Ερευνητικό πρόγραμμα σε ακριβές ομοίωμα ανθρώπινου κεφαλιού.

Συνέντευξη της κυρίας Νάντιας Νικήτα, καθηγήτριας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΙΚΗΤΑ

Καθηγήτρια στο

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και

Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Απόφοιτος του Πολυτεχνείου και

της Ιατρικής, συνδυάζει γνώσεις

σε δύο κρίσιμα πεδία.

«Η μελέτη των μέχρι σήμερα διαθέσιμων θεωρητικών και πειραματικών αποτελεσμάτων δείχνει ότι η εναποτιθέμενη Ισχύς σε ευαίσθητους ιστούς του κεφαλιού είναι πολύ κοντά ή μπορεί και να υπερβαίνει τα όρια που θέτουν διεθνείς οργανισμοί»

Τελικά πόσο επικίνδυνη είναι n χρήση του κινητού τηλεφώνου;

Η χρήση του κινητού έχει χαρακτηρισθεί ως το μεγαλύτερο ανθρώπινο πείραμα. Ξαφνικά, πάρα πολλοί άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο, χωρίς κανείς να γνωρίζει τις ακριβείς επιπτώσεις. Τα τελευταία χρόνια βέβαια γίνονται πολλές έρευνες παγκοσμίως. Το Εργαστήριο Βιοϊατρικών Προσομοιώσεων και Απεικονιστικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συμμετείχε σε ένα πολυετές ερευνητικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με ιδρύματα από άλλες έξι χώρες. Δουλέψαμε στο εργαστήριο, διεξάγοντας μετρήσεις σε ένα ακριβές ομοίωμα ανθρώπινου κεφαλιού, σε συνδυασμό με λεπτομερείς υπολογισμούς σε τρισδιάστατα μοντέλα προσομοίωσης σε υπολογιστή. Το συμπέρασμά μας είναι ότι η απορρόφηση ισχύος στο εσωτερικό του εγκεφάλου ήταν πολύ κοντά στα όρια ή και πάνω από τα όρια κατά τη χρήση κινητών τηλεφώνων σημερινής τεχνολογίας! Αυτό αν θέλετε είναι ένα γενικό συμπέρασμα. Η μελέτη των μέχρι σήμερα διαθέσιμων θεωρητικών και πειραματικών αποτελεσμάτων για φορητές τηλεφωνικές συσκευές δείχνει ότι η εναποτιθέμενη ισχύς σε ευαίσθητους ιστούς του κεφαλιού, κατά τη χρήση του φορητού (κινητού) τηλεφώνου, μπορεί να υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας για την απορροφούμενη από τους βιολογικούς ιστούς ισχύ.

Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά;

Βεβαίως! Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βρετανία η Έκθεση Στιούαρτ η οποία ζητάει να αποθαρρύνεται η χρήση κινητών σε παιδιά κάτω των 8 – 10 ετών. Το παιδικό κεφάλι έχει τελείως διαφορετικές ιδιότητες από αυτό των ενηλίκων, που το καθιστούν πιο ευάλωτο. Οι ιστοί, το μέγεθος του κεφαλιού, το πάχος του κρανίου (που δεν θωρακίζει τον εγκέφαλο τόσο αποτελεσματικά όσο στον ενήλικα), οι διαφορετικές ηλεκτρικές ιδιότητες. Το γεγονός ότι έχουν μικρότερο κεφάλι μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες μεγαλύτερης απορρόφησης ισχύος. Φυσικά, για λόγους δεοντολογίας, δεν υπάρχουν έρευνες σε παιδιά. Αλλά το καλύτερο είναι να αποφεύγεται τελείως n χρήση στnν παιδική ηλικία, και να είναι πολύ προσεκτική και περιορισμένη και στnν εφηβική ηλικία.

Υπάρχουν κάποιες συσκευές ασφαλέστερες από τις άλλες;

Όλα τα σύγχρονα κινητά εκπέμπουν μικρότερη ακτινοβολία. Αλλά δεν εκπέμπουν όλα τα κινητά το ίδιο. Γι’ αυτό πιστεύω ότι όλες οι συσκευές πρέπει να συνοδεύονται από το μέγεθος του Ρυθμού Ειδικής Απορρόφησης (SAR), έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να λάβει υπόψη του και αυτή την κρίσιμη παράμετρο κατά την επιλογή κινητού. Προϋπόθεση γι’ αυτό όμως είναι να κάνουν όλες οι εταιρείες με τον ίδιο τρόπο τη μέτρηση.

