ΦΩκαείΣ στην Ευρώπη.
Η Φώκαια ήταν Ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας που είχε ιδρυθεί από Αθηναίους και αποίκους της Φωκίδας στα 800 π.Χ.
Η ευημερία της Φώκαιας απειλούνταν σοβαρά από την Περσική βαρβαρότητα που χτυπούσε τις πόλεις της Μικράς Ασίας και στα 539 π.Χ. αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν αφού η μητροπόλεις τους δεν έστειλαν την απαραίτητη βοήθεια για να πολεμήσουν τους Πέρσες. Οι Έλληνες της Φώκαιας ξεριζώθηκαν και αρμένισαν στην άλλη άκρη της Μεσογείου, στη Γαλατία (Γαλλία) όπου ίδρυσαν την Μασσαλία! Την οχυρώνουν και την χρησιμοποιούν ως ορμητήριο προς την θάλασσα, ασχολούμενοι με το εμπόριο και ιδρύοντας κι άλλες αποικίες από την Γαλατία μέχρι και την Ιβηρία! Στην αρχή οι Γαλάτες (που ήταν ακόμα πρωτόγονοι) τους επιτέθηκαν αλλά δεν κατάφεραν τίποτα μπροστά σε μια οργανωμένη και εξοπλισμένη πόλη και βλέποντας στη συνέχεια ότι οι Έλληνες δεν είχαν κατακτητικούς σκοπούς προς το εσωτερικό αλλά στρέφονταν μονάχα προς τη θάλασσα τους αφήνουν ήσυχους.
Η Μασσαλία περνά μέρες πλούτου και δύναμης και ιδρύει τις πρώτες αποικίες στο δέλτα του Ροδανού ποταμού με τα ονόματα Θηλίνη, Ροδανούπολη και Κιθαριστή ενώ απέναντι από τις αρχαίες Στοιχάδες Νήσους ιδρύει την Ολίβια.
Εκεί επίσης που βρίσκεται το σημερινό Σαιν Τροπέ οι Έλληνες ιδρύουν την Αθηνόπολη, τη Νίκαια (σημερινή Nice) εις ανάμνηση νίκης, το σημερινό Μονακό το οποίο είχαν ονομάσει Μόνοικον (όλα ελληνικότατα ονόματα).
Έτσι σιγά σιγά άρχισαν να συναναστρέφονται τους Γαλάτες μαθαίνοντας τους την Ελληνική γλώσσα, τις τέχνες, τα γράμματα και τους εκπολιτίζουν. Οι ιερείς τους μυήθηκαν στα διονυσιακά μυστήρια και έτσι η ιερής δρυς πέρασε από τους Έλληνες στους Γαλάτες που από εκεί και πέρα ονομάζονταν Δρυΐδες (ακόμα και ο ήρωάς τους ο Αστερίξ έχει Ελληνικό όνομα: Αστήρ – Αστέριος).
Όπως ήταν φυσικό η δόξα, η δύναμη, ο πλούτος και κυρίως η κυριαρχία της Μασσαλίας προκάλεσε την οργή των Καρχηδόνιων τους οποίους οι Μασσαλιώτες καταναυμάχησαν τρεις φορές. Έτσι επικράτησαν ολοκληρωτικά στην περιοχή της Ιβηρικής Χερσονήσου, που ακριβώς από την ελληνική λέξη «Ιβηρία» ονομάζεται εδώ και 2.500 χρόνια η περιοχή της σημερινής Ισπανίας και Πορτογαλίας.
Ιδρύουν λοιπόν στις βορειοανατολικές παρυφές των Πυρηναίων (ελληνικό όνομα κι αυτό) τη Ρόδη (σημερινή Rode) και πιο πέρα το Εμπόριο (σημερινή Ισπανική Aburias), ενώ εκεί όπου βρίσκεται το σημερινό Γιβραλτάρ ίδρυσαν την πόλη Κάλπη. Κοντά στην Κάλπη ιδρύουν τον εμπορικό σταθμό Γάδειρα «γα+δηρός= χερσόνησος» (σημερινή ισπανική πόλη Cadix). Έτσι επικράτησε και η ονομασία των στενών του Γιβραλτάρ ως Γαδειρίδες ή και Γαδαρίδες Πύλαι. (Παραφθορά: Γάδειρα – Γάδιρ – Γάντιρ –Γάντιθ = Cadix).
Αφού λοιπόν σιγούρεψαν την θέση τους σε Γαλατία και Ιβηρία, ήταν πια έτοιμοι να περάσουν τις Γαδειρίδες Πύλες και να βγουν στον Ατλαντικό Ωκεανό γράφοντας νέες, ένδοξες αλλά δυστυχώς όχι τόσο γνωστές σελίδες στην παγκόσμια ναυτική ιστορία και την εξερεύνηση της υδρογείου!
Οι Φωκαείς λοιπόν βγαίνοντας από το Γιβραλτάρ πηγαίνουν βόρεια και ιδρύουν εμπορικό σταθμό στη σημερινή κομητεία της Αγγλίας Κορλουάλη, καθώς και στις νήσους Σίλλυ στη θάλασσα της Μάγχης τις οποίες ονομάζουν Οιστριμνύδες Νήσους, καθώς και στην σημερινή νήσο Ουάιτ (της Αγγλίας) την οποία ονομάζουν Ίκτι – απ’ όπου προμηθεύονται και εμπορεύονται τον ήλεκτρο (κεχριμπάρι).
Έτσι και ιδίως με τα ταξίδια του λαμπρού Έλληνα θαλασσοπόρου Πυθέα του Μασσαλιώτη, πρώτοι γνώρισαν και χαρτογράφησαν την ήπειρο που ονόμασαν Ευρώπη (Ευρώπη = ευρεία όψη = πλατιά–μεγάλη-φαρδιά).
Αυτό που κάνει εντύπωση στους Φωκαείς είναι το έντονο ελληνικό στοιχείο στην περιοχή. Και αυτό γιατί την Βόρεια Ευρώπη την είχαν ανακαλύψει 2.000 χρόνια πριν απ’ τον Πυθέα οι ισχυροί ελληνικοί πολιτισμοί του Μίνωα και των Μυκηνών! Πράγματι κοντά στο 2.500 – 2.000 π.Χ. το εκτεταμένο εμπόριο με την θαλασσοκράτειρα Κρήτη στην αρχή και τις Μυκήνες στη συνέχεια, οδηγούν στην αναζήτηση του πολύτιμου κασσίτερου (βασικό συστατικό για τη δημιουργία του ορείχαλκου= μπρούντζου) ακόμα κι έξω από τα όρια της Μεσογείου. Έτσι οι πανάρχαιοι Έλληνες ανακαλύπτουν την Αλβιώνα (Βρετανία) και το Ιερό Νησί ή Ιβερνία (Ιρλανδία).
Ευρωπαίοι αρχαιολόγοι είπαν ότι το μεγαλιθικό μνημείο του Στόουνχεντζ δεν είναι παρά ένα Ελληνικό, Μυκηναϊκό μνημείο! Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από το χαραγμένο πάνω στον βράχο του Στόουνχεντζ Μυκηναϊκού εγχειριδίου που κατά την γνώμη του C.Gordon, υποδηλώνει την παρουσία των Μυκηναΐων εκεί από πολύ παλιά (1.500 π.Χ.). Επίσης στο νησί Ουάιτ (Ίκτι)που βρίσκεται απέναντι από το Πόρτσμουθ και το Σαουθάμπτον, βρέθηκαν ελληνικά νομίσματα!
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Σταύρου Π. Αλούπη «Η αρχαία Μασσαλία και ο πολιτισμός της» … εκδόσεις: Ελεύθερη Σκέψη.
Δημήτρη Ν. Αλεξάνδρου «Βοιτυλιώτες – Οι Έλληνες της Κορσικής» … εκδόσεις: Ερωδιός
Κωνσταντίνου Δ. Σφυρή «Συμβολή εις την Ιστορία των Ανακαλύψεων – Πυθέας ο Μασσαλιώτης» … Αθήνα 1912
Χρήστος Δ. Λάζος «Το ταξίδι του Πυθέα στην άγνωστη Θούλη» … εκδόσεις: Αίολος
ΑΡΘΡΟ: Αθανάσιου Μαργαρίτη «Πως οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν θρησκεία και πολιτισμό στους προγόνους των σημερινών Γάλλων»
2 σχόλια
Συντάκτης
Διαβάστε το άρθρο “Μινωικός υπολογιστής” από “ΤΟ ΒΗΜΑ science” όπου ο ερευνητής δρ Μηνάς Τσικριτσής ανέσυρε από τα αρχεία του Μουσείου Ηρακλείου ένα εύρημα που αλλάζει τη γνώση μας για τον μινωικό πολιτισμό. Το πρώτο ηλιακό ρολόι και αναλογικό υπολογιστή γεωγραφικού πλάτους και εκλείψεων, που προηγείται του μηχανισμού των Αντικυθήρων κατά 1.400 χρόνια. Είναι διαστάσεων πυξίδας, αλλά έχει και «γιγάντιο αδελφό» … το πασίγνωστο Στόουνχεντζ!
Στον αγώνα μεταξύ της Μαρσέιγ και της Λιλ στις 22 Νοεμβρίου 2012, οι οπαδοί της πρώτης σχημάτισαν μία τεράστια ελληνική σημαία με το πρόσωπο του Πρωτέα στη μέση και ένα μακρύ πανό το οποίο έγραφε: “Δεν αρνούμαστε την καταγωγή της πόλης μας“.
Η Μασσαλία ιδρύθηκε από τους Φωκαείς γύρω στο 600 π.Χ και ήταν η πρώτη ελληνική πόλη-κράτος στα σημερινά γαλλικά εδάφη.
Δείτε το βίντεο από το γήπεδο Βελοντρόμ.