Σώσε την ανθρωπότητα … αν θες !!!

… ή κάνε την ερείπια!

Ναι πολύ καλά διαβάσατε, μην τρίβετε τα μάτια σας, είναι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι που παροτρύνει το παιδί να γίνει ακόμα και ο “κακός”.

Αυτήν την ανεπίτρεπτη διαφήμιση διάβασα έκπληκτος στο εσωτερικό της πρώτης σελίδας περιοδικού που επιτηδεύεται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έμεινα ενεός.

Έχει περάσει ανεπιστρεπτί δυστυχώς η εποχή που τα παιδιά έπαιζαν ανέμελα στους δρόμους. Καλώς ή κακώς το ηλεκτρονικό παιχνίδι μπήκε στη ζωή μας και από το κιναισθητικό ηλ.παιχνίδι (π.χ.  pac man, tetris) φτάσαμε στα παιχνίδια βίας (δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα, γιατί) στα οποία είμαι αντίθετος κατηγορηματικά, αλλά τουλάχιστον ο ήρωας ήταν «ο καλός» και πολεμούσε «το κακό» … ενώ αυτό το αισχρό παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να υποκριθεί ακόμα και τον ρόλο του «κακού».

Μέσα από αυτό το παιχνίδι το παιδί διδάσκεται ότι δεν έχει διαφορά αν θα είσαι  ο καλός ή ο κακός, εσύ διαλέγεις και στην τελική έχει την ίδια αξία αφού και στις δύο περιπτώσεις παίρνεις πόντους.

Λέει «σώσε την (ανθρωπότητα) από το κακό … ή κάνε την ερείπια», και φαντάζομαι ότι για να την σώσεις πρέπει να είναι πολύ δύσκολο στο παιχνίδι ενώ για να την καταστρέψεις πιο εύκολο. «Έχεις τη δύναμη να γίνεις ήρωας» λέει και μετά βάζει τελεία, θέτοντάς  σου τον προβληματισμό «αλλά θα σώσεις τον κόσμο … ή θα τον καταστρέψεις;» και παρατηρώντας καλύτερα βλέπουμε ότι λείπει μια κόμμα από το “αλλά”, μία κόμμα που θα εξάλειπτε την ειρωνεία από την πρόταση. Επίσης το ότι το χείριστο (ή θα τον καταστρέψεις) είναι στο τέλος της πρότασης υποδηλώνει την ενέργεια που σε κατευθύνει να κάνεις η διαφήμιση … θα ήταν εντελώς διαφορετικό αν έλεγε «αλλά, θα καταστρέψεις τον κόσμο … ή θα τον σώσεις;»

Τελειώνοντας την περίληψη λέει «το παιχνίδι είναι μόνο η αρχή» … και συμπληρώνοντας μπορώ να γράψω «… για να πάψουν η αρετή και οι αξίες».

Ο τίτλος του παιχνιδιού “inFAMOUS” και αυτός πονηρός και με ακρίβεια δοσμένος για αλλοτρίωση αξιών, αφού σου λέει ότι αν θέλεις να γίνεις διάσημος, μπορείς ακόμα και να καταστρέφεις.

Τέλος κάτω από τον τίτλο του παιχνιδιού βλέπουμε την τραγελαφική πρόταση «το να είσαι ήρωας είναι προαιρετικό» … είναι προαιρετικό δηλαδή για τους κατασκευαστές και διαφημιστές του παιχνιδιού αν το παιδί πάρει από αυτό μια αξία, αντιθέτως μπορεί να γίνει ο «κακός» που θα καταστρέψει τα πάντα, ταυτίζοντας τον ήρωα με τον κακοποιό.

Συμπέρασμα:

Είναι ένα παιχνίδι το οποίο δρα στο υποσυνείδητο των παιδιών, αποπροσανατολίζοντάς τα από τον αληθινό σκοπό του ανθρώπου, οδηγώντας τα σε ευτελείς, άθλιες και επισφαλείς πράξεις, τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους συνανθρώπους τους.

Απαίτηση:

Ίδρυση επιτροπής αξιολόγησης από παιδαγωγούς και όχι από επιχειρηματίες, η οποία να ελέγχει την ποιότητα του περιεχομένου του εκάστοτε παιχνιδιού και να αποφασίζει για την κυκλοφορία του ή όχι.


Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση