Επίσκεψη στο Ιερό και το Μουσείο της Βραυρωνίας Αρτέμιδος

vravr2

Στις 26 Οκτωβρίου επισκεφτήκαμε τη Βραυρώνα, όπου ταξιδέψαμε στα πολύ παλιά χρόνια, τότε που οι Έλληνες τιμούσαν τους 12 Θεούς.

Η Θεά Άρτεμις, κόρη του Δία και της Λητούς, ήταν η Θεά της φεγγαρόλουστης νύχτας, η βασίλισσα των δασών. Γεννήθηκε σ ένα μικρό νησί που φάνηκε μέσα στη θάλασσα, τη Δήλο, και μετά απο αυτήν ακολούθησε ο δίδυμος αδελφός της ο Απόλλωνας.

Στην Αττική η Θεά τιμάται και ως προστάτης των εγκύων, του γάμου, της γονιμότητας και της υφαντικής. Το 561π.χ. ο τύραννος Πεισίστρατος, ο οποίος καταγόταν από τη Βραυρώνα, ιδρύει το ναό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος δίπλα στη Βραυρώνα για να στεγάσει το ξόανο της θεάς το οποίο, κατά τον Ευριπίδη, έκλεψε ο Ορέστης από την Ταυρική χώρα. Επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο με το ιερό που βρίσκεται στην περιοχή γύρω από τον Ερασίνο ποταμό.

Στη συνέχεια, πήγαμε στο Μουσείο, όπου με τα φύλλα εργασίας μας διερευνήσαμε άλλα πρόσωπα της Θεάς.

Η Άρτεμις Βραυρωνία ήταν η θεά που προστάτευε τις επίτοκες και τις λεχώνες. Στην υπηρεσία της ήταν μικρές Αθηναίες 8 εως 10 ετών, οι λεγόμενες άρκτοι, τις οποίες αφιέρωναν οι Αθηναίοι γονείς τους κατά τη διάρκεια μιας τελετής μύησης για την ενηλικίωση που γινόταν κάθε 5 χρόνια. Η τελετή ονομαζόταν Αρκτεία. Τα κοριτσάκια με φορέματα στο χρώμα της αρκούδας σχημάτιζαν μια μεγάλη πομπή που ξεκινούσε από την Ακρόπολη και κατέληγε στο ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα, όπου θυσίαζαν μία κατσίκα ή ένα μοσχαράκι, οι ιέρειες τα ευλογούσαν και διέμεναν εκεί, στην υπηρεσία της Θεάς έως την ενηλικίωσή τους.

vravr3



Λήψη αρχείου

Αφήστε μια απάντηση