Το σχολείο μας παρέλαβε Βεβαίωση από το Network of European Blue Schools για το project που πραγματοποιήθηκε το σχ. έτος 2021-2022 στην E twinning πλατφόρμα με την συνεργασία σχολείων της Ιταλίας και της Λιθουανίας με τίτλο : “Healthy and Clean Seas without plastics”
Αρχείο μηνός Αύγουστος 2023
Παρουσίαση Προγραμμάτων σχ. έτους 2022-2023 στο προαύλιο του σχολείου
Αναμνηστικό Δώρο στα μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας
Στο τέλος του περιβαλλοντικού προγράμματος παρέλαβαν τα μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας ένα αναμνηστικό δώρο – ένα Σουπλά με φωτογραφίες από τις δράσεις της χρονιάς.
Τα παιδιά περιηγούνται στα ορυχεία της Βολιβίας και στα ορυχεία του Κονγκό
Οι μαθητές/τριες περιηγήθηκαν στα ορυχεία κοβαλτίου του Κονγκό («ορυχεία του τρόμου»), παρακολουθώντας σχετικό βίντεο (https://www.newsbeast.gr/world/arthro/2608990/ta-pedia-sklavi-sta-orichia-tou-tromou-sto-kongko ), όπου γνώρισαν την απάνθρωπη παιδική εργασία! Κατόπιν με φράσεις εξέφρασαν τα συναισθήματά τους και τα κατεγραψαν.
Επίσης παρακολούθησαν βίντεο που περιέγραφε τις συνθήκες εργασίας σε ορυχείο αργύρου στη Βολιβία ( https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/sto-asimenio-voyno-tis-volivias-oi-anthrakorychoi-strefontai-stin-koka-kai-ton-diavolo-video/) και άκουσαν μελοποιημένο το ποίημα που έγραψε ο Επαναστάτης της Λατινικής Αμερικής Τσε Γκεβάρα για τους μεταλλωρύχους της Βολιβίας.
Στους μεταλλωρύχους της Βολιβίας
Κατασκευή πίνακα ανακοινώσεων.
Το ΕΜΠ στο σχολείο μας
Η κα Μενεγάκη Μαρία, καθηγήτρια της Σχολής Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών Μηχανικών του ΕΜΠ επισκέφθηκε το σχολείο μας, μετά από πρόσκλησή μας προκειμένου να παρουσιάσει το θέμα : « Η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Ελλάδα και οι βασικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις».
Μεταξύ άλλων η κα Μενεγάκη ανέφερε ότι:
- Οι Μεταλλειολόγοι – Μεταλλουργοί Μηχανικοί του Πολυτεχνείου είναι ο πρώτος κρίκος της παραγωγικής αλυσίδας γιατί ασχολούνται με την έρευνα, την εξόρυξη και την επεξεργασία πρώτων υλών που είναι απαραίτητες τόσο για τα είδη πρώτης ανάγκης όσο και για εξελιγμένες τεχνολογίες και υπηρεσίες.
- Κατά τη διάρκεια της ζωής του κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 1.200 τόνους ορυκτά (για αυτοκίνητα, κινητά, σπίτια, υπολογιστές, κ.λ.π.)
- Ανακαλύπτουν νέα ορυκτά – υλικά, βρίσκουν νέες χρήσεις, ασχολούνται με την επαναχρησιμοποίηση των υλικών.
- Μελετούν και ενδιαφέρονται για τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις.
- Οφείλουμε να φροντίζουμε για ορθολογική αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών με απόλυτο σεβασμό του Περιβάλλοντος.
- Η εκτίμηση και η αντιμετώπιση των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι απαραίτητη για κάθε έργο πόσο μάλλον για τις εξορυκτικές δραστηριότητες.
- Για παράδειγμα, η αισθητική υποβάθμιση του τοπίου από τα λατομεία, η τέφρα στα λιγνιτωρυχεία, τα τοξικά και βαρέα μέταλλα από τις εκμεταλλεύσεις σε μεταλλεία μεικτών θειούχων μεταλλευμάτων, η ρύπανση των υπογείων και επιφανειακών υδάτων, η αέρια ρύπανση.
- Επίσης η αποκατάσταση των λατομείων μετά το τέλος της εξορυκτικής δραστηριότητας αποτελεί υποχρέωση των εταιρειών. Τις περισσότερες φορές η επαναφορά του χώρου της εξόρυξης στην προηγούμενή του μορφή δεν είναι εφικτή. Μπορούν όμως να σχεδιασθούν νέα χρήσεις για τους χώρους αυτούς με βάση και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Παράδειγμα αποτελούν αρκετά παλιά λατομεία αδρανών υλικών στην Αττική που μετατράπηκαν σε υπαίθρια θέατρα. (θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, θέατρο βράχων στο Βύρωνα, θέατρο Λυκαβηττού, κ.ά.)
- Οι εξορυκτικές δραστηριότητες πρέπει να σχεδιάζονται με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες για να είναι βιώσιμη και η ανάπτυξη.
Μονοήμερη εκδρομή στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας
Η Περιβαλλοντική Ομάδα με τους μαθητές/τριες όλης της Γ τάξης επισκεφθήκαμε τα Λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης, όπου ξεναγηθήκαμε από τους υπεύθυνους του εργοστασίου της ΔΕΗ. Παράλληλα επισκεφθήκαμε το πέτρινο γεφύρι της Καρύταινας – κατασκευής του 15ου αιώνα.
Λιγνιτωρυχεία Μεγαλόπολης
Το λιγνιτικό κοίτασμα της Μεγαλόπολης, που μελετήθηκε επιστημονικά για πρώτη φορά το 1957, είχε στρατηγική σημασία στην πορεία εκσυγχρονισμού της χώρας. Ο λιγνίτης αποτέλεσε το σημαντικότερο ενεργειακό καύσιμο της Ελλάδας μεταπολεμικά κατατάσσοντας τη στη δεύτερη θέση σε παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην έκτη θέση παγκοσμίως.
Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος στη Μεγαλόπολη από τη ΔΕΗ ξεκίνησε το 1969. Ήταν η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, που ένας τόσο φτωχός λιγνίτης εξ ορυσσόταν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το λιγνιτωρυχείο στη λεκάνη της Μεγαλόπολης εκμεταλλεύτηκε τα στρώματα, που σχηματίστηκαν από την ανάπτυξη πλούσιας βλάστησης σε τέλματα ή αβαθείς λίμνες.
Σήμερα ελαττώνεται σιγά σιγά η εξόρυξη διότι παγκόσμιος στόχος είναι να σταματήσει η καύση του λιγνίτη επειδή απελευθερώνει θερμοκηπικά αέρια που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη. Σε λίγο καιρό όταν θα σταματήσει η εξόρυξη θα γεμίσει το τεράστιο αυτό ορυχείο φωτοβολταϊκά.
Είδαμε επίσης με ποιο τρόπο μπορεί να αποκατασταθεί ένα τοπίο που έχει επιβαρυνθεί .
Τετραήμερη εκδρομή στην Σύρο
Πραγματοποιήσαμε τετραήμερη εκδρομή στη Σύρο προκειμένου να Παρακολουθήσουμε Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Προγράμμα του ΚΕΠΕΑ Ερμούπολης Σύρου με θέμα « Πετρώματα και Αρώματα»
Η παραμονή μας στο όμορφο νησί των Κυκλάδων περιελάμβανε τις παρακάτω δράσεις:
- Τρίωρη Πεζοπορία στην Πάνω Μεριά όπου είδαμε και μιλήσαμε για το «Γλαυκοφανή σχιστόλιθο» πέτρωμα που δημιουργήθηκε από τη σύγκλιση των λιθοσφαιρικών πλακών Ευρασίας και Αφρικής. Μυρίσαμε και αναγνωρίσαμε βότανα , φασκόμηλο, χαμομήλι κ.α
- Επίσκεψη και ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο που φιλοξενούσε εργαλεία και υλικά της μεγάλης οικονομικής , βιομηχανικής και πολιτιστικής ακμής της Ερμούπολης του 19ου αιώνα.
- Περιήγηση στην Ερμούπολη, στα στενά δρομάκια , στην παραλία κλπ
- Επίσκεψη στο χώρο του ΚΠΕ στην Ποσειδωνία σε ένα παλιό αρχοντικό όπου παρουσιάσαμε την εργασία μας με τα ορυχεία των Κυκλάδων
- Στη συνέχεια στο εργαστήριο του ΚΠΕ στο χωριό Μάννα που στεγάζεται σε πρώην Δημοτικό σχολείο μαγειρέψαμε μαραθοπιτάκια ανοίγοντας φύλλο, και κατασκευάσαμε κεραμικά πλακάκια με δικά μας σχέδια. Η τελική μορφή τους αποτέλεσε τμήμα της έκθεσης που διοργάνωσε το ΚΠΕ στα πλαίσια φεστιβάλ που διοργάνωσε στο τέλος Ιουνίου.
- Περιήγηση στην Ανω Σύρα , επισκέπτοντας την καθολική εκκλησία του Σαν Τζώρτζη .
- Νυχτερινή έξοδο στην Ερμούπολη παρέα με το σχολείο της Αστυπάλαιας ……
- Επίσκεψη στο Θέατρο Απόλλων ηλικίας 159 ετών!
- Επίσκεψη στο εντυπωσιακό Δημαρχείο με καλωσόρισμα και ξενάγηση από την υπεύθυνη του Γραφείου Δημάρχου
- Στο Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα 5.000 ετών!
- Και τέλος επίσκεψη στο Α’ γυμνάσιο της Σύρου που φοίτησε ο Ελ. Βενιζέλος και τώρα στεγάζεται το τμήμα του πανεπιστήμιου « Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων»
Κατασκευή πάνινων τσαντών
Κατασκευάστηκαν και Διακινήθηκαν από την περιβαλλοντική ομάδα πάνινες τσάντες με στάμπα τον τίτλο του περσινού προγράμματός μας:
« Ταξιδεύοντας στα φτερά του Γυπαετού ανακαλύπτω την άγρια πανίδα του τόπου μου»
Χριστουγεννιάτικο και πασχαλινό παζάρι
Τα παιδιά αυτοσχεδίασαν και χάρηκαν τις δημιουργίες τους καθώς και την πώληση των καλλιτεχνημάτων τους!