Παρακάτω θα αναφέρω επιγραμματικά κάποιες έρευνες που έγιναν στο εξωτερικό, σχετικά με τα αν είναι επιβλαβής ή όχι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που χρησιμοποιεί η κινητή τηλεφωνία.
Υπάρχει όμως μια σύγχυση μεταξύ ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και ραδιενέργειας που πρέπει να λυθεί τώρα. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που χρησιμοποιεί η κινητή τηλεφωνία είναι μη ιοντίζουσα ακτινοβολία χαμηλής συχνότητας και δεν έχει καμία σχέση με τη ραδιενέργεια. Η ταύτιση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας της κινητής τηλεφωνίας με τη ραδιενέργεια είναι ατυχής και οφείλεται πιθανότατα σε λανθασμένη μετάφραση του όρου “radiation”. Η ακριβής σημασία του όρου είναι ακτινοβολία και όχι ραδιενέργεια, όπως είχε μεταφραστεί αρχικά από λάθος, από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η μη ιοντίζουσα ακτινοβολία χαμηλής συχνότητας δεν επιφέρει αλλοιώσεις σε βιολογικούς ιστούς όταν τηρούνται τα όρια ασφαλείας … λένε κάποιοι ειδικοί και το υιοθετούν οι εταιρίες κατασκευής και πώλησης κινητών τηλεφώνων.
Κατά πόσον όμως «δεν επιφέρει αλλοιώσεις σε βιολογικούς ιστούς όταν τηρούνται τα όρια ασφαλείας»;
Οι επιστημονικές έρευνες που έχουν παρουσιαστεί από το 2000 και μετά είναι … ελάχιστα καθησυχαστικές.
- Πρώτη ήταν η έρευνα του φημισμένου Βρετανού βιοχημικού Γουίλιαμ Στιούαρντ (Sir William Steward), το 2000, που έλεγε ότι η υγεία των μακροχρόνιων χρηστών κινητών τηλεφώνων απειλείται και κατήγγειλε τους παρόχους κινητών για το πλασάρισμά τους στα παιδιά ως «σχολικά αξεσουάρ».
- Ακολούθησε την ίδια χρονιά η έρευνα της Γερμανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, η οποία προειδοποιούσε τους γονείς για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στην υγεία των παιδιών τους.
- Το 2001 ο επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας από Ακτινοβολία Βόλφραμ Κόνιγκ (Wolfram Κönig) προσδιόρισε ως ελάχιστο ηλικιακό όριο χρήσης κινητών τα 16 χρόνια!!!!
- Έπειτα ήλθε η έρευνα της Δανέζας καθηγήτριας Ιατρικής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Αάρχους, Σιανέτ Κουί (Sianette Kwee), η οποία βρήκε ότι τα κύτταρα των εμβρύων μεταλλάσσονται υπό την επήρεια τόσο των γραμμών υψηλής τάσης της ΔΕΗ όσο και των κινητών τηλεφώνων.
- Ο καθηγητής Γκέρχαρντ Χάιλαντ (Gerhard Hyland) του βρετανικού Πανεπιστημίου του Γουόργουικ εντόπισε φαινόμενα συντονισμού στον εγκέφαλο των παιδιών-χρηστών (δηλαδή, συσσώρευση προσλαμβάνουσας ενέργειας χωρίς διαφυγή).παρεμβαίνουν στην εγκεφαλική λειτουργία. Κατά τον Χάιλαντ, οι παλμοί συχνοτήτων των 8,34 και 2 Hz των κινητών τεχνολογίας GSM βρίσκονται στο φάσμα των εγκεφαλικών κυμάτων και παρεμβαίνουν στην εγκεφαλική λειτουργία. Ιδιαίτερα επιβλαβείς είναι για τα παιδιά κάτω των 12 ετών!
- Το 2001 μια έρευνα Ισπανών επιστημόνων κατέδειξε ότι δύο λεπτά ομιλίας σε κινητό τηλέφωνο αρκούν για να αλλοιώσουν την εγκεφαλική λειτουργία ως και μία ώρα μετά, οδηγώντας σε πονοκεφάλους, άγχος, παράλογη συμπεριφορά και ψυχολογικά προβλήματα.
- Ο καθηγητής Λάιφ Σάλφορντ του σουηδικού πανεπιστημίου Lund προχώρησε στην απόδειξη ότι η ακτινοβολία των κινητών αλλάζει τη συμπεριφορά του αίματος στην περιοχή που τη δέχεται και, μετά τα δύο λεπτά, επιτρέπει μια τοξική διείσδυση στον εγκέφαλο. Οι τοξίνες αυτές παράγονται ως αντίδραση του οργανισμού μας στη διαταραχή των λειτουργιών του από το εξωτερικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Τραγική επαλήθευση αυτών των συμπερασμάτων ήταν η πάθηση της ΓΓ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ (Gro Harlem Brundtland), πρώην πρωθυπουργού της Νορβηγίας, στην οποία πλέον απαγορεύεται κάθε επαφή με κινητά και υπολογιστές χωρίς ασπίδα προστασίας!
Πηγή: Εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» … επιμέλεια Τάσος Καφαντάρης
Πρόσφατα σχόλια