Αρχείο μηνός Μάρτιος 2024
«Προκλήσεις στην Εφηβεία και στην Οικογένεια»
Πρόσκληση σε διαδικτυακή συνάντηση για γονείς από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αν.Αττικής
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διαδικτυακή συνάντηση στο πλαίσιο του Δικτύου ΣΥΝ Λειτουργώ – Ενεργώ – Δημιουργώ_signed
ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Ένας χρόνος πέρασε από την τραγωδία της 28/2/2023 όπου 57 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο κατά τη σύγκρουση 2 τρένων στα Τέμπη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας την Τρίτη 12/3 οργάνωσαν μια μικρή και συμβολική δράση στο προαύλιο του σχολείου, μια πράξη ελάχιστης αλληλεγγύης και συμπαράστασης.
Κάθε παιδί κρατούσε ένα χαρτάκι με το ονοματεπώνυμο, την ηλικία και το επάγγελμα του θύματος και αφού το διάβαζε , το κολλούσε σε χαρτόνι, το οποίο ήταν κολλημένο στον τοίχο του σχολείου.
Συγκίνηση και γενική κατάνυξη προκάλεσε η ανάγνωση του ποιήματος του Γιάννη Καρτέρη εκπαιδευτικού και ποιητή με τίτλο: Για τα Τέμπη.
Στη συνέχεια τα παιδιά σιγοτραγούδησαν αρχικά και με ένταση στη συνέχεια το τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου: Στην κοιλάδα των Τεμπών.
Η δράση ολοκληρώθηκε καθώς τα παιδιά στο ερώτημα δυο μαθητριών «Τί θέλουμε;» απάντησαν με δυνατή και αποφασιστική φωνή «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ»
Ευρυπίδου “Ελένη”-Θέατρο Κνωσσός -13-3-2024
Σήμερα παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση ‘’ΕΛΕΝΗ’’ του Ευριπίδη, έργο που εκπληρώνει τόσο εκπαιδευτικούς όσο και ψυχαγωγικούς στόχους.
Μαθητές και καθηγητές αρχικά παρακολουθήσαμε μια σύντομη μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του φιλολόγου, κριτικού και μεταφραστή Κώστα Γεωργουσόπουλου, στην οποία αναφέρθηκε στην έννοια της τραγωδίας καθώς και στο φαινόμενο Ελένη. Στη συνέχεια απολαύσαμε το αρχαίο δράμα με επαγγελματίες ηθοποιούς.
Η σημερινή εμπειρία μας πλημμύρισε με θετικά συναισθήματα, καθώς βιώσαμε μια πραγματικά καλοδουλεμένη παράσταση, αντιληφθήκαμε την εξέλιξη, την πλοκή καθώς και τις αξίες του αρχαίου δράματος.
Ο χορός των γυναικών, τα σκηνικά και η ενδυμασία ήταν απόλυτα εναρμονισμένα με το έργο.
Νεαροί Καταναλωτές
Το σχολείο μας, στις 6/3/2024, υλοποίησε το πρόγραμμα Νεαροί Καταναλωτές της Γενικής Δ/νσης Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή. Μας επισκέφτηκς η κ.Αφροδίτη Θεοδωρακάκου, Τμήμα Επικοινωνίας και Εξωστρέφειας της Δ/νση Πολιτικής και Ενημέρωσης Καταναλωτή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο κ.Μάρκος Πισσάς, στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή.
Στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες σχετικά με τον ρόλο και τις ευθύνες τους ως καταναλωτών και πολιτών της χώρας μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου, ούτως ώστε να πιστέψουν στον εαυτό τους, να αντιληφθούν ότι δεν είναι ανίσχυροι, αλλά αντίθετα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν οι μικροί «ήρωες» της μεγάλης αλλαγής προς την υπεύθυνη κατανάλωση, με κύριο εργαλείο τη γνώση των βασικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους.
Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τα δικαιώματα του καταναλωτή, προκειμένου να αποκτήσουν καταναλωτική συνείδηση στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης (στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, ιδίως στόχος 12: Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή) και να εξελιχθούν σε υπεύθυνους καταναλωτές.
Ημερήσια εκδρομή στους Δελφούς
Στις 29/2/2024 το γυμνάσιο Ανθούσας επισκέφθηκε τους Δελφούς, όπου λειτουργούσε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου υπό την αιγίδα του θεού Απόλλωνα. Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στον χώρο και περπάτησαν στη Ιερά Οδό με τα διάσπαρτα λείψανα πολυάριθμων και ποικίλων αναθημάτων , σύμβολο της θρησκευτικής ευλάβειας των πιστών προς τον θεό και το μαντείο. Θαύμασαν τον ναό του Απόλλωνα , τη Θόλο της Αθηνάς Προναίας , τον θησαυρό των Αθηναίων καθώς και το θέατρο που κατά τα αρχαία χρόνια φιλοξενούσε τους μουσικούς αγώνες που διεξάγονταν στα πλαίσια των Πυθίων.Η επίσκεψη στο στάδιο των Δελφών δεν κατέστη δυστυχώς εφικτή επειδή τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου λόγω πιθανών κατολισθήσεων απαγορεύεται η πρόσβαση σ ́αυτό. Πέρα όμως από τα εμβληματικά μνημεία εντύπωση προκάλεσε το επιβλητικό τοπίο με τα δύο πελώρια βράχια, τις Φαιδριάδες πέτρες και την κοιλάδα του Παρνασσού να απλώνεται μπροστά μας δικαιολογώντας
απόλυτα τον χαρακτηρισμό των Δελφών ως” ομφαλό της γης”
Στη συνέχεια της εκδρομής ακολούθησε στάση στη γραφική τοποθεσία “Πηγές Κρύας” στη Λειβαδιά για φαγητά και χαλάρωση .Περπατήσαμε κατά μήκος του ποταμού και θαυμάσαμε τη φυσική ομορφιά ́του τοπίου με τους μικρούς καταρράκτες, τους νερόμυλους και τα πλατάνια να συνθέτουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Η επιστροφή στην Αθήνα έγινε μέσα σε μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα που απέδειξε και στην πράξη ότι η διοργάνωση και ο σκοπός της εκδρομής πέτυχαν απόλυτα.
Πρόγραμμα: Ενεργώ ως πολίτης – Το παιδί πολίτης -Μα πού ζούμε;.
Το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ενεργώ ως Πολίτης» , το οποίο αποτελεί μια πρόταση προσέγγισης θεμάτων που συνδέονται με τη ζωή στην κοινότητα με την οπτική του ενεργού πολίτη, μέσω διαδικασιών διερευνητικής και βιωματικής μάθησης και εφαρμόζεται στο πλαίσιο του μαθήματος “Εργαστήρια δεξιοτήτων”.
Στην ενότητα “Το παιδί πολίτης -Μα πού ζούμε;” επιδιώκεται να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες σχετικά με το αστικό περιβάλλον, να κατανοήσουν το βαθμό ευθύνης που έχουν οι πολίτες για την κατάστασή του και να σκεφτούν τρόπους αντίδρασης και ενεργοποίησης για τη διαμόρφωσή του προς όφελος όλων όσων ζουν σε αυτό.
Στα πλάισια της εργασίας οι μαθητές και οι μαθήτριες φωτογράφισαν τι τ ενοχλεί στην πόλη τους και δημιούργησαν poster που θα αναρτηθεί στγν είσοδο του σχολείου ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι γονείς και οι κηδεμόνες. Επίσης δημιούργησαν poster με το μήνυμα που θέλουν να στείλουν.