Για τους περισσότερους είναι η «τονωτική ένεση» που χρειάζονται για να αρχίσουν τη μέρα. Ωστόσο, ένας αμερικανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι προτιμότερο είναι να πίνουμε τον πρώτο καφέ γύρω στις 10 το πρωί.
Ο δρ Στήβεν Μίλερ, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας του Μέριλαντ υποστηρίζει πως όποιος θέλει να αποκομίσει τα μέγιστα από τη διεγερτική δράση της καφεΐνης, πρέπει να την καταναλώνει μερικές ώρες μετά την πρωινή έγερση – κατά προτίμηση μεταξύ 9.30 και 11.30 το πρωί.
Αιτία γι’ αυτή είναι τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό μας. Η κορτιζόλη είναι η κύρια ορμόνη του στρες, το φυσικό παυσίπονο του οργανισμού και ρυθμιστής του βιολογικού μας ρολογιού.
Όπως γράφει ο δρ Μίλερ στο blog του NeuroscienceDC, τα επίπεδα της κορτιζόλης παρουσιάζουν διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας: είναι υψηλότερα νωρίς το πρωί και χαμηλότερα το βράδυ.
Αυτές οι διακυμάνσεις εξηγούν λ.χ. την τόνωση του οργανισμού μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο, αλλά και τους εντονότερους πόνους νοσημάτων όπως η αρθρίτιδα όταν πέφτει το σκοτάδι.
Επειδή, λοιπόν, στους περισσότερους ανθρώπους τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι υψηλότερα μεταξύ 8 και 9 το πρωί, και ταυτοχρόνως η ορμόνη αλληλεπιδρά με την καφεΐνη, όσοι πίνουν καφέ εκείνες τις ώρες, αναπτύσσουν αντοχή στην καφεΐνη, με συνέπεια να ελαττώνεται η διεγερτική δράση της, κατά τον δρα Μίλερ.
Μετά τις 9.30 το πρωί, όμως, τα επίπεδα της κορτιζόλης αρχίζουν σταδιακά να μειώνονται και η κατανάλωση καφέ την ώρα που αρχίζει αυτή η μείωση διεγείρει εκ νέου την παραγωγή της, δήλωσε ο δρ Μίλερ στην βρετανική εφημερίδα «The Telegraph».
Ο δρ Μίλερ είπε επίσης ότι η κορτιζόλη αυξάνεται δύο ακόμα φορές μέσα στην ημέρα: στη 1.30 με 2.30 το μεσημέρι και μεταξύ 5.30 και 6.30 το απόγευμα, γεγονός που σημαίνει ότι πάλι δεν πρόκειται να μας τονώσει ο καφές που θα πιούμε αυτές τις ώρες.
Αν παρ’ όλα αυτά κάποιος πίνει καφέ τις ώρες που η κορτιζόλη βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της, θα διαπιστωθεί ότι πρέπει να κάνει τον καφέ του ολοένα και πιο δυνατό για να αποκομίσει το προσδοκώμενο όφελος.
Πάντως ο δρ Μίλερ επισημαίνει ότι αν ένας άνθρωπος ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί, λογικά θα έχει μείωση της κορτιζόλης πολύ νωρίτερα από τις 10, οπότε θα πρέπει να προσαρμόσει την κατανάλωση καφεΐνης αναλόγως.
ΠΗΓΗ: tanea.gr
Αφήστε μια απάντηση