Τα κινητά του μέλλοντος θα είναι ακόμα ασφαλέστερα;

Δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω θετικά. Τα κινητά τρίτης γενιάς έχουν μια διαφορετική κωδικοποίηση του σήματος, για την οποία υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Τι ρόλο παίζει το σημείο από το οποίο τηλεφωνούμε;

Πολύ μεγάλο. Όταν είμαστε σε ένα υπόγειο, στην εξοχή μακριά από σταθμό βάσης, σε οποιοδήποτε σημείο που το σήμα είναι ασθενές, τότε η ακτινοβολία είναι πολύ μεγαλύτερη, γιατί το κινητό αναγκάζεται να εκπέμπει υψηλότερη ισχύ προκειμένου να διατηρήσει την επαφή του με το σταθμό βάσης. Τότε πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα και να μιλάμε λιγότερο. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το κινητό στο αυτοκίνητο. Όχι μόνο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος, αλλά γιατί (εάν δεν έχουμε εξωτερική κεραία) το μεταλλικό αμάξωμα μπορεί να ενισχύσει λόγω αλλεπάλληλων ανακλάσεων τnν ακτινοβολία.

Όσον αφορά το χρόνο ομιλίας;

Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια. Θεωρώ τις προτροπές του τύπου «μιλήστε τρία ή έξι λεπτά τη μέρα» λίγο αυθαίρετους. Καλό όμως είναι να περιορίζουμε τη διάρκεια χρήσης των κινητών.

1 σχόλιο

  1. Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Μισλέλ Ριβαλί, ζητά να αναγράφονται στα κινητά οι κίνδυνοι για την υγεία. Να τοποθετηθούν προειδοποιήσεις στις συσκευασίες των κινητών τηλεφώνων, όπως στα τσιγάρα.

    Η Μισέλ Ριβαζί ζήτησε να υιοθετηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ένας νόμος που θα επιβάλλει να ενημερώνονται οι καταναλωτές για τον κίνδυνο να αναπτύξουν όγκους στον εγκέφαλο στην περίπτωση που κάνουν εντατική χρήση του κινητού τηλεφώνου τους. “Όπως έχει γίνει με τα προϊόντα καπνού ή με τον αμίαντο, θα πρέπει να νομοθετήσουμε κατεπειγόντως για τους κινδύνους που ενέχει η εντατική χρήση των κινητών τηλεφώνων (…). Αν δεν κάνουμε τίποτα σε μερικά χρόνια θα πρέπει να αναμένουμε μια υγειονομική καταστροφή”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

    Η ευρωβουλευτής επικαλείται ως απόδειξη την περίπτωση του Ινοτσέντε Μαρκολίνι, υψηλόβαθμου στελέχους ιταλικής επιχείρησης, ο οποίος κρίθηκε ανάπηρος σε ποσοστό 80% στις 12 Οκτωβρίου από ιταλικό Εφετείο επειδή χρησιμοποιούσε ακατάπαυστα το κινητό τηλέφωνό του. Ο Μαρκολίνι ζούσε με το τηλέφωνο κολλημένο στο αυτί του, κάτι που δεν θα είχε κάνει ποτέ αν τον είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους, έκρινε η Ριβαζί. Η απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης “κατέδειξε τους κινδύνους” ανάπτυξης καρκίνου του εγκεφάλου, σημείωσε. “Σήμερα ξέρουμε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης όγκων των κρανιακών νεύρων στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν εντατικά τα κινητά τηλέφωνά τους. Αυτό θα πρέπει να γίνει γνωστό μέσω επίσημων εκστρατειών πληροφόρησης σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης“, πρόσθεσε.

    Η Ριβαζί ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα δεσμευτεί χωρίς καθυστέρηση να συντάξει μια οδηγία με την οποία θα επιβάλλει στους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων να τοποθετούν στις συσκευασίες των προϊόντων τους μια προειδοποίηση για τους πιθανούς κινδύνους από την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις συσκευές αυτές, παρόμοια με τις προειδοποιήσεις που υπάρχουν ήδη στα πακέτα των τσιγάρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση