ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA-”Η φίλη μας η Θάλασσα”

αρχείο λήψης removebg preview 7

Tη φετινή χρονιά 2023- 2024 στα πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων

για τη θεματική ενότητα «Φροντίζω το περιβάλλον»,

επιλέξαμε το πρόγραμμα της Παιδικής Helmepa με τίτλο:

«Η θάλασσα είναι ζωή».

Η HELMEPA από το 1993 προσφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» με στόχο την ενημέρωση και δραστηριοποίηση παιδιών ηλικίας 5-12 ετών της χώρας για το θαλάσσιο περιβάλλον και το περιβάλλον γενικότερα, μέσω της εθελοντικής καθοδήγησης των Εκπαιδευτικών τους.

Το φυσικό περιβάλλον αποτελούσε πάντα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, συμβάλλοντας θετικά στη ζωή των ανθρώπων.

Ο απώτερος σκοπός μας είναι να διαμορφώσουμε υπεύθυνους πολίτες του μέλλοντος. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, εστιάζοντας στη θεματική της ζωής στη θάλασσα. Σκοπός του είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν αξίες και στάσεις που θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων προτύπων συμπεριφοράς ατόμων, ομάδων και κοινωνιών σε σχέση με το περιβάλλον και τη θάλασσα.

Διάρκεια: 7 εβδομάδες. Περίοδος υλοποίησης: Απρίλιος – Μάιος

Στο πρόγραμμα συμμετείχαμε με 4 ομάδες των 10 παιδιών.

Για να παρακολουθήσετε τις δράσεις ανοίξτε το παρακάτω αρχείο. 



Λήψη αρχείου

 



Λήψη αρχείου

 

ΑΡΓΥΡΩ ΤΣΙΤΣΙΡΙΓΓΟΥΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΟΥΤΖΟΥΚΗ page 0001

ΕΛΕΝΗ ΤΑΜΠΑΡΗ page 0001Vravio helmepa

 

Πείραμα: Ρύπανση της Θάλασσας από τα Λάδια

Πείραμα: Ρύπανση της Θάλασσας από Λάδι

Το συγκεκριμένο STEM πείραμα αποτέλεσε έναν μοναδικό τρόπο για να κατανοήσουν οι μαθητές/τριες τη σημασία της προστασίας των θαλασσών και των θαλάσσιων οργανισμών. Μέσα από τη βιωματική αυτή δραστηριότητα, τα παιδιά παρατήρησαν πώς η ρύπανση από το λάδι επηρεάζει το νερό και τη θαλάσσια ζωή.

Υλικά που χρησιμοποιήσαμε:

  • Ένα μπολ με νερό
  • Μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής για να αναπαραστήσουμε τη θάλασσα
  • Λάδι (για τη ρύπανση από πετρέλαιο)
  • Βαμβάκι, κουτάλι, σύριγγα 
  • Χαρτί κουζίνας και Α4
  • Πλαστικά παιχνίδια ψάρια

Διαδικασία του πειράματος:

Ξεκινήσαμε γεμίζοντας το μπολ με νερό και προσθέτοντας μπλε χρώμα ώστε να μοιάζει με πραγματική θάλασσα. Έπειτα, ρίξαμε λίγες σταγόνες λάδι και παρατηρήσαμε πως δεν αναμειγνύεται με το νερό, αλλά παραμένει στην επιφάνεια σχηματίζοντας μια λιπαρή κηλίδα.

Στη συνέχεια, τοποθετήσαμε μέσα στο μπολ τα παιχνίδια μας (ψάρια πλαστικά). Τα παιδιά είδαν πόσο εύκολα το λάδι κόλλησε πάνω στα αντικείμενα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη φύση με τα θαλάσσια ζώα.

Το πιο εντυπωσιακό ήταν όταν ένιωσαν το λάδι στα χέρια τους – μια δυσάρεστη, κολλώδης αίσθηση που τα έκανε να νιώσουν βρώμικα και άβολα, ακριβώς όπως συμβαίνει όταν το πετρέλαιο μολύνει τη θάλασσα και τους οργανισμούς της.

Πώς θα καθαρίσουμε τη θάλασσα;

Τα παιδιά προσπάθησαν να αφαιρέσουν το λάδι χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά: χαρτί κουζίνας, βαμβάκι, κουτάλι και σύριγγα. Διαπίστωσαν όμως πόσο δύσκολο ήταν να απομακρύνουν τη ρύπανση από το νερό! Τελικά, συνειδητοποίησαν ότι μόνο με σαπούνι και νερό μπορούσαν να καθαρίσουν τα χέρια και τα παιχνίδια τους αποτελεσματικά.

Συμπεράσματα:

🔹 Το λάδι δεν διαλύεται στο νερό, αλλά δημιουργεί μια μορφή ρύπανσης που είναι δύσκολο να απομακρυνθεί.
🔹 Η θαλάσσια ζωή επηρεάζεται σημαντικά, καθώς το λάδι καλύπτει τα σώματα των ζώων, μειώνοντας την ικανότητά τους να κινούνται και να αναπνέουν.
🔹 Οι άνθρωποι δεν μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσα όταν αυτή είναι μολυσμένη, γεγονός που επηρεάζει τόσο τη φύση όσο και την καθημερινότητά μας.

Ένα μάθημα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

Το πείραμα αυτό δεν ήταν απλώς μια διασκεδαστική δραστηριότητα, αλλά μια ολοκληρωμένη STEAM εμπειρία! Μέσα από την παρατήρηση, τον πειραματισμό και τη συζήτηση, τα παιδιά ανέπτυξαν κριτική σκέψη, κατανόησαν τις επιπτώσεις της ρύπανσης και προβληματίστηκαν για πιθανούς τρόπους προστασίας των θαλασσών.

Μια δραστηριότητα που μας βοήθησε να ανακαλύψουμε, να συνεργαστούμε και να γίνουμε πιο υπεύθυνοι για το περιβάλλον μας! 

ΠΕΙΡΑΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΕΤΡΔΑΣ

Αυτό το πείραμα δεν είναι απλώς μια δραστηριότητα για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, αλλά μια πλήρης STEAM εμπειρία, όπου τα παιδιά ανακαλύπτουν, πειραματίζονται και προτείνουν λύσεις, αναπτύσσοντας κριτική σκέψη και περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές/τριες σχετικά με τη σημασία της προστασίας των ωκεανών και των θαλάσσιων οργανισμών και να εξοικειωθούν με βασικές έννοιες αλγορίθμου και επίλυσης προβλημάτων, συνεργασίας, κριτικής σκέψης και παρατήρησης.