Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Ενδείξεις για μείωση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα!

Οκτ 201212

Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα, καθώς μετά από πολλά χρόνια καταγραφής υψηλών ποσοστών, διαφαίνονται οι πρώτες τάσεις μείωσης αυτών, οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών κρίνονται συνολικά καλές, το ίδιο και η σωματική τους δραστηριότητα, αλλά με περιθώρια βελτίωσης, ειδικά τα σαββατοκύριακα, κατά τη διάρκεια των οποίων οι καθιστικές δραστηριότητες των παιδιών αυξάνονται.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας», που ξεκίνησε από το 1997, αλλά ‘έτρεξε’ σε ευρεία κλίμακα και πιο ολοκληρωμένο από το 2007 με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη.

Για τη σχολική χρονιά 2011-2012, το πρόγραμμα απευθύνθηκε σε 60.092 μαθητές της Γ’ τάξης των δημοτικών σχολείων της χώρας και τις οικογένειες τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 23,9% των παιδιών είναι υπέρβαρα και το 9,5% παχύσαρκα, δηλαδή τρεις στους δέκα μαθητές είναι υπέρβαροι ή και παχύσαρκοι.

Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, 6 στους 10 τρώει καθημερινά γάλα με δημητριακά για πρωινό, αλλά και μια ημέρα την εβδομάδα σε fast food. Το συνολικό διατροφικό σκορ των μαθητών της Γ’ δημοτικού βρέθηκε ίσο με 6,5 με άριστα το 10, σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, ενώ το συνολικό σκορ σωματικής δραστηριότητας βρέθηκε ίσο με 5,9.

Το 64% των μαθητών συμμετέχει σε κάποια αθλητική δραστηριότητα εκτός σχολείου, το 45% αφιερώνει καθημερινά χρόνο σε παιχνίδι εκτός σπιτιού και το 31,7% αφιερώνει καθημερινά χρόνο σε δραστηριότητες μπροστά από οθόνη, (τηλεόραση, υπολογιστής, κ.ά.), ενώ το Σαββατοκύριακο το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 49,8%.

«Η αρρώστια μου ήταν να βοηθήσουμε τα παιδιά, καθώς το 36% εμφάνιζε πρόβλημα», ανέφερε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης ο κ. Ιωαννίδης, προσθέτοντας ότι η αξία της ισορροπημένης διατροφής και της φυσικής άσκησης, για καλή υγεία, πρέπει να γίνει κατανοητή από όλους, και ιδιαίτερα από την πολιτεία. «Δίνοντας σημασία στα παραπάνω αποφεύγουμε ασθένειες για τις οποίες δαπανώνται εκατομμύρια», είπε ο κ. Ιωαννίδης.

«Δεν προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία και να τους κάνουμε όλους λεπτούς, αλλά να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά και τις οικογένειες τους για ισορροπημένη διατροφή και άσκηση», ανέφερε ο συντονιστής του προγράμματος, καθηγητής Λάμπρος Συντώσης.

Σύμφωνα με στοιχεία, όταν η παχυσαρκία αυξάνεται το επίπεδο της φυσικής κατάστασης φαίνεται να μειώνεται κατά 15% και αυτό είναι ένας «θανατηφόρος συνδυασμός», είπε ο κ. Συντώσης, προσθέτοντας ότι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι σοβαρότερο πρόβλημα από την παχυσαρκία. «Ο παχύσαρκος που κάνει άσκηση είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον λεπτό που δεν κάνει», είπε.

Το παιχνίδι για τους μικρούς και το περπάτημα για τους μεγαλύτερους θα πρέπει να μπει στην καθημερινότητα μας, είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι ενώ θα πρέπει καθημερινά να κάνουμε 10.000 βήματα, κάνουμε μόνο 3.000, δηλαδή μέσα στο 24ωρο αφιερώνουμε μόνο 30 λεπτά, ενώ τα παιδιά θα πρέπει να κινούνται για ένα δίωρο, τουλάχιστον.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Οκτώβριος 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 
1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΧΑΡΤΗΣ
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων