προϊόντα δεν περιέχουν βιταμίνη D που είναι υπεύθυνη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και βρίσκεται στο λίπος που έχει αφαιρεθεί. Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν γαλακτοκομικά με όλα τα λιπαρά (πλήρες).
Τι εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό:
- Ο υποπαραθυρεοειδισμός
- Η έλλειψη βιταμίνης D
- Η έλλειψη μαγνησίου
- Η παγκρεατίτιδα
- Η νεφρική ανεπάρκεια
- Η αύξηση ηλικίας
- Η πρόσληψη κορτικοστεροειδών
- Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων όπως στην κλιμακτήριο
Ανεπάρκεια ασβεστίου: Η ανεπάρκεια του ασβεστίου στην παιδική ηλικία παρεμποδίζει την ανάπτυξη, μειώνει την οστική μάζα και αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη οστεοπενίας και οστεοπόρωσης στην ενήλικη ζωή.
Συμπτώματα έλλειψης ασβεστίου: Τα συμπτώματα εκείνα που υποδηλώνουν την έλλειψη ασβεστίου από τον οργανισμό είναι οι μυϊκοί σπασμοί, η αϋπνία και η νευρικότητα. Αν ένα άτομο είναι αλλεγικό, η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του.
Είναι προτιμότερο να παίρνουμε το καθημερινό ασβέστιο που χρειαζόμαστε από τη διατροφή μας και να μην καταφεύγουμε σε φαρμακευτικά σκευάσματα ή συμπληρώματα παρά μόνο σε ιδιάζουσες περιπτώσεις.
Πρόσφατα σχόλια