Αναβίωση του εθίμου …τα Λαζαράκια από τους μαθητές μας!!!

Εκδηλώσεις Ο Τόπος μας Το Σχολείο μας

Το Σάββατο του Λαζάρου θεωρείται για τους χριστιανούς ημέρα του θανάτου και της ζωής και γιορτάζεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αν και στις μεγάλες πόλεις τα περισσότερα έθιμα, που σχετίζονται με αυτή την μέρα, έχουν πλέον ξεχαστεί, στην επαρχία εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να τηρούνται.

Την ημέρα αυτή κοπέλες ντυμένες << Λαζαρίνες >> με τα καλαθάκια τους  στολισμένα με λουλούδια γυρνάν από σπίτι σε σπίτι και λένε τα κάλαντα του Λαζάρου!!

Αυτό το έθιμο οι μικροί μαθητές μας  (Β΄και  Γ΄τάξ.) προσπάθησαν σήμερα και το αναβίωσαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο!!

Κρατώντας καλαθάκια  με λουλούδια που έφτιαξαν μόνοι  τους  ξεκίνησαν από το σχολείο μας  με τους συνοδούς δασκάλους  τους και επισκέφτηκαν διάφορους προορισμούς όπου τραγούδησαν και χόρεψαν τα κάλαντα του Λαζάρου!!

Πρώτος σταθμός τους το Γηροκομείο της πόλης μας  όπου τους υποδέχτηκαν όλοι  θερμά και τους ευχαρίστησαν για την όμορφη έκπληξη  και  τη συγκίνηση που τους πρόσφεραν !!!

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το 1ο και το 8ο Δημ. Σχ. Αλεξ/πολης .Τραγούδησαν , χόρεψαν τα κάλαντα και μοίρασαν ευχές για το Πάσχα  για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων !!!

Και βέβαια δεν παρέλειψαν να περάσουν και από το Δημαρχείο της πόλης μας για να πουν τις ευχές τους , να τραγουδήσουν τα κάλαντα του Λαζάρου αλλά  να στείλουν κι ένα μήνυμα  στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης πώς καλό είναι να διατηρούμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας  και στις πόλεις και όχι μόνο στην επαρχία!!!

Η εμπειρία τους ήταν μοναδική ,ευχάριστη ,ξεχωριστή!!! Η αντίδραση όσων συναντούσαν ήταν θετική,ενθουσιώδης και ενθαρρυντική!!!

Και βέβαια το πιο δυνατό χειροκρότημα το εισέπραξαν στην επιστροφή τους από τους συμμαθητές του δικού τους σχολείου  γι’ αυτή τους την προσπάθεια  και η μέρα έκλεισε  με τον καλύτερο τρόπο :

λέγοντας  ευχές  ο ένας στον άλλο   για ευχάριστες , όμορφες  διακοπές  και <<ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ>>!!!

Συμμετείχαν τα παιδιά της Β΄  και της Γ΄ τάξης….

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Τσακιροπούλου Μηνοδώρα, Βουβαλάκη Ευδοξία, Κεσσίδου Σωτηρία (Β΄τάξη)

Καλλιτσάρης Χρήστος , Γιαμούρα  Μαρία (Γ΄τάξη)

Νικολίτσας Ιωάννης, Μαργιόλας Γεώργιος ( γυμναστές)

Τσελίκη Εύη ( μουσικός) ,Χαρατσή Χριστίνα (δασκάλα ειδικής Αγωγής)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *