Εκπαιδευτική εκδρομή στο ΚΠΕ Λαυρίου

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου οι μαθητές του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Λαυρίου, στα πλαίσια του  Περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιούμε, καθώς και των μαθημάτων Χημείας και Γεωλογίας.Το πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε για σχεδόν 4 ώρες ήταν:

Ο δρόμος του Μεταλλωρύχου.

Το ΚΠΕ βρίσκεται στο χώρο του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου,το οποίο στεγάζεται στις παλιές εγκαταστάσεις της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου.

Αρχικά ενημερωθήκαμε για την μεταλλευτική – βιομηχανική ανάπτυξη του Λαυρίου από τα αρχαία χρόνια (2.000π.Χ) μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα (παραγωγή μολύβδου και αργύρου), τη ζωή των μεταλλωρύχων, τις περιβαλλοντικές συνέπειες στο χώρο του Λαυρίου, τις προσπάθειες απορρύπανσης-αποκατάστασης και τη διαχείριση των βιομηχανικών μνημείων.

Κατόπιν χωριστήκαμε σε ομάδες, προκειμένου να περιηγηθούμε στο χώρο του Πάρκου, αναγνωρίζοντας τα παλιά κτήρια και τη χρήση τουςπεριγράφοντας τα υλικά κατασκευής τους και ερευνώντας τη νέα τους χρήση αν αυτή υπήρχε. Οι μαθητές  συμπλήρωσαν σχετικό φυλλάδιο. Σε αίθουσα συνεδριάσεων οι ομάδες παρουσίασαν την έρευνά τους .

Τέλος, οι μαθητές χωρίστηκαν σε δυο ομάδες πραγματοποιώντας δυο παράλληλα εργαστήρια. Η μια ομάδα μίλησε για τον ορυκτό πλούτο του Λαυρίου, παρατηρώντας ορυκτά στο στερεοσκόπιο και αναφέρθηκε στη ρύπανση που οδηγεί η εξόρυξή τους. Η δεύτερη ομάδα κατασκεύασε με πηλό την αττική δραχμή συζητώντας παράλληλα για την ρύπανση που προκαλεί η βιομηχανική παραγωγή.Το πρόγραμμα έκλεισε προτείνοντας οι μαθητές τρόπους μείωσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από αυτές τις βιομηχανικές δραστηριότητες.

Αφήστε μια απάντηση