Εκπ/κή επίσκεψη της Δ΄Τάξης στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξ/πολης…!

Εκπ/κή Επίσκεψη Ιστορία Ο Τόπος μας

21604_1023170441075385_8570817708858274589_n<<Παναούλα: η εικόνα μιας παραδοσιακής κοινωνίας>> είναι το πρόγραμμα του Μουσείου που συμμετείχαν ενεργά οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄Τάξης του σχολείου μας.Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16/12/2015.

Στόχος του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των μαθητών/τριών για την τοπική Ιστορία και η συνειδητοποίηση της ιστορικής συνέχειας του τόπου τους -αναφορά στους Σαρακατσάνους που ζουν και δραστηριοποιούνται ενεργά στην περιοχή-ώστε να καλλιεργηθεί η κοινή ιστορική μνήμη και παράδοση.

Μέσα από τον χορό,το παιχνίδι και άλλων θεατρικών και σύγχρονων μεθοδολογικών προσεγγίσεων της γνώσης οι μαθητές/τριες εξοικειώθηκαν με τα μουσειακά εκθέματα ως πηγές της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου τους, ήρθαν σε επαφή και γνώρισαν αβίαστα,βιωματικά και συνεργατικά στοιχεία πολιτισμού και ιστορίας των Σαρακατσάνων.

Κατανόησαν τις οικονομικές δραστηριότητες και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων αυτών της φύσης (παραδοσιακή κτηνοτροφία,κονάκια,διασκέδαση,ενδυμασία,κ.ά)και σύγκριναν με τη σύγχρονη αστική ζωή.

Τι είναι όμως η Παναούλα;

Η παναούλα είναι η ποδιά που φορούσαν οι Σαρακατσάνες  γυναίκες!!!

Οι παναούλες του Ιστορικού Μουσείου Αλεξ/πολης (πρόκειται για μια μοναδική συλλογή -δωρεά της Ελένης Φιλιππίδη)αποτελούν  μια ανεξάντλητη πηγή πληροφορίας για τα ήθη,τις αξίες και τις πολιτισμικές καταβολές των Σαρακατσάνων της Θράκης.Ο τύπος ,η διακόσμηση και το σχέδιο της κάθε ποδιάς είναι στοιχεία που αντιπροσωπεύουν την κοσμοθεωρία της γυναίκας που την κατασκεύαζε,αλλά και την ιδεολογία ,την κοινωνική θέση και την καθημερινή πρακτική της Σαρακατσάνας.(π.χ οι νέες γυναίκες φορούσαν ποδιές με έντονα χρώματα και σχέδια και πάντα διακοσμημένες με έναν σταυρό γιατί έπρεπε να έχουν την ευλογία του Θεού για να τεκνοποιήσουν).

Ευχαριστούμε θερμά την κ.Καραγιάννη Αγνή (υπεύθυνη του προγράμματος) που μας υποδέχθηκε στο Μουσείο και μας ταξίδεψε  στο χρόνο χαρίζοντάς μας μια πολύ όμορφη  και αξέχαστη εμπειρία!!!

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου που συμμετείχαν ήταν οι :Ιντζέ Θεοδοσία, Νίκου Μαντώ, Σκεύας Χρήστος(εκπ/κοί των τμημάτων)Καργιωτίδης Απόστολος (εκπ/κός  Παράλληλης στήριξης) και Χαρατσή Χριστίνα (εκπ/κός του τμήματος Ένταξης).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *