Ο Πλάτων γνώριζε για την Αμερική!

Αν ρωτήσουμε τους μαθητές, αλλά και τους ενήλικες – ποιος ανακάλυψε την Αμερική; – η απάντηση που θα πάρουμε είναι κατά 99% … ο Χριστόφορος Κολόμβος το 1492μ.Χ.

Στην πραγματικότητα ο ίδιος ποτέ δεν έφτασε στην ενδοχώρα της ηπείρου, αλλά σε νησιά διάσπαρτα κοντά σε αυτή. Ο Αμέριγκο Βεσπούτσι έφτασε στην ενδοχώρα και έκανε διερευνητικά ταξίδια κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Νότιας Αμερικής και πείστηκε ότι είχε ανακαλύψει μια νέα ήπειρο, αφού μέχρι τότε πίστευαν ότι ταξίδευαν προς την ανατολική Ασία. Ο Κολόμβος όμως συχνά πιστώνεται με την ανακάλυψη της Αμερικής, καθώς το ταξίδι του σημείωσε την έναρξη ενός βίαιου αποικισμού της Νέας Γης, όπως αποκαλούνταν εναλλακτικά η αμερικανική ήπειρος.

Αλλά 500 χρόνια πριν από αυτούς είχαν πάει οι Βίκινγκ:

Το 986μ.Χ. οι Νορβηγοί Βίκινγκ φθάνουν στην Αμερική. Ο Μπγιάρνι Χεργιόλφσον είχε ξεκινήσει για τη Γροιλανδία, αλλά ισχυροί ΒΑ άνεμοι τον έβγαλαν από την ρότα του και τον κατηύθυναν προς τον Καναδά! Όταν ο Χεργιόλφσον βλέπει τις ακτές, καταλαβαίνει το λάθος και ανακρούει πρύμναν, χάνοντας την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος που θα πατούσε σε αμερικανικό έδαφος. Ακούγοντας την ιστορία, ο Λέιφ Έρικσον (γιος του Έρικ του Ερυθρού) οργανώνει εξερευνητική αποστολή και πράγματι πατά τα νέα εδάφη γύρω στο 1000. Βλέποντας τα άγρια αμπέλια θυμάται τις αμπελοκαλλιέργειες που είχε δει στη Γαλλία, για αυτό και ονομάζει την άγνωστη χώρα Βίνλαντ (Γη του Οίνου). Πιστεύεται πως ο Λέιφ προσπάθησε να εποικίσει τη Βίνλαντ – σε αυτό συνηγορούν τα ερείπια οικισμού που βρήκαν οι αρχαιολόγοι στον Κόλπο των Λιβαδιών (L’Anse aux Meadows) στο νησί Νέα Γη. Οι Βίκινγκς γρήγορα εγκατέλειψαν τη Βίνλαντ, και τη Γροιλανδία γύρω στα 1500μ.Χ. … δηλαδή την εποχή που άρχισαν να πατούν την Αμερική οι υπόλοιποι ευρωπαίοι.

Έλα όμως που οι αρχαίοι προγονοί μας γνώριζαν για την ύπαρξη της Αμερικής τουλάχιστον 2000 έτη πριν ο Κολόμβος πατήσει σε αυτήν. Το ερώτημα είναι: «γιατί δεν έχουν αυτή την γνώση τα παιδιά μας;» Διότι δυστυχώς αναλίσκουμε τις γνώσεις που δίνουμε στους μαθητές μας σε αρκετά ανούσια πράγματα, και γνώσεις που πρέπει να έχουν, άθελα, αλλά και μεθοδικά κάποιες φορές, τις παρορούμε.

Παρακάτω δίνω κείμενο – μετάφραση από τον Τιμαίο που αποδεικνύει ότι ο Πλάτωνας και οι σύγχρονοί του γνώριζαν την Αμερική:

Πλάτων – Τιμαίος

Κείμενο:

24e – Τότε γάρ πορεύσιμον ήν τό έκεί πέλαγος˙ νήσους γάρ πρό τού στόματος είχεν ό καλείτε, ώς φάτε, ύμείς Ήρακλέους στήλας, ή δέ νήσος άμα Λιβύης ήν καί Άσίας μείζων, έξ ής έπιβατόν έπί τας άλλας νήσους τοις τότε εγίγνετο πορευομένοις, εκ δε των νήσων επί τήν καταντικρύ πάσαν ήπειρον τήν περί τόν άληθινόν έκείνον πόντον.

25a – Τάδε μέν γάρ, όσα έντός τού στόματος ού λέγομεν, φαίνεται λιμήν στενόν τίνα έχων είσπλουν˙ έκείνο δέ πέλαγος όντως ή τε περιέχουσα αύτό γή παντελώς άληθώς όρθότατ’ άν λέγοιτο ήπειρος. Εν δε δη τη Ατλαντίδι …

Μετάφραση:

24e – Πραγματικά, τότε μπορούσε κάποιος να διασχίσει εκείνη τη θάλασσα1, γιατί στην είσοδό της, που εσείς ονομάζετε Ηράκλειες στήλες2, υπήρχε νησί το οποίο ήταν μεγαλύτερο από τη Λιβύη3 και την Ασία μαζί. Απ’ αυτό το νησί4 μπορούσε κανείς εκείνη την εποχή να περάσει στα άλλα νησιά5 και στη συνέχεια στην απέναντι ήπειρο6, η οποία βρισκόταν γύρω από εκείνο τον αληθινό ωκεανό1.

25a – Το μέρος που βρίσκεται μέσα από τον πορθμό, για τον οποίο μιλάμε, μοιάζει σαν λιμάνι με στενή είσοδο7, ενώ πέρα από το στόμιο βρίσκεται ένας αληθινός ωκεανός1, και η ξηρά που τον περιβάλει είναι πραγματική ήπειρος6. Σε αυτό λοιπόν το νησί, την Ατλαντίδα …

Σχόλια:

  1. Ατλαντικό ωκεανό
  2. το σημερινό Γιβραλτάρ
  3. Λιβύη ονόμαζαν στην αρχαιότητα την Αφρική
  4. Ατλαντίδα
  5. μάλλον μιλάει για Αντίλλες, Μπαχάμες
  6. Αμερική
  7. περιγραφή της εισόδου της Ατλαντίδας

Συμπέρασμα:

Βλέπουμε έκπληκτοι τον Πλάτωνα, να μας δίνει στοιχεία για το τι υπήρχε έξω από την μεσόγειο, πέρα από το Γιβραλτάρ και να μας μιλάει για την απέναντι ήπειρο, την Αμερική. Υπήρχε, λέει, νησί (και αναφέρετε στην Ατλαντίδα) το οποίο ήταν πολύ μεγάλο, από το οποίο νησί μπορούσε κάποιος να περάσει στα άλλα νησιά (πιθανόν μιλάει για τις Αντίλλες και Μπαχάμες) … και από εκεί στην «απέναντι ήπειρο». Παρακάτω αναφέρει ξανά την Αμερική ως «πραγματική ήπειρο» που περιβάλει τον Ατλαντικό ωκεανό. Καταπληκτικό, φοβερό … αλλά ακόμα πιο φοβερό, με την αρνητική έννοια, είναι ότι αυτό δεν το γνωρίζουν τα παιδιά μας.

Βιβλιογραφία: Κείμενο – μετάφραση από: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία «Οι Έλληνης» – Πλάτων – Τιμαίος-Κριτίας – Εκδόσεις: Κάκτος

Gavin Menzies: Μινωίτες ανακάλυψαν την Αμερική
Ο Βρετανός συγγραφέας και αντιπλοίαρχος Γκάβιν Μένζις (Gavin Menzies) υποστηρίζει σε υπό έκδοση βιβλίο (που ήδη συναντά αντιρρήσεις) ότι: «Οι Μινωίτες ανακάλυψαν την Αμερική 3.700 χρόνια πριν από τον Κολόμβο».
Λύση σε ένα από τα «μεγαλύτερα μυστήρια» της αρχαιολογίας έρχεται να δώσει το υπό έκδοση βιβλίο του Γκάβιν Μένζις (Gavin Menzies), ο οποίος υποστηρίζει ότι οι Μινωίτες ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να διασχίσουν τον Ατλαντικό και να πατήσουν το πόδι τους στην Αμερική, 3.700 χρόνια πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο.  «Μπορούμε να κάνουμε ακριβείς εκτιμήσεις όσον αφορά το μήκος, το πλάτος και το βύθισμα των σκαφών και ως εκ τούτου να υπολογίσουμε την ποντοπόρο ικανότητά τους», εξηγεί στη «Wall Street Journal» ο συγγραφέας. «Τα σκάφη θα μπορούσαν να πλεύσουν με τον αέρα καθώς και με χαμηλότερο πανί σε περίπτωση θύελλας», είναι το πρώτο επιχείρημα του συγγραφέα. Και βασίζεται τόσο στις απεικονίσεις πλοίων σε μινωικές τοιχογραφίες όσο και στα ελάχιστα υπολείμματα του ναυαγίου του Uluburun που ανακαλύφθηκε το 1982 στη Μικρά Ασία και χρονολογείται με ακρίβεια στο 1305 π.Χ.- σώθηκε τμήμα από το σκαρί και το φορτίο περιείχε στοιχεία από εννέα διαφορετικούς πολιτισμούς της εποχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση