- Προεδρικό Μέγαρο! Η κεντρική -δυτική- όψη του μεγάρου. Η μελέτη του Τσίλερ ολοκληρώθηκε το 1890 ενώ η κατασκευή άρχισε το 1891 και περατώθηκε το 1897.
- Πρόπυλο ιωνικού ρυθμού στην κύρια είσοδο και ζωφόρος με μυθολογικά στοιχεία περιμετρικά του δευτέρου ορόφου.
- Προεδρικό Μέγαρο. Έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ernest Ziller, ο οποίος τόνισε τις πλάγιες πτέρυγες με προεξοχή από το σώμα του κτηρίου. Στις άκρες των προεξοχών τοποθέτησε αγάλματα πάνω στους γωνιακούς πεσσούς του στηθαίου.
- Με τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο γραφείο του.
- Στο προεδρικό γραφείο. Μετά τους μαθητές, ο κ. Πρόεδρος φωτογραφήθηκε με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς.
- Στο γραφείο του κ. Προέδρου στο ισόγειο του μεγάρου.
- Πρόπυλο ιωνικού ρυθμού στον πρόδομο της κύριας εισόδου συνδυάζεται με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού στον πρώτο όροφο.
- Το βυζαντινό σαλόνι στο ισόγειο, όπου τελείται η ορκωμοσία υπουργών και δίνονται οι διαβεβαιώσεις μητροπολιτών ενώπιον του Προέδρου.
- Το σαλόνι του πρώτου ορόφου.
- Αίθουσα αναμονής ακροάσεων. Τους τοίχους κοσμούν έργα ελλήνων ζωγράφων.
- Αναμένοντας στην αίθουσα διαπιστευτηρίων. Τα δώρα μας προς τον κ. Πρόεδρο: ανθοδέσμη και το λεύκωμα με την ιστορία της πόλης μας.
- Προεδρικό Μέγαρο. Ο κορμός του κτηρίου διακόπτεται από οριζόντια κυματοειδή γείσα στις στάθμες των ορόφων, ενώ οι γωνίες διαμορφώνονται από ψευδογωνιόλιθους.
- Ασημένια πουροθήκη με εγχάρακτες τις υπογραφές των δωρητών της.
- Προς τον κήπο.
- Στον προεδρικό κήπο ο κούρος στέκει αγέρωχος.
Η Στ΄τάξη του Σχολείου μας επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ξεναγήθηκε στο ιστορικό αυτό κτήριο και είχε την ιδιαίτερη τιμή να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
Το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο της οδού Ηρώδου του Αττικού κτίστηκε με δαπάνες του ελληνικού κράτους ως οικία του τότε Διαδόχου Κωνσταντίνου και της συζύγου του Σοφίας. Η ανέγερση άρχισε το 1891 και τελείωσε το 1897 σε σχέδια του Βαυαρού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ.
Το 1909 μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστησε ακατοίκητα τα τότε ανάκτορα (εκεί όπου σήμερα στεγάζεται η Βουλή των Ελλήνων), οπότε η βασιλική οικογένεια εγκαταστάθηκε στο μέγαρο της Ηρώδου του Αττικού. Τότε προστέθηκε στο οίκημα η αίθουσα χορού (σημερινή αίθουσα διαπιστευτηρίων). Μια δεύτερη επέκταση πραγματοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με την προσθήκη της αίθουσας δεξιώσεων.
Το τριώροφο κτίριο καταλαμβάνει μαζί με τον κήπο που το περιβάλλει από τις τρεις του όψεις, έκταση 27 στρεμμάτων.