Επίσκεψη της Στ΄τάξης στη Βουλή των Ελλήνων (ΙΙ) – Μάιος 2015

Βουλή των ΕλλήνωνΗ Στ΄ τάξη μας κατόπιν αιτήματος του Σχολείου και θετικής ανταπόκρισης της Βουλής, ξεναγήθηκε στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου.

Το επιβλητικό κτήριο της Βουλής των Ελλήνων έχει μακρά ιστορία που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αρχικά Ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου, μετατράπηκε έναν αιώνα μετά την κατασκευή του σε Κτήριο της Βουλής και της Γερουσίας.

Ο Βαυαρός  αρχιτέκτων Φρίντριχ φον  Γκαίρτνερ σχεδίασε ένα λιτό, λειτουργικό και συμπαγές κτήριο. Είχε πρόσβαση από όλες τις πλευρές του, με τέσσερις εξωτερικές πτέρυγες που η καθεμία διέθετε τρεις ορόφους, μια μεσαία πτέρυγα με δύο πατώματα και δύο αυλές και κλιμακοστάσια που διευκόλυναν την επικοινωνία μεταξύ των ορόφων.

Η μεγαλοπρεπής μαρμάρινη κλίμακα που διατηρείται από την οθωνική περίοδο.Τον εξαιρετικού πλούτου και τέχνης διάκοσμο των Ανακτόρων που σχεδίασε ο Γκαίρτνερ, φανερώνουν τα ελάχιστα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία που διασώζονται έως σήμερα, όπως είναι το μεγαλοπρεπές μαρμάρινο κλιμακοστάσιο και οι Αίθουσες Τροπαίων και Υπασπιστών με την εικονογράφησή τους. Στις αίθουσες αυτές, που σήμερα αποτελούν την Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, διατηρείται ζωφόρος (ύψους 1.22 μ. και μήκους 78 μ.), όπου αποτυπώνονται γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και προσωπογραφίες αγωνιστών.

Η αίθουσα των αγωνιστών στον πρώτο όροφο, νυν αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου.

Οι πρώτοι βασιλείς, ο Όθωνας και η Αμαλία, εγκαταστάθηκαν στην νέα τους κατοικία στις 25 Ιουλίου 1843.  Μετά την έξωση του Όθωνα το 1862, τα Ανάκτορα κατοικήθηκαν από το νέο βασιλιά Γεώργιο Α’, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1863.

Η ζωφόρος με σκηνές από την ελληνική επανάσταση που διατηρείται από την οθωνική περίοδο.Αιτία για αλλαγές και επεμβάσεις στην αρχική κατασκευή υπήρξαν οι δύο μεγάλες πυρκαγιές των Ανακτόρων: η δεύτερη, και μεγαλύτερη, το 1909, κατέστρεψε ολοσχερώς την κεντρική πτέρυγα και ανάγκασε τη βασιλική οικογένεια να μετακινηθεί στο θερινό ανάκτορο του Τατοΐου.

Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου.Το Νοέμβριο του 1929 η Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, ύστερα από πολλές συζητήσεις στη Βουλή, αποφάσισε τη στέγασή της, μαζί με τη Γερουσία, στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων. Οι εργασίες για τη μετατροπή του κτηρίου σε Μέγαρο Βουλής και Γερουσίας σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, αποτέλεσαν τη ριζικότερη επέμβαση σε αυτό μετά την αρχική κατασκευή του: με τις στατικές επεμβάσεις στο φέροντα οργανισμό των περιμετρικών πτερύγων, την κατεδάφιση της κεντρικής πτέρυγας και την κατασκευή νέας για τη στέγαση των Αιθουσών συνεδριάσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Η κύρια -δυτική- είσοδος της Βουλής.Εξωτερικά, η σημαντική αλλαγή που συντελέστηκε, χωρίς, όμως, να αλλοιώνει τη μορφή και την αισθητική του, ήταν η νέα είσοδος στη βορινή πλευρά, όπου κατασκευάσθηκε ένα πρόπυλο με έξι δωρικούς κίονες με στοιχεία δανεισμένα από τα δύο άλλα πρόπυλα που κοσμούν την δυτική και την ανατολική όψη.

Διάδρομος της Βουλής, διακοσμημένος με έργα από τη συλλογή της.

Αλλαγές στην εσωτερική διακόσμηση και τη διαρρύθμιση έγιναν προκειμένου να ανταποκριθεί το κτήριο στη νέα του, εντελώς διαφορετική, χρήση. Στο ισόγειο διαμορφώθηκαν χώροι γραφείων του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής και στον πρώτο όροφο των υπηρεσιών της Βουλής. Στο δεύτερο όροφο διαρρυθμίστηκαν χώροι στέγασης της Βιβλιοθήκης της Βουλής και του Συμβουλίου της Επικρατείας.  Από το 1935 έως σήμερα, στο Κτήριο στεγάζεται η Βουλή των Ελλήνων.

Κατά την επίσκεψή μας στη Βουλή οι μαθητές μας γνώρισαν την ιστορία του κτηρίου, περιηγήθηκαν στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου του πρώτου ορόφου όπου αναπτύσσεται η έκθεση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, είδαν την μεγαλόπρεπη κλίμακα που διατηρείται από την οθωνική περίοδο ενώ κάθισαν στα έδρανα των Βουλευτών στην αίθουσα συνεδριάσεων της ολομέλειας της Βουλής.

Ευχαριστούμε πολύ την ξεναγό της Βουλής για την εμπεριστατωμένη πληροφόρηση που παρείχε στους μαθητές μας και για την περιήγηση στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου.

Η Βουλή είναι επισκέψιμη για το κοινό τα Σαββατοκύριακα. Πληροφορίες εδώ.

Οδηγός παλαιότερων εκδόσεων της Βουλής εδώ.

Ιστορία του κτηρίου της Βουλής εδώ.

Το κτήριο της Βουλής σήμερα εδώ.

Βιβλία του Ιδρύματος της Βουλής σε ψηφιακή μορφή εδώ.

Στην αίθουσα Βενιζέλου στον πρώτο όροφο.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων της ολομέλειας (βουλευτήριο).

Τα έδρανα του Προεδρείου της Βουλής και το θεωρείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *