Επίσκεψη στον υγρότοπο Βραυρώνας

Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου το σχολείο μας οργάνωσε επίσκεψη στον υγρότοπο της Βραυρώνας, στον αρχαιολογικό χώρο  καθώς και στο μουσείο της Αρτέμιδος στην ίδια περιοχή.

Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα Προστασίας και Ανάδειξης του Υγρότοπου , που υλοποιεί η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διάρκειας 2 ωρών.

Τρία μέλη της Εταιρείας εφοδιασμένοι με κιάλια και δυο τηλεσκόπια μας περίμεναν το πρωί της Πέμπτης στη θέση του παρκινγκ του Μουσείου, έτοιμοι να μας ξεναγήσουν στο χώρο γνωρίζοντάς μας τον υδροβιότοπο της περιοχής, έναν από τα σημαντικότερα καταφύγια άγριας ζωής της Αττικής,  ενταγμένος στους ευρωπαϊκούς προστατευόμενους οικοτόπους NATURA 2000.

Αφού αναγνωρίσαμε τη βλάστηση, η οποία αποτελείται από αρμυρίκια, καλαμιές, ψάθες, ασφάκα, θυμάρι, βάτα και σχίνα, από κοντινό ύψωμα με κιάλια και τηλεσκόπια αγναντέψαμε όλον τον υγρότοπο που περιελάμβανε τη ζώνη όπου ο ποταμός Ερασίνος καταλήγει στο ρηχό όρμο της Βραυρώνας.

200 είδη πουλιών φιλοξενεί η περιοχή, πλήθος θηλαστικών, ερπετών, εντόμων καθώς και ψάρια του γλυκού νερού. Είχαμε τη τύχη να παρατηρήσουμε με το τηλεσκόπιο τον πανέμορφο Λευκοτσικνιά, τον πιο κοινό  ερωδιό  της Αττικής, με το ολόλευκο φτέρωμά του.

Διασχίσαμε μονοπάτι που διατρέχει τον υγρότοπο σιωπηλά με τεντωμένη την ακοή μας, καθώς ακούγαμε ήχους, τους οποίους αναγνώριζαν τα έμπειρα αυτιά των υπευθύνων. Αναγνωρίσαμε νερόκοτες, φαλαρίδες, ψευταηδόνια.

Μέσα από ομαδικά παιχνίδια μιλήσαμε για τις απειλές που δέχεται η περιοχή καθώς και για τη δικιά μας ατομική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αφήστε μια απάντηση