Ανάμεσα στην Αρτέμιδα και το Μαρκόπουλο, σε μια εύφορη πεδιάδα που διαρρέεται από το χείμαρρο Ερασίνο, ο υγρότοπος της Βραυρώνας αποτελεί από τα πιο σημαντικά καταφύγια άγριας ζωής της Αττικής. Σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από την Αθήνα, μπορούμε να θαυμάσουμε ένα υπέροχο τοπίο με πλούσια ιστορία που έχει παραμείνει σχεδόν ίδιο από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.
Η μεγάλη ποικιλία διαφορετικών βιοτόπων σε συνδυασμό με τις ήπιες μεθόδους εκμετάλλευσης από τον άνθρωπο δημιούργησαν ένα οικοσύστημα μοναδικής αξίας.
Οι καλαμιώνες και αρμυρικώνες, τα υγρά λιβάδια και οι μικρές εποχιακές λίμνες και, φυσικά, το ίδιο το ποτάμι αποτελούν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σύνθετο υγροτοπικό οικοσύστημα.
Για τους παραπάνω λόγους αυτός ο Υδροβιότοπος της Βραυρώνας ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 , ευρωπαϊκή σύμβαση προστασίας ιδιαίτερων οικοτόπων. Ενας λόγος ακόμα είναι ότι φιλοξενεί πλούσια ορνιθοπανίδα για το γεγονός ότι αποτελεί σταθμό μετανάστευσης ειδών όπως λευκοτσικνιά , τον οποίον θαυμάσαμε μέσα από τους φακούς της Ορνιθολογικής Εταιρείας, σταχτοτσικνιά και άλλους ερωδιούς, φαλαρίδες, κορμοράνους, καλόγερους, αλκυόνη και πολλά άλλα.
Ενημερωθήκαμε για το έργο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις προστασίας και μελέτης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης, καθώς και παρεμβάσεις για κρίσιμα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος.
Είδαμε το βούρλο
το σπίτι του τυφλοπόντικα
και το πέρασμα της αλεπούς
Οι λειχήνες είναι συμβιωτικοί οργανισμοί δημιουργημένοι από τον σύνδεσμο μικροσκοπικών πράσινων φυκών ή κυανοβακτηρίων και νηματοειδών μυκήτων ή μανιταριών.
Μάθαμε ότι το οικοσύστημα που επισκεφτήκαμε σήμερα ονομάζεται Μεσογειακός θαμνώνας, ο οποίος απαντάνται και στο Μαϊάμι